Byggsystem: Satsar pÄ att dubbla omsÀttningen

Under 2022 förÀndrades organisationen hÀr pÄ Perssons och nu hanteras allt som har med takstolar och stommar att göra inom avdelningen som fÄtt namnet byggsystem. HÀr ingÄr bÄde konstruktion och produktion. Just nu genomförs en satsning dÀr Perssons ökar fokuset pÄ byggsystem, med mÄlet att dubbla avdelningens omsÀttning till 2025. Jörgen Lindroos har anstÀllts som byggsystemchef och en helt ny anlÀggning i VÄrgÄrda planeras.

NÀr konstruktörerna har ritat takstolarna skickas instruktioner till sÄgen, och virket kapas i rÀtt lÀngder.

Ökad kapacitet med bibehĂ„llen flexibilitet

Jörgen Lindroos kommer senast frÄn en roll som filialchef pÄ Beijer i AlingsÄs. Han Àr nygammal pÄ Perssons och efter ett uppehÄll pÄ 8 Är Àr han sedan i maj 2022 tillbaka pÄ företaget som byggsystemchef. Mycket har förÀndrats pÄ Perssons de senaste Ären, företaget har expanderat mycket och nu pÄverkas alla av att produktionsytan inte rÀcker till. Planerna kring en ny produktionsanlÀggning i VÄrgÄrda uppstod eftersom man behöver frigöra yta i Bergstena. För att öka kapaciteten och samtidigt bibehÄlla flexibiliteten bröts konstruktion och tillverkning av takstolar och stommar ut till en egen avdelning. Nu har arbetet börjat för att dubbla produktionen inom avdelningen.

I början av 2022 sÄg Jörgen rekryteringsannonsen för den tjÀnst som han har idag, han lÀste och tÀnkte först att det dÀr inte var nÄgot för honom. Det var ÀndÄ nÄgot som gjorde honom nyfiken. Han tog en lunch med Perssons VD Mathias för att veta mer, och i maj började Jörgen som byggsystemchef pÄ Perssons. Mathias berÀttade om den stora satsningen och planerna kring att etablera en ny anlÀggning i VÄrgÄrda, och Jörgen föll för visionen.

Jörgen Lindroos, byggsystemchef pÄ Perssons.

Planeras för en ny och modern arbetsplats

Idag Àr det nÀrmare 20 medarbetare inom avdelningen byggsystem, och förutom teamen i tillverkningen och de fem konstruktörerna har de en planerare som hÄller koll pÄ alla jobb, vad som ska tillverkas, att det görs i rÀtt tid och att det finns virke till ordrarna. NÀr anlÀggningen i VÄrgÄrda Àr pÄ plats kommer detta team att tillsammans byta arbetsplats frÄn Bergstena till VÄrgÄrda.

“Just nu sitter vi och planerar lokalerna som ska byggas i VĂ„rgĂ„rda, bĂ„de kontoren och produktionen, för att kunna skicka in bygglovsansökan. Det kommer bli lokaler som passar vĂ„r verksamhet inom byggsystem perfekt och som ger oss Ă€nnu större möjligheter att utvecklas som avdelning. HĂ€r fĂ„r vi de allra bĂ€sta förutsĂ€ttningarna att öka vĂ„r kapacitet och dubbla omsĂ€ttningen. Vi vill ocksĂ„ bygga nĂ„got med lite wow-kĂ€nsla, nĂ„got som syns bra eftersom vi Ă€r placerade precis bredvid E20, det ska sĂ„klart byggas i trĂ€ och det ska inte vara nĂ„got traditionellt utan nĂ„got som sticker ut lite.” sĂ€ger Jörgen.

NÀr virket har kapats i rÀtt lÀngder monteras takstolarna ihop i takstolstillverkningen.

Ska dubbla omsÀttningen genom automatisering

PÄ Perssons Àr kedjan frÄn offertförfrÄgan och konstruktion till produktion och leverans vÀl inarbetad. HÀr finns en tydlig process som Àr redo att skalas upp. Perssons tror ocksÄ starkt pÄ en expansiv marknad i VÀstra Götaland och intilliggande regioner, och satsar bÄde stort och lÄngsiktigt. Att öka produktionen till dubbel volym ska göras med hjÀlp av modern teknik och automatisering, och innebÀr inte initialt att fler behöver anstÀllas. Tekniken ska underlÀtta för medarbetarna och ju mer tillverkningen automatiseras, desto mer gÄr arbetsuppgifterna mot övervakning och styrning.

