Brandskydd frÄn Woodsafe möjliggör större byggnationer i trÀ

Bild: P-hus Lindholmen med fasad av brandimpregnerad vÀrmebehandlad furu.

Företaget Woodsafe Timber Protection AB grundades Är 2002 av Thomas Bengtsson som har över 30 Är erfarenhet av brandskydd. Deras produkt Àr idag marknadsledande i Europa inom brandimpregnering för trÀ. Vi pÄ Perssons har möjligheten att vara en av fÄ utvalda samarbetspartners vilket vi Àr mycket stolta över!

Woodsafe Àr ett vÀlkÀnt varumÀrke inom branschen och föreskrivs i mÄnga olika typer av projekt, bÄde interiört och exteriört. De senaste tio Ären har brandskydd frÄn Woodsafe varit en del av de allra flesta stora projekt som du kanske hört om, som Gardemoen Flygplats, Tele2 Arena och Mall of Scandinavia.

Hur anvÀnds brandskydd frÄn Woodsafe?

Woodsafe arbetar med tvĂ„ olika produkter. Woodsafe PROℱ Ă€r ett brandskydd för trĂ€produkter som ska anvĂ€ndas för interiör applikation eller för fasadbeklĂ€dnad som ska mĂ„las. Woodsafe Exterior WFXℱ Ă€r ett brandskydd som kan anvĂ€ndas för trĂ€ i fuktiga miljöer som badhus, hockeyarenor, gruvor och tunnelbanestationer. TrĂ€produkter som brandimpregneras med Woodsafe Exterior WFXℱ klarar ocksĂ„ utomhusmiljöer och kan anvĂ€ndas för fasadbeklĂ€dnad och takbelĂ€ggning utan att mĂ„las.

Med Woodsafe Exterior WFX kan du brandimpregnera en trÀfasad utan att behöva mÄla den, och pÄ sÄ sÀtt kommer du Ät trÀets naturliga kÀnsla och lÄter vÀder, vind och solljus sköta Äldringsprocessen. Detsamma gÀller nÀr du anvÀnder Woodsafe PRO inomhus, nÀr du inte behandlar virket med nÄgot mer Àn brandskyddet behÄller du trÀets rÄa och vackra utseende.

Vad skiljer Woodsafes produkter frÄn brandskyddsfÀrg?

NÀr Woodsafe behandlar trÀet gÄr det till sÄ att en mÀngd trÀvaror Äker in en stor cylinder. DÀr trycks medlet med de impregnerande egenskaperna in i trÀet och blir ett med materialet. Brandimpregneringen skapar ingen yta eller belÀggning, utan gÄr in i strukturen pÄ trÀet och blir helt osynligt vilket ocksÄ gör att trÀets naturliga nyans bevaras.

Detta tillvÀgagÄngssÀtt gör att trÀvaran blir impregnerad pÄ alla sidor. Skulle du istÀllet anvÀnda traditionell brandskyddsfÀrg mÄste du mÄla de sidor som du vill brandskydda separat, vilket inte Àr en lika effektiv metod. BrandskyddsfÀrg skapar ocksÄ en hinna pÄ trÀet vilket tar bort den naturliga kÀnslan som mÄnga vill Ät.

Vilka trÀslag gÄr att brandimpregnera?

Brandskyddat trÀ anvÀnds vanligtvis inte i villor utan frÀmst i större anlÀggningar och byggnader i trÀ som Àr tre vÄningar eller högre. Brandskyddat trÀ Àr inget som lagerhÄlls utan bestÀlls för varje specifikt projekt. Du kan fÄ Woodsafes brandskydd pÄ en mÀngd olika trÀslag som till exempel ceder, lÀrk, gran, frake, ek, superwood och thermowood. Tveka inte att ta kontakt med oss pÄ Perssons nÀr du har frÄgor kring brandskydd för ditt projekt.

Vi pÄ Perssons arbetar frÀmst med gran av högsta kvalitet frÄn de norrlÀndska skogarna. Genom oss kan du fÄ brandskydd frÄn Woodsafe pÄ allt frÄn lÄnga lÀngder med fingerskarvat konstruktionsvirke till vanlig fasadklÀdsel. De produkter som vÄra kunder bestÀller med brandskydd förÀdlar vi i vÄr anlÀggning i Bergstena och skickar sedan till Woodsafe i VÀsterÄs för impregnering. Sedan skickas det direkt ut till bygget eller tillbaka till oss pÄ Perssons för att grundmÄlas och mellanstrykas i vÄrt mÄleri, i den kulör som kunden önskar.

“För oss Ă€r det viktigt att arbeta med seriösa samarbetspartners och vi har valt ut en handfull aktörer som vi vill jobba med. Vi har haft ett samarbete med Perssons TrĂ€teknik i sĂ€kert 10 Ă„r och de Ă€r jĂ€tteduktiga pĂ„ det dom gör. De har helt rĂ€tt tĂ€nk och delar vĂ„ra vĂ€rderingar nĂ€r det kommer till bland annat hĂ„llbarhet och socialt ansvarstagande. Perssons Ă€r vĂ€ldigt seriösa och det dom gör, det gör dom riktigt bra! Det Ă€r vĂ€ldigt roligt att arbeta med dem!” sĂ€ger Thomas.

