Bygget av Perssons nya storsatsning vid E20 är igång

Under våren 2023 godkändes bygglovet för Perssons nya storsatsning längs med E20 i Vårgårda. Markarbetet är i full gång och under sommaren gjuts plattan till den pampiga byggnaden om totalt 7000 kvm som kommer att innehålla kontor, konstruktion och produktion av byggsystem, samt ett stort lager och logistikcenter. Bygget blir en wow-faktor när man passerar på E20 mellan Stockholm och Göteborg.

Kontorsbyggnad - Perssons

Arkitektur inspirerad av omgivningen

Det nya industriområdet som växer fram utanför Vårgårda har fått namnet Flygaren. Namnet är inte taget ur intet utan är döpt efter Vårgårda flygplats som ligger precis intill. “Vi vill bygga något annat än en vanlig plåtlåda. Vi lever som vi lär och kommer självklart att bygga allt helt i trä”, berättar Perssons VD Mathias Persson. Tillsammans med Forum Arkitekter har den tillsatta projektgruppen på Perssons tagit fram en lösning som både effektiviserar produktionen och logistiken men som samtidigt blir en wow-faktor när man passerar Vårgårda mellan Stockholm och Göteborg.

Byggnaden är inspirerad av den intilliggande flygplatsen med bästa skyltfönstret ut mot E20. Mitten av byggnaden blir fyra våningar hög och kommer innehålla 1000 kvm kontorslandskap. Tornet blir 14 meter högt och arkitekturen är en flört med den klassiska siluetten av ett flygledartorn. Hela fronten av byggnaden är välvd med stora glaspartier ut mot E20. Från motorvägen kommer man kunna se rakt in i produktionen. Hit flyttar hela Perssons avdelning för byggsystem som idag består av ett 20-tal medarbetare inom konstruktion och produktion av takstolar och färdigkapade stommar.

Karta över kontorsbyggnad

7000 kvm helt byggt i trä

Vi på Perssons älskar trä och vill visa branschen att det går att bygga både höga och komplexa byggnader helt i trä. Förutom att det är ett fantastiskt byggmaterial så är trä också det enda förnyelsebara byggmaterialet. Den nya byggnaden får en limträstomme med rejäla dimensioner. Leveransen av stommen kommer kräva specialtransporter eftersom balkarna till de 42 takåsarna blir 300 mm breda, 1650 mm höga och hela 28 meter långa. Fasaden kommer kläs med Perssons egen Norrlandsfasad behandlad med järnvitriol. Det blir en vacker byggnad där träet står i fokus både exteriört och interiört.

“Det kommer bli väldigt häftigt när det kommer upp!” säger Mathias förväntansfullt och fortsätter. “Vi planerar långsiktigt för Perssons. Här kommer det att finnas utrymme för oss att växa och nå våra mål. Vi har fullt tryck på produkterna vi har idag och vi söker redan nu personal för att utöka vår konstruktionsavdelning. Den närmaste planen är att dubbla vår omsättning till 2025”.

Planeringsmöte i konferensrum

Mathias, Johannes och Jörgen är alla engagerade i den stora satsningen i Vårgårda

Strategisk placering vid E20

Den nya anläggningen blir också ett helt nytt logistikcenter som positionerar sig strategiskt i knutpunkten mellan E20 och riksväg 42. “Vi har vuxit ur våra befintliga lokaler med råge och vi är vana vid att lägga ett pussel när det kommer till lager och logistik. Det nya lagret är helt anpassat efter verksamheten och har fått ett väl genomtänkt logistiskt flöde. Det gör att vi kommer att få ett otroligt effektivt arbetsflöde framöver, både när det kommer till lager och logistik”, säger Johannes Anderklint som är försäljningschef på Perssons. Johannes sitter med i den tillsatta projektgruppen för bygget tillsammans med VD Mathias Persson och Jörgen Lindroos som är byggsystemschef.

“Bygghandeln kräver ofta korta ledtider. Den nya satsningen möjliggör för oss att lagerhålla varor för att snabbt och effektivt kunna förse bygghandeln med Perssons produkter”, säger Jörgen. För honom har det senaste året varit en rolig och givande utmaning. “Jag kom in i en tid med enormt mycket att göra i en bransch som led av enorma leveranstider. Bara att få ut allt som beställdes var en utmaning i sig. Vi ser en stor efterfrågan på bland annat färdigkapade stommar som vi vill satsa ännu mer på framöver. Det finns en stor efterfrågan på våra produkter både från stora och mindre aktörer. De nya lokalerna kommer kunna möta upp den efterfrågan vi ser och även öppna upp för väldigt många nya möjligheter för Perssons både i Vårgårda och i Bergstena”, säger han.

Kontorsbyggnad - Perssons

Ett annorlunda byggprojekt

Många av Perssons anställda har lång erfarenhet inom byggbranschen och flera hos oss är snickare i grunden. Det är värdefulla kompetenser som kommer väl till pass i ett projekt likt detta. “Vi har anlitat ett byggföretag som driver bygget men vi kommer vara med och stötta upp med egen intern arbetskraft från oss här på Perssons så mycket vi kan. Vi har ett riktigt dreamteam av kunniga hantverkare som jobbar här. Vi samarbetar även med lokala hantverkare och tar in extern expertis när det behövs. Det blir ett härligt engagemang bland vår personal och vi löser det mesta tillsammans. Under våren körde vi t.ex. 20.000 ton makadam till Flygaren och lika mycket matjord därifrån för att göra grunden. Det är ungefär 500 vändor till Vårgårda och 500 vändor tillbaka med våra lastbilar. Vi har valt att göra egna investeringar för att kunna göra jobbet själva. Har vi behövt en grävmaskin så har vi köpt en grävmaskin”, skrattar Mathias.

I juni 2023 görs markarbetet färdigt och plattan gjuts. Den 1 september levereras stommen och planen är att kunna starta produktionen i Vårgårda under våren 2024. Mer uppdateringar ifrån bygget kommer löpande under året. Håll utkik!