FĂ€rdigkapad Perssons-stomme med svindlande utsikt

Uppe pÄ ett berg i Grebbestad ligger paret Fribergs nybyggda husdröm. Det arkitektritade enplanshuset har en hÀpnadsvÀckande havsutsikt dÀr BohuslÀns mjuka klippor och lÄga vÀxtlighet bildar en vild och underhÄllsfri trÀdgÄrd. Vid klart vÀder strÀcker sig utsikten hela vÀgen till Sydkoster.

Prisad arkitekt med rötter i BohuslÀn

Huset Àr ritat av den prisade arkitekten Alf Olsson frÄn Torreby. Paret Fribergs hus har hela 17 olika vinklar som Àr anpassade efter tomten för att det alltid ska finnas en plats med lÀ nÄgonstans runt huset. Ytskikten Àr noga utvalda för att klara de tuffa vÀderförhÄllandena. Huset har ett aluminiumtak med takavvattning och fönsterbleck i zink för att bli sÄ underhÄllsfritt som möjligt.

Snickaren Carl pÄ BrÀcke Bygg.

Snickare i BohuslÀn

Snickaren Carl BrĂ€ck pĂ„ BrĂ€cke Bygg har byggt Fribergs hus. Carl Ă€r bekant med parets son och det blev dĂ€rför naturligt för dem att frĂ„ga Carl om han var intresserad av att bygga deras nya hus. “Det har varit ett superkul projekt att fĂ„ hjĂ€lpa till med! Det var jag som sedan rekommenderade Göran och Karin att köra pĂ„ en stomme frĂ„n Perssons. Jag har jobbat med deras produkter i mĂ„nga Ă„r. Det funkar alltid vĂ€ldigt smidigt. Jag samarbetar mycket med Beijer i Tanumshede och bestĂ€ller alltid Perssons stommar genom dem”, berĂ€ttar Carl.

BrĂ€cke Bygg har i snitt haft 2-3 snickare pĂ„ plats pĂ„ bygget. Carl vĂ€rdesĂ€tter att kunna ringa direkt till konstruktören om det uppstĂ„r nĂ„gra frĂ„gor. “Perssons Ă€r alltid tillmötesgĂ„ende och Ă€ven om det skulle bli nĂ„got som blivit fel sĂ„ löser man det direkt”, sĂ€ger Carl.

Extra viktigt att snabbt fÄ tÀtt hus

“Vi Ă€r vĂ€ldigt nöjda med stommen. Det gick fort att resa och fĂ„ ett tĂ€tt hus trots en komplicerad takstolskonstruktion. Det gĂ€ller alltid att fĂ„ huset tĂ€tt fort, men extra viktigt pĂ„ en sĂ„n hĂ€r plats med vĂ€ldigt hĂ„rt klimat. Nu kunde vi pĂ„skynda torktiderna vilket gjorde att vi sparade mycket tid. Hade vi byggt takstolarna sjĂ€lva sĂ„ hade det aldrig gĂ„tt. En annan fördel med Perssons Ă€r att vi inte fĂ„tt nĂ„got spill. Vi behöver inte bestĂ€lla nĂ„gon container. RĂ„spontluckorna bestĂ€ller vi ocksĂ„ exaktkapade efter taket vilket ocksĂ„ bidrar till att man fĂ„r ett vĂ€dersĂ€kert hus vĂ€ldigt fort”, berĂ€ttar Carl.

Sparade en tomt till sig sjÀlva

Göran och Karin har lĂ€nge haft planer pĂ„ att bygga hus och hade hört talas om Perssons-stommen genom bekanta som byggt hus. “Hela bygget gick vĂ€ldigt fort och Calle och hans gĂ€ng har varit vĂ€ldigt tillmötesgĂ„ende. Vi har haft ett bra samarbete dĂ€r han har kommit med sina expertrĂ„d och vi har haft möjlighet att göra Ă€ndringar lĂ€ngs med vĂ€gen. Det har varit en rolig resa”, sĂ€ger byggherren Göran.

En lÄng resa

Paret fick sitt bygglov godkĂ€nt 2019 men hela resan började egentligen redan i slutet pĂ„ 90-talet dĂ„ paret bestĂ€mde sig för att stycka av mark. Marken tillhörde gĂ„rden de Ă€ger, som ligger ca 1 km frĂ„n deras nybyggda hus. Processerna drog ut pĂ„ tiden pĂ„ grund av överklaganden, pĂ„ flera olika instanser, innan paret fick rĂ€tt i frĂ„gan. Idag bildar de sĂ„lda tomterna ett eget bostadsomrĂ„de i det lilla kustsamhĂ€llet och intill det har de nu styckat av för ett till bostadsomrĂ„de uppe pĂ„ berget. “HĂ€r uppe pĂ„ berget styckade vi för nĂ„gra Ă„r sedan av fler tomter som sĂ„lts via ett kommunalt bostadsbolag. Denna tomten behöll vi sjĂ€lva”, berĂ€ttar Göran.

Smidigt och enkelt via ÄterförsÀljare

Perssons-stommen Ă€r bestĂ€lld via Beijer i Tanumshede dĂ€r paret ocksĂ„ gjort alla detaljval till huset. För dem underlĂ€ttade det mycket att kunna Ă„ka till butiken och titta pĂ„ allt frĂ„n kök till lister och fĂ„ rĂ„dgivning frĂ„n sĂ€ljarna. “Det nya omrĂ„det dĂ€r vĂ„r tomt ligger Ă€r detaljplanerat och vi har behövt förhĂ„lla oss till mĂ„nga olika regler för huset. DĂ€r har vi fĂ„tt jĂ€ttemycket bra hjĂ€lp frĂ„n Beijer och deras kompetenta personal”, berĂ€ttar Göran.

Andreas Andersson Ă€r sĂ€ljchef pĂ„ Beijer i Tanumshede. “Det har fungerat utomordentligt bra! Vi har haft ett tĂ€tt samarbete frĂ„n start. VĂ„r kille Viktor Lennerö jobbar Ă€ven deltid som arkitekt och han har gjort bygglovshandlingarna utefter Alf Olssons arkitektritningar. Vi har Ă€ven samarbetat tĂ€tt med Carl pĂ„ BrĂ€cke Bygg och Perssons konstruktörer. Vi har förmedlat vĂ€ldigt mĂ„nga Perssons-stommar genom Ă„ren ochi jobbar med Perssons produkter varje vecka. Det Ă€r kul att produkterna inte bara uppskattas av oss, utan Ă€ven av snickarna och slutkunden”, sĂ€ger Andreas.

Husfakta:

  • Byggtid: 5 mĂ„nader
  • Storlek: 150 kvm byggyta inkl. garage
  • Arkitekt: Alf Olsson