Bygget av Perssons nya storsatsning vid E20 Àr igÄng

Under vÄren 2023 godkÀndes bygglovet för Perssons nya storsatsning lÀngs med E20 i VÄrgÄrda. Markarbetet Àr i full gÄng och under sommaren gjuts plattan till den pampiga byggnaden om totalt 7000 kvm som kommer att innehÄlla kontor, konstruktion och produktion av byggsystem, samt ett stort lager och logistikcenter. Bygget blir en wow-faktor nÀr man passerar pÄ E20 mellan Stockholm och Göteborg.

Kontorsbyggnad - Perssons

Arkitektur inspirerad av omgivningen

Det nya industriomrĂ„det som vĂ€xer fram utanför VĂ„rgĂ„rda har fĂ„tt namnet Flygaren. Namnet Ă€r inte taget ur intet utan Ă€r döpt efter VĂ„rgĂ„rda flygplats som ligger precis intill. “Vi vill bygga nĂ„got annat Ă€n en vanlig plĂ„tlĂ„da. Vi lever som vi lĂ€r och kommer sjĂ€lvklart att bygga allt helt i trĂ€â€, berĂ€ttar Perssons VD Mathias Persson. Tillsammans med Forum Arkitekter har den tillsatta projektgruppen pĂ„ Perssons tagit fram en lösning som bĂ„de effektiviserar produktionen och logistiken men som samtidigt blir en wow-faktor nĂ€r man passerar VĂ„rgĂ„rda mellan Stockholm och Göteborg.

Byggnaden Àr inspirerad av den intilliggande flygplatsen med bÀsta skyltfönstret ut mot E20. Mitten av byggnaden blir fyra vÄningar hög och kommer innehÄlla 1000 kvm kontorslandskap. Tornet blir 14 meter högt och arkitekturen Àr en flört med den klassiska siluetten av ett flygledartorn. Hela fronten av byggnaden Àr vÀlvd med stora glaspartier ut mot E20. FrÄn motorvÀgen kommer man kunna se rakt in i produktionen. Hit flyttar hela Perssons avdelning för byggsystem som idag bestÄr av ett 20-tal medarbetare inom konstruktion och produktion av takstolar och fÀrdigkapade stommar.

Karta över kontorsbyggnad

7000 kvm helt byggt i trÀ

Vi pÄ Perssons Àlskar trÀ och vill visa branschen att det gÄr att bygga bÄde höga och komplexa byggnader helt i trÀ. Förutom att det Àr ett fantastiskt byggmaterial sÄ Àr trÀ ocksÄ det enda förnyelsebara byggmaterialet. Den nya byggnaden fÄr en limtrÀstomme med rejÀla dimensioner. Leveransen av stommen kommer krÀva specialtransporter eftersom balkarna till de 42 takÄsarna blir 300 mm breda, 1650 mm höga och hela 28 meter lÄnga. Fasaden kommer klÀs med Perssons egen Norrlandsfasad behandlad med jÀrnvitriol. Det blir en vacker byggnad dÀr trÀet stÄr i fokus bÄde exteriört och interiört.

“Det kommer bli vĂ€ldigt hĂ€ftigt nĂ€r det kommer upp!” sĂ€ger Mathias förvĂ€ntansfullt och fortsĂ€tter. “Vi planerar lĂ„ngsiktigt för Perssons. HĂ€r kommer det att finnas utrymme för oss att vĂ€xa och nĂ„ vĂ„ra mĂ„l. Vi har fullt tryck pĂ„ produkterna vi har idag och vi söker redan nu personal för att utöka vĂ„r konstruktionsavdelning. Den nĂ€rmaste planen Ă€r att dubbla vĂ„r omsĂ€ttning till 2025”.

Planeringsmöte i konferensrum

Mathias, Johannes och Jörgen Àr alla engagerade i den stora satsningen i VÄrgÄrda

Strategisk placering vid E20

Den nya anlĂ€ggningen blir ocksĂ„ ett helt nytt logistikcenter som positionerar sig strategiskt i knutpunkten mellan E20 och riksvĂ€g 42. “Vi har vuxit ur vĂ„ra befintliga lokaler med rĂ„ge och vi Ă€r vana vid att lĂ€gga ett pussel nĂ€r det kommer till lager och logistik. Det nya lagret Ă€r helt anpassat efter verksamheten och har fĂ„tt ett vĂ€l genomtĂ€nkt logistiskt flöde. Det gör att vi kommer att fĂ„ ett otroligt effektivt arbetsflöde framöver, bĂ„de nĂ€r det kommer till lager och logistik”, sĂ€ger Johannes Anderklint som Ă€r försĂ€ljningschef pĂ„ Perssons. Johannes sitter med i den tillsatta projektgruppen för bygget tillsammans med VD Mathias Persson och Jörgen Lindroos som Ă€r byggsystemschef.

“Bygghandeln krĂ€ver ofta korta ledtider. Den nya satsningen möjliggör för oss att lagerhĂ„lla varor för att snabbt och effektivt kunna förse bygghandeln med Perssons produkter”, sĂ€ger Jörgen. För honom har det senaste Ă„ret varit en rolig och givande utmaning. “Jag kom in i en tid med enormt mycket att göra i en bransch som led av enorma leveranstider. Bara att fĂ„ ut allt som bestĂ€lldes var en utmaning i sig. Vi ser en stor efterfrĂ„gan pĂ„ bland annat fĂ€rdigkapade stommar som vi vill satsa Ă€nnu mer pĂ„ framöver. Det finns en stor efterfrĂ„gan pĂ„ vĂ„ra produkter bĂ„de frĂ„n stora och mindre aktörer. De nya lokalerna kommer kunna möta upp den efterfrĂ„gan vi ser och Ă€ven öppna upp för vĂ€ldigt mĂ„nga nya möjligheter för Perssons bĂ„de i VĂ„rgĂ„rda och i Bergstena”, sĂ€ger han.

Kontorsbyggnad - Perssons

Ett annorlunda byggprojekt

MĂ„nga av Perssons anstĂ€llda har lĂ„ng erfarenhet inom byggbranschen och flera hos oss Ă€r snickare i grunden. Det Ă€r vĂ€rdefulla kompetenser som kommer vĂ€l till pass i ett projekt likt detta. “Vi har anlitat ett byggföretag som driver bygget men vi kommer vara med och stötta upp med egen intern arbetskraft frĂ„n oss hĂ€r pĂ„ Perssons sĂ„ mycket vi kan. Vi har ett riktigt dreamteam av kunniga hantverkare som jobbar hĂ€r. Vi samarbetar Ă€ven med lokala hantverkare och tar in extern expertis nĂ€r det behövs. Det blir ett hĂ€rligt engagemang bland vĂ„r personal och vi löser det mesta tillsammans. Under vĂ„ren körde vi t.ex. 20.000 ton makadam till Flygaren och lika mycket matjord dĂ€rifrĂ„n för att göra grunden. Det Ă€r ungefĂ€r 500 vĂ€ndor till VĂ„rgĂ„rda och 500 vĂ€ndor tillbaka med vĂ„ra lastbilar. Vi har valt att göra egna investeringar för att kunna göra jobbet sjĂ€lva. Har vi behövt en grĂ€vmaskin sĂ„ har vi köpt en grĂ€vmaskin”, skrattar Mathias.

I juni 2023 görs markarbetet fÀrdigt och plattan gjuts. Den 1 september levereras stommen och planen Àr att kunna starta produktionen i VÄrgÄrda under vÄren 2024. Mer uppdateringar ifrÄn bygget kommer löpande under Äret. HÄll utkik!