Vad blir möjligt med innovativt brandskydd?

En arkitekt letar ofta efter möjligheter som kan lösa de tekniska utmaningarna kring deras visuella idéer och idag har arkitekter bra koll pÄ produkterna frÄn Woodsafe. Om nybyggnationer i trÀ ska klara dagens brandkrav krÀvs ett brandskydd, och detta föreskrivs i bygghandlingarna. Det kan till exempel stÄ att Woodsafe eller liknande produkt ska anvÀndas, och ofta Àr det upp till byggentreprenören att vÀlja vilket brandskydd man ska gÄ vidare med.

“Man kan sĂ€ga att det som inte var tekniskt möjligt att bygga i trĂ€ tidigare Ă€r möjligt nu tack vare vĂ„rt brandskydd. Exterior WFX Ă€r till exempel den enda brandimpregnerade trĂ€produkt för exteriör anvĂ€ndning som Ă€r godkĂ€nd enligt SS-EN16755 EXT helt utan krav pĂ„ ytbehandling. VĂ„ra produkter lever upp till otroligt höga krav kring brandskydd samtidigt som det hjĂ€lper arkitekten att uppnĂ„ sina visioner kring trĂ€rent material utan andra ytbehandlingar.” sĂ€ger Thomas.

Hur beter sig materialet vid brand?

Woodsafes brandimpregnering ger trÀet egenskaper att uppnÄ den allra högsta brandklassen som Àr B-s1,d0. Det som hÀnder nÀr trÀet kommer i kontakt med eld Àr att brandskyddet hettas upp och aktiveras. DÄ startar en kedjereaktion som bildar vatten som sÀnker temperaturen pÄ kontaktytan, och koldioxid som förbrukar de brÀnnbara pyrolysgaser som uppstÄr. TrÀet förkolnar, ungefÀr som blöt ved, och bidrar inte till att branden sprider sig.

RISE Àr ett statligt forskningsinstitut och det Àr hit som Woodsafe vÀnder sig med sina tester och kontroller för att kontinuerligt verifiera att de lever upp till de krav som branschen stÀller. De gör löpande kvalitetskontroller och för varje nytt material som ska impregneras mÄste omfattande tester göras. Woodsafe har all certifiering som krÀvs och deras produkter var till exempel CE-mÀrkta lÄngt innan detta var ett lagkrav.

Vi pÄ Perssons har stor kunskap om dessa produkter och kan förmodligen svara pÄ de flesta av dina frÄgor nÀr du kontaktar oss. Dessutom Àr experterna pÄ Woodsafe aldrig lÄngt borta. Vi kan alltid ta vidare dina frÄgor kring komplexa projekt och nya utmaningar till deras kompetenta team, för att du ska kÀnna dig helt trygg i att du fÄr rÀtt brandskydd och att ditt projekt lever upp till dagens högt stÀllda krav.

Om Woodsafe Timber Protection AB

“Eftersom att vi specialiserat oss sĂ„ hĂ„rt pĂ„ det vi gör och fokuserat pĂ„ att bli riktigt bra pĂ„ en sak sĂ„ finns det faktiskt ingen konkurrent som slĂ„r oss pĂ„ fingrarna. Vi tog till exempel beslutet att inte sjĂ€lva köpa in virke eller arbeta med trĂ€varor, utan att lĂ„ta vĂ„ra kunder som Ă€r proffs pĂ„ att förĂ€dla trĂ€ skicka sina varor till oss. DĂ„ kan vi fokusera pĂ„ sjĂ€lva brandskyddet och bli Ă€nnu bĂ€ttre pĂ„ det.” sĂ€ger Thomas.

NÀr Thomas Bengtsson grundade Woodsafe för 19 Är sedan startade han med tvÄ tomma hÀnder men mycket kunskap och erfarenhet. Idag har han tillsammans med sina kollegor byggt upp en mindre industri i VÀsterÄs dÀr de Àr totalt 22 medarbetare. Woodsafe Àr ledande i Europa inom brandskyddat trÀ och Àr som störst i bland annat Sverige, Norge och Holland. De vÀxer ocksÄ pÄ platser som Grönland, Island och FÀröarna.

“Vi kan inte hĂ„lla pĂ„ att slita pĂ„ jorden pĂ„ detta sĂ€ttet och det kĂ€nns som att fler och fler börjar förstĂ„ detta. Vi försöker dra vĂ„rt strĂ„ till stacken dels genom att vi har vĂ„r egen biobrĂ€nsleanlĂ€ggning som förser hela fabriken med all den vĂ€rmeenergi som verksamheten behöver. Vi hĂ„ller ocksĂ„ pĂ„ att bygga VĂ€stmanlands största takmonterade solcellsanlĂ€ggning som ska göra oss sjĂ€lvförsörjande pĂ„ el.” sĂ€ger Thomas.