Anders började som nyexaminerad 23-Äring

Medarbetaren Anders

Som maskiningenjör var det inte sjÀlvklart att Anders Alfredsson skulle hamna inom byggbranschen, men han Àr glad att just det hÀnde. Att fÄ vara med och förverkliga mÀnniskors husdrömmar kan ge Anders en surrealistisk kÀnsla. I knappt ett Är har han arbetat pÄ Perssons, och börjar nu ta sig an allt mer komplicerade projekt.

“Jag har lĂ€st till maskiningenjör i tre Ă„r pĂ„ Chalmers Tekniska Högskola. Jag pluggade pĂ„ Lindholmen och dĂ€r ligger mĂ„nga företag som anstĂ€ller maskiningenjörer frĂ„n Chalmers. Det var nog dĂ€r nĂ„gonstans jag trodde att jag skulle hamna, men det fanns inte sĂ„ mĂ„nga lediga tjĂ€nster nĂ€r jag tog examen 2021, mitt under pandemin. DĂ„ tipsade min pappa om att Perssons sökte en konstruktör. Jag visste bara att Perssons höll pĂ„ med rĂ„varuförĂ€dling men inte att de hade anstĂ€llda konstruktörer”, berĂ€ttar Anders Alfredsson.

Takstolar Àr en stor del av vardagen

Som examensarbete pÄ Chalmers gjorde Anders en djupdykning i en viss typ av takstol dÀr uppdragsgivaren var en byggkonsult. Detta var Anders första kontakt med byggbranschen, och kontakten fortsatte med sommarjobb efter examen. NÀr Perssons sedan sökte konstruktör av takstolar tyckte Anders att rollbeskrivningen lÀt intressant och passade in pÄ honom, han sökte jobbet och sedan hösten 2021 arbetar han som konstruktör pÄ Perssons. Nu Àr takstolar en Ànnu större del av Anders vardag.

“Utav Perssons produkter Ă€r det stommar och takstolar jag arbetar med, det som bĂ€r upp huset. Det Ă€r dĂ€r som berĂ€kningar kring hĂ„llfasthet och dimensioner behöver göras. VĂ„r arbetsprocess börjar i den gemensamma inkorgen dĂ€r alla offertförfrĂ„gningar kommer in. Vi ser om projektet Ă€r möjligt att genomföra och gör ett vĂ€larbetat offertunderlag som vi lĂ€gger mycket kĂ€rlek pĂ„. Sedan tar vi hand om de projekt som accepterat offerten och gör det officiella underlaget för leveransen samtidigt som vi har en dialog med slutkunden, ofta med en snickare”, sĂ€ger Anders.

Vissa av de underlag som Anders och hans kollegor fÄr in Àr redan granskade av en konstruktör och de tekniska utmaningarna Àr lösta. Andra underlag kan vara tecknade pÄ en servett och dÄ Àr det mycket som ska realiseras. Konstruktörerna ritar alltid upp sina projekt frÄn grunden för att kunna avgöra vad de sjÀlva tycker Àr den bÀsta lösningen. PÄ sÄ sÀtt levererar de alltid ett resultat som de vet fungerar och som de kan stÄ för.

Anders pÄ kontoret

HÀr frÄn kontoret pÄ tredje vÄning har man bra utsikt över gÄrden och en del av produktionen.

“Det Ă€r vĂ€ldigt roligt att arbeta som konstruktör inom just byggbranschen eftersom att man ofta har en dialog med kunden. Ibland fĂ„r jag en surrealistisk kĂ€nsla nĂ€r jag sitter och jobbar, tĂ€nk att en familj ska flytta in i det hĂ€r huset som jag ritar och rĂ€knar pĂ„. En familj som sparat ihop pengar och ska förverkliga sitt drömboende! Detta Ă€r ju min vardag sĂ„ jag tĂ€nker inte pĂ„ det sĂ„ ofta, men nĂ€r man zoomar ut Ă€r det hĂ€ftigt att fĂ„ vara en del av ett projekt som Ă€r sĂ„ stort för nĂ„gon annan”, sĂ€ger Anders.

