Några exotiska träslag utöver det vanliga

Utöver det ordinarie sortimentet av svenska träslag kan vi även tillhandahålla lärk- och cederträ från Sibirien respektive Kanada/USA – trävaror perfekta för dig som vill ha det där lilla extra.

Lärken utmärker sig genom en rad goda egenskaper såsom exempelvis en högre kärnandel, vilket innebär mindre fuktupptagning samt ett högre innehåll av hartser och syror som ger god hållfasthet och naturlig beständighet.
Den sibiriska lärken kommer från östra Sibirien, från Bajkalsjön och Stillahavskusten. Där finns ca 25 miljarder kubikmeter lärkskog, vilket är drygt tio gånger mer än Sveriges totala virkesförråd av gran och furu.

Vårt utbud av cederträ, Western Red Cedar (WRC), importeras från Kanadas och USA:s västkust. Cederträet har en mycket vacker struktur, god hållbarhet och är näst intill underhållsfritt.
Färgen på ceder skiftar från mörkbrun och brun till röd och rödbrun med variationer däremellan. Den bleknar till en vacker silvergrå nyans om träet utsätts för solljus under en längre tid. Det går bra att olje- eller lasyrbehandla cederträet för att bevara dess ursprungliga färg.

Lärk

Lärken växer långsamt och behöver upp till 250 år på sig innan den är fullvuxen. Därför har den också mycket hög densitet,
vilket i sin tur ger träet stor styrka och en hård yta. Träets hårdhet ligger mellan den hos gran/furu och ask/ek.

Ceder

Ceder har egenskaper som gör det väl lämpat för många olika ändamål. Till exempel utvändig och invändig beklädnad, staket,
bullerplank, solskydd, trall, vägg eller takspån etc. Träets naturliga nivåer av thujaplicin skyddar mot röta och svamp.