600 kvm solpanel för en mer hÄllbar verksamhet

Solpaneler pÄ taket

Under sommaren monterades 300 paneler med solceller pÄ taket hÀr i Bergstena. Solcellerna Àr nu i drift och producerar solenergi som hjÀlper till att försörja vÄr produktion med el. HÀr berÀttar vÄr VD Mathias Persson om arbetet med att elektrifiera verksamheten och bli mer miljövÀnliga.

Nu nÀr solcellerna Àr installerade uppskattar vi soliga dagar extra mycket. De 300 panelerna tÀcker en yta pÄ 600 kvadratmeter och har en total kapacitet pÄ 100 kW. Samtidigt som solcellerna producerar energi till vÄr verksamhet följer vi statistiken med spÀnning för att se hur mycket anlÀggningen kommer kunna leverera under Äret. De 300 panelerna kommer tÀcka en viktig del av verksamhetens behov.

Ett komplement till vattenkraft

“PĂ„ Perssons har vi ett eget vattenkraftverk som ger oss ett bra inflöde av energi. Detta Ă€r allra mest effektivt under vinterhalvĂ„ret dĂ„ nederbörden Ă€r som störst. En solcellsanlĂ€ggning som istĂ€llet Ă€r som mest effektiv under sommarhalvĂ„ret blir ett bra komplement till vattenkraften. Den hjĂ€lper oss att fĂ„ ner vĂ„r totala förbrukning av köpt el, och jĂ€mnar Ă€ven ut vĂ„rt behov över Ă„ret.” sĂ€ger Mathias Persson, VD pĂ„ Perssons.

Solpaneler pÄ taket

Solenergi Àr ett viktigt steg

Resan för att elektrifiera vÄr verksamhet började för mÄnga Är sedan. Vi pÄ Perssons har till exempel pÄbörjat övergÄngen till en fordonsflotta av 100% eldrivna fordon, helt oberoende av fossila brÀnslen. En artikel om vÄr senaste eltruck med kapacitet att lyfta 8 ton kan du lÀsa hÀr. För att göra den energi som gÄr Ät i vÄr produktion sÄ hÄllbar som möjligt Àr solceller ett viktigt steg i rÀtt riktning.

“Det trĂ€material vi förĂ€dlar Ă€r ett hĂ„llbart val som Ă€r bra för miljön, framför allt nĂ€r man jĂ€mför trĂ€ med andra byggmaterial som stĂ„l och betong. Vi pĂ„ Perssons vill bidra till byggnation av energieffektiva hus dĂ€r uppvĂ€rmningen krĂ€ver lite eller ingen energi. Samtidigt gĂ„r det Ă„t energi vid förĂ€dlingen av materialet och tillverkningen av huset. HĂ€r Ă€r det viktigt att göra energiĂ„tgĂ„ngen sĂ„ miljövĂ€nlig som möjligt.” sĂ€ger Mathias.

Mot en mer hÄllbar framtid

Satsningen pĂ„ 300 solpaneler sĂ€nker Perssons miljöpĂ„verkan och sĂ€nker behovet av köpt energi. Än Ă€r det för tidigt att utvĂ€rdera projektet och se hur mĂ„nga kWh som genereras varje mĂ„nad. Kanske försörjer solcellerna takstolstillverkningen, den nya moderna hyveln, eller bĂ„de och. Om detta projektet faller vĂ€l ut finns tankar pĂ„ att utveckla solcellsanlĂ€ggningen och utöka med fler paneler. Än finns det gott om plats pĂ„ taken.

HĂ€r pĂ„ Perssons hĂ€nder det alltid nĂ„got nytt och utvecklingen gĂ„r stĂ€ndigt framĂ„t. Som Mathias sĂ€ger, “Man kan inte stĂ„ stilla”. Att bli mer miljövĂ€nliga och oberoende av fossila brĂ€nslen stĂ„r högt pĂ„ agendan. Det bĂ€sta vore sĂ„klart att förĂ€dlingen av trĂ€ inte krĂ€vde nĂ„gon energi alls, men för att göra produktionen sĂ„ hĂ„llbar som möjligt hĂ€r och nu Ă€r vi stolta över att ha pĂ„börjat övergĂ„ngen till solenergi som vi sjĂ€lva producerar.

Solpaneler pÄ fabrikstaket
600 kvadratmeter tÀcks av 300 paneler med solceller.