Utmaningar och komplicerade projekt

PÄ Perssons arbetar ett team med sex konstruktörer och en stor del av sin tid lÀgger de i programmet Pamir, ungefÀr som en jÀttestor minirÀknare enligt Anders. Programmet anvÀnds för att rita upp projekten men ocksÄ som ett stöd för att rÀkna pÄ olika laster, som snölaster och vindlaster. En av mÄnga faktorer som pÄverkar vikten och dimensioner Àr takmaterial, sÄsom takpannor eller plÄt. Husets höjd pÄverkar ocksÄ. Om det finns begrÀnsningar att förhÄlla sig till stÄr det i underlaget frÄn kunden sÄ det gÀller att ha koll.

“Det Ă€r jag personligen tillsammans med Perssons som Ă€r ansvarig för att byggnaderna som jag rĂ€knat pĂ„ hĂ„ller, men jag kĂ€nner mig lugn i det. NĂ€r jag började hĂ€r fick jag bland annat genomgĂ„ en utbildning framtagen av takstolsbranschen för att bli certifierad takstolskonstruktör. Det Ă€r ocksĂ„ vĂ€rdefullt att ha erfarna kollegor som man alltid kan frĂ„ga om man undrar nĂ„got. Vi har ofta dialog med snickare som kompletterar oss konstruktörer, jag lĂ€r mig pĂ„ att höra deras synsĂ€tt pĂ„ olika lösningar”, sĂ€ger Anders. Han tillĂ€gger att man inte behöver vara rĂ€dd för att bli fullĂ€rd som konstruktör, det finns alltid nya saker att lĂ€ra sig.

I inkorgen med offertförfrÄgningar klassificeras projekten utifrÄn svÄrighetsgrad, det handlar framförallt om hur lÄng tid varje projekt tar för en konstruktör. Anders har blivit varm i klÀderna och arbetar mer och mer med komplicerade projekt. Byggnader med mÄnga olika typer av takstolar Àr en favorit, gÀrna med nÄgon takterrass och mÄnga takkupor. En annan rolig utmaning Àr de stora öppna planlösningarna i kombination med en övervÄning och ett tak dÀr stora laster ska ledas ner till grunden.

“Det absolut viktigaste för att tycka att det Ă€r roligt att gĂ„ till jobbet Ă€r att ha bra kollegor, och vi Ă€r ett riktigt gött gĂ€ng hĂ€r pĂ„ Perssons. Jag trodde inte att jag skulle vĂ€rdesĂ€tta det sĂ„ mycket som jag gör. Mina arbetsuppgifter Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt roliga, att fĂ„ realisera tekniska lösningar i komplicerade projekt. Jag trodde inte heller att jag skulle uppskatta att bara ha 15 minuter till jobbet, jag var sĂ„ instĂ€lld pĂ„ att pendla till Göteborg”, sĂ€ger Anders som bor i AlingsĂ„s. Enligt honom borde alla som bĂ„de Ă€r tekniskt intresserade och nĂ„got praktiskt lagda vilja bli konstruktör.

Anders berĂ€ttar att det mĂ€rks att Perssons Ă€r ett familjeföretag Ă€ven om medarbetarna nu Ă€r över 100 stycken, det genomsyrar verksamheten. StĂ€mningen kĂ€nns personlig och nĂ€ra. Anders gillar att prata teknik bĂ„de pĂ„ och utanför jobbet och det delar han med sina kollegor i teamet. Även sport Ă€r ett gemensamt intresse. Anders som spelar handboll i Sörhaga Handbollsklubb tycker sjĂ€lv att han Ă€r mycket sportintresserad, men nĂ€r han började pĂ„ Perssons upptĂ€ckte han att det fanns de som var vĂ€rre.

Kort om Anders

  • Namn: Anders Alfredsson
  • Bor: AlingsĂ„s
  • Familj: Familjen bestĂ„r av mamma Maria, pappa Per och storasyster Stina.
  • År pĂ„ Perssons: Snart 1 Ă„r
  • Roll: Konstruktör