Tillverkning av produkter som inte ingÄr i byggsystem, till exempel rÄspontluckor, fingerskarvat och fasadvirke, gÄr nu under namnet trÀförÀdling. Dessa produkter levereras till husfabriker och bygghandlare, bÄde till lagerhyllorna och specifika projekt, medan byggsystem levererar produkter till bygghandlarnas kunder som behöver takstolar eller fÀrdigkapade stommar. Perssons sÀljare arbetar för bÄda avdelningarna och levererar byggsystems förfrÄgningar direkt till konstruktörerna, som i sin tur tar fram offerter och ritningar.

HÀr genomför Andrés momentet i takstolstillverkningen dÀr spikplÄtar ska klÀmmas ihop med en press.

Ett logistikcenter för effektiva leveranser

Den stora anlÀggningen i VÄrgÄrda blir inte bara byggsystems kontor och produktion, det blir Àven ett stort logistikcenter som redan börjat vÀxa fram. Just nu bygger vi mer lagerytor vilket gör att det kommer finnas bra med utrymme för att lagra produkter som Norrlandsfasad, Perssonsluckan och vindskivor. Detta kommer att tillverkas i Bergstena och lagerhÄllas i VÄrgÄrda, vilket bÄde frigör utrymme i Bergstena och möjliggör en mer effektiv transport. Frakten ut till bygghandlare Àr ofta kostsam, och för att minska det problemet handlar det om att ha sÄ hög fyllnadsgrad i lastbilarna som möjligt.

“Satsningen vi gör pĂ„ byggsystem Ă€r enorm och det innebĂ€r ju sjĂ€lvklart att vi vill öka vĂ„r försĂ€ljning. Vi vill nĂ„ ut till kunder som inte handlar av oss idag, men Ă€ven till befintliga kunder. Det Ă€r mĂ„nga som inte vet att vi tillverkar mĂ„nga typer av produkter. Senast hĂ€romdagen hörde jag om en kund som handlar panel av oss, som inte visste att vi Ă€ven kan leverera takstolar. NĂ€r en kund bestĂ€ller fler produkter pĂ„ samma gĂ„ng ökar fyllnadsgraden i lastbilen och frakten blir procentuellt lĂ€gre för kunden. Ett utvecklat logistikcenter ihop med ökad kunskap om vĂ„ra produkter kan bĂ„de öka vĂ„r försĂ€ljning och minska fraktkostnaderna.” sĂ€ger Jörgen.

CNC-kapen sÄgar just nu upp en stomme till en villa i Lerum. Till höger syns en miniatyr av en vÀgg som visar vad sÄgen klarar av.

Ett vitt blad dÀr allt Àr möjligt

“HĂ€r pĂ„ Perssons Ă€r det korta vĂ€gar till beslut och man Ă€r vĂ€ldigt innovativa. Jag tycker det Ă€r roligt att fĂ„ vara med och utveckla saker, det var det som lockade mig mest med denna tjĂ€nsten, och att Perssons Ă€r ett roligt företag att arbeta pĂ„. HĂ€r Ă€r min roll att vara den sammanhĂ€ngande lĂ€nken och utveckla avdelningen. Det Ă€r medarbetarna som utför jobbet och utan nĂ„gon av dem skulle det inte funka. Jag kan sjĂ€lv inte utföra det jobbet som konstruktörerna gör, och jag kan inte köra sĂ„gen, men jag har inget emot att ta pĂ„ mig arbetsbyxorna och gĂ„ ut och hjĂ€lpa till nĂ„gon dag om det behövs.” sĂ€ger Jörgen.

HÀr i Bergstena Àr man van vid trÄnga utrymmen och att lÀgga ett pussel nÀr nÄgot ska förÀndras. Nu sitter man istÀllet med ett vitt blad och slipper anpassa maskinerna efter huset. HÀr kan man prioritera verksamheten och maskinerna först, och sedan bygga fastigheten utifrÄn det. NÄgot som varit efterlÀngtat pÄ Perssons. Jörgen sitter nu tillsammans med Mathias och planerar den nya anlÀggningen för att skapa ett sÄ effektivt flöde och bra produktion som möjligt, samtidigt som en arkitekt skissar pÄ byggnadens exteriör.