“Möjligheternas byggregler”: Hur kommer Boverkets nya riktlinjer att påverka branschen?
I januari 2025 planerar Boverket att lansera helt nya byggregler inom ramarna för projektet “Möjligheternas byggregler”. Reglerna träder i kraft 1 juli 2025 med målet att skapa möjlighet till fler innovativa och klimatsmarta lösningar och en effektivare byggbransch. Det pågår redan spekulationer kring hur de nya reglerna kommer att påverka byggbranschen – här reder vi ut några av frågetecknen!
Bakgrund: Varför görs reglerna om?
Boverkets byggregler (BBR) och Boverkets konstruktionsregler (BKR) har funnits sedan 1994. Sedan dess har kontinuerliga uppdateringar och ändringar gjorts och 2011 ersattes BKR helt av BFS 2010:28, EKS 7. Det nya omtaget vi nu ser komma för BRR blir något helt annat. De nya riktlinjerna ska göra svenska byggregler friare i syfte att främja utveckling och innovation, eftersom man anser att dagens regler är för styrande och låsta till befintliga lösningar.
Enligt Boverket ska de nya reglerna uppmuntra användandet av nya material, tekniska lösningar och nya metoder. Förändringarna ska också skapa bättre möjligheter och förutsättningar för samhällsbyggnadssektorn att vara innovativa och nytänkande när det kommer till att möta nya utmaningar som t.ex. ekonomi och hållbarhet. Boverket vill tydligare förmedla att ansvaret i att driva utvecklingen framåt ligger på branschen. Sektorn ska få större frihet att utveckla teknik och nya metoder som kan möta nuvarande och kommande krav på bland annat social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Det gäller allt ifrån bullerfrågor, brandskydd, krav på tillgänglighet, luftkvalitet och bostadsutformning.
Illustration: Infab
Naturslingan i Lerum med Perssons stommar och fasad.
Boverket förtydligar kraven och branschen ska hitta lösningarna
Boverket plockar nu bort allmänna råd och hänvisningar till standarder och det som blir kvar är i stort sett de bindande funktionskraven. Man kommer inte längre att berätta hur man ska bygga, utan istället fokusera på vilka krav som ställs på de färdiga byggnaderna. Det innebär dock inte att kravnivåerna sänks, eftersom det i sin tur styrs av Plan- och Bygglagen (PBL). De nya reglerna ställer däremot stora krav på samhällsbyggnadssektorn och byggnadsnämnderna. Branschen kommer själva få ta ansvar för de lösningar man väljer och funktionskraven ska fortsatt uppfyllas trots att de allmänna råden tagits bort.
Ansvarsfördelningen kommer påverka på flera håll
“Vi gillar nya innovationer och ser en stark utveckling för trä i framtiden. På det sättet ser vi de nya reglerna som något positivt och utvecklande för branschen. Det kommer antagligen bli en tuff utmaning för kommunerna och byggnadsnämnderna att på ett nytt sätt tolka och bedöma byggherrarnas olika lösningar utifrån de nya riktlinjerna. Det är en process som kommer ställa höga krav på de enskilda tjänstemännen men också på byggherrarna och deras underlag som ska ligga till grund för bedömningen. Förändringarna kommer såklart även att påverka oss på Perssons, speciellt Perssons Byggsystem där vi jobbar mycket med konstruktion och, bland annat, tar fram underlag för bygglov. Vi ser dock positivt på förändringarna och det ska bli spännande att se hur Möjligheternas Byggregler tas emot av branschen i helhet. Det kommer krävas samarbete på helt nya nivåer, och det gillar vi!” säger vår marknadschef Johannes Anderklint.
Hur kommer de nya reglerna påverka byggbranschen?
I en artikel för Svenskt Trä uttalar sig Erik Serrano, professor i byggnadsmekanik vid Lunds tekniska högskola i en intervju. Erik Serrano är även han positivt inställd till Boverkets nya regler i den mening att det bör ge utvecklingsmöjligheter till en bransch som inte varit känd för att ha den snabbaste utvecklingen när det kommer till nya innovationer. Aspekter som byggkostnader och effektivisering kommer antagligen att gynnas av de nya reglerna. Erik Serrano påpekar dock att det finns många frågetecken när det kommer till genomförandet och är osäker på ifall Boverket, i den aspekten, har lyckats med sitt nuvarande förslag.
Hur påverkar de nya reglerna de inblandade i ett projekt?
“Jag tror att den stora farhågan, och det gäller alla aktörer, är hur man ska komma överens och hur man ska verifiera och dra nytta av den frihet man får. Det är alltså kontrollfunktionerna och kompetensen i branschen som blir kritiska när man inte har ett tydligt regelverk eller tydliga lösningar för att verifiera alternativen, och det gäller såväl byggherrar som arkitekter och konstruktörer. Jag är väldigt positiv till idén om att göra byggandet fritt och möjligt. Men det måste ändå finnas tydliga strukturer, regler och procedurer för hur man ska hantera den här friheten”, säger Erik Serrano till Svenskt Trä i april 2024.
I början av 2025 planerar Boverket att lansera en webbutbildning med introduktion till de nya byggreglerna men redan nu går det lära sig mer här:
- Att arbeta med Plan- och Bygglagen (PBL)
- Riskbedömning och kontrollplan (PBL)
- Byggregler och kontrollsystem i praktiken
Källor:
https://www.boverket.se/sv/byggande/uppdrag/mojligheternas-byggregler/