Byggsystem: Satsar på att dubbla omsättningen

Under 2022 förändrades organisationen här på Perssons och nu hanteras allt som har med takstolar och stommar att göra inom avdelningen som fått namnet byggsystem. Här ingår både konstruktion och produktion. Just nu genomförs en satsning där Perssons ökar fokuset på byggsystem, med målet att dubbla avdelningens omsättning till 2025. Jörgen Lindroos har anställts som byggsystemchef och en helt ny anläggning i Vårgårda planeras.

När konstruktörerna har ritat takstolarna skickas instruktioner till sågen, och virket kapas i rätt längder.

Ökad kapacitet med bibehållen flexibilitet

Jörgen Lindroos kommer senast från en roll som filialchef på Beijer i Alingsås. Han är nygammal på Perssons och efter ett uppehåll på 8 år är han sedan i maj 2022 tillbaka på företaget som byggsystemchef. Mycket har förändrats på Perssons de senaste åren, företaget har expanderat mycket och nu påverkas alla av att produktionsytan inte räcker till. Planerna kring en ny produktionsanläggning i Vårgårda uppstod eftersom man behöver frigöra yta i Bergstena. För att öka kapaciteten och samtidigt bibehålla flexibiliteten bröts konstruktion och tillverkning av takstolar och stommar ut till en egen avdelning. Nu har arbetet börjat för att dubbla produktionen inom avdelningen.

I början av 2022 såg Jörgen rekryteringsannonsen för den tjänst som han har idag, han läste och tänkte först att det där inte var något för honom. Det var ändå något som gjorde honom nyfiken. Han tog en lunch med Perssons VD Mathias för att veta mer, och i maj började Jörgen som byggsystemchef på Perssons. Mathias berättade om den stora satsningen och planerna kring att etablera en ny anläggning i Vårgårda, och Jörgen föll för visionen.

Jörgen Lindroos, byggsystemchef på Perssons.

Planeras för en ny och modern arbetsplats

Idag är det närmare 20 medarbetare inom avdelningen byggsystem, och förutom teamen i tillverkningen och de fem konstruktörerna har de en planerare som håller koll på alla jobb, vad som ska tillverkas, att det görs i rätt tid och att det finns virke till ordrarna. När anläggningen i Vårgårda är på plats kommer detta team att tillsammans byta arbetsplats från Bergstena till Vårgårda.

“Just nu sitter vi och planerar lokalerna som ska byggas i Vårgårda, både kontoren och produktionen, för att kunna skicka in bygglovsansökan. Det kommer bli lokaler som passar vår verksamhet inom byggsystem perfekt och som ger oss ännu större möjligheter att utvecklas som avdelning. Här får vi de allra bästa förutsättningarna att öka vår kapacitet och dubbla omsättningen. Vi vill också bygga något med lite wow-känsla, något som syns bra eftersom vi är placerade precis bredvid E20, det ska såklart byggas i trä och det ska inte vara något traditionellt utan något som sticker ut lite.” säger Jörgen.

När virket har kapats i rätt längder monteras takstolarna ihop i takstolstillverkningen.

Ska dubbla omsättningen genom automatisering

På Perssons är kedjan från offertförfrågan och konstruktion till produktion och leverans väl inarbetad. Här finns en tydlig process som är redo att skalas upp. Perssons tror också starkt på en expansiv marknad i Västra Götaland och intilliggande regioner, och satsar både stort och långsiktigt. Att öka produktionen till dubbel volym ska göras med hjälp av modern teknik och automatisering, och innebär inte initialt att fler behöver anställas. Tekniken ska underlätta för medarbetarna och ju mer tillverkningen automatiseras, desto mer går arbetsuppgifterna mot övervakning och styrning.

Tillverkning av produkter som inte ingår i byggsystem, till exempel råspontluckor, fingerskarvat och fasadvirke, går nu under namnet träförädling. Dessa produkter levereras till husfabriker och bygghandlare, både till lagerhyllorna och specifika projekt, medan byggsystem levererar produkter till bygghandlarnas kunder som behöver takstolar eller färdigkapade stommar. Perssons säljare arbetar för båda avdelningarna och levererar byggsystems förfrågningar direkt till konstruktörerna, som i sin tur tar fram offerter och ritningar.

Här genomför Andrés momentet i takstolstillverkningen där spikplåtar ska klämmas ihop med en press.

Ett logistikcenter för effektiva leveranser

Den stora anläggningen i Vårgårda blir inte bara byggsystems kontor och produktion, det blir även ett stort logistikcenter som redan börjat växa fram. Just nu bygger vi mer lagerytor vilket gör att det kommer finnas bra med utrymme för att lagra produkter som Norrlandsfasad, Perssonsluckan och vindskivor. Detta kommer att tillverkas i Bergstena och lagerhållas i Vårgårda, vilket både frigör utrymme i Bergstena och möjliggör en mer effektiv transport. Frakten ut till bygghandlare är ofta kostsam, och för att minska det problemet handlar det om att ha så hög fyllnadsgrad i lastbilarna som möjligt.

“Satsningen vi gör på byggsystem är enorm och det innebär ju självklart att vi vill öka vår försäljning. Vi vill nå ut till kunder som inte handlar av oss idag, men även till befintliga kunder. Det är många som inte vet att vi tillverkar många typer av produkter. Senast häromdagen hörde jag om en kund som handlar panel av oss, som inte visste att vi även kan leverera takstolar. När en kund beställer fler produkter på samma gång ökar fyllnadsgraden i lastbilen och frakten blir procentuellt lägre för kunden. Ett utvecklat logistikcenter ihop med ökad kunskap om våra produkter kan både öka vår försäljning och minska fraktkostnaderna.” säger Jörgen.

CNC-kapen sågar just nu upp en stomme till en villa i Lerum. Till höger syns en miniatyr av en vägg som visar vad sågen klarar av.

Ett vitt blad där allt är möjligt

“Här på Perssons är det korta vägar till beslut och man är väldigt innovativa. Jag tycker det är roligt att få vara med och utveckla saker, det var det som lockade mig mest med denna tjänsten, och att Perssons är ett roligt företag att arbeta på. Här är min roll att vara den sammanhängande länken och utveckla avdelningen. Det är medarbetarna som utför jobbet och utan någon av dem skulle det inte funka. Jag kan själv inte utföra det jobbet som konstruktörerna gör, och jag kan inte köra sågen, men jag har inget emot att ta på mig arbetsbyxorna och gå ut och hjälpa till någon dag om det behövs.” säger Jörgen.

Här i Bergstena är man van vid trånga utrymmen och att lägga ett pussel när något ska förändras. Nu sitter man istället med ett vitt blad och slipper anpassa maskinerna efter huset. Här kan man prioritera verksamheten och maskinerna först, och sedan bygga fastigheten utifrån det. Något som varit efterlängtat på Perssons. Jörgen sitter nu tillsammans med Mathias och planerar den nya anläggningen för att skapa ett så effektivt flöde och bra produktion som möjligt, samtidigt som en arkitekt skissar på byggnadens exteriör.