Färdigkapad Perssons-stomme med svindlande utsikt

Uppe på ett berg i Grebbestad ligger paret Fribergs nybyggda husdröm. Det arkitektritade enplanshuset har en häpnadsväckande havsutsikt där Bohusläns mjuka klippor och låga växtlighet bildar en vild och underhållsfri trädgård. Vid klart väder sträcker sig utsikten hela vägen till Sydkoster.

Prisad arkitekt med rötter i Bohuslän

Huset är ritat av den prisade arkitekten Alf Olsson från Torreby. Paret Fribergs hus har hela 17 olika vinklar som är anpassade efter tomten för att det alltid ska finnas en plats med lä någonstans runt huset. Ytskikten är noga utvalda för att klara de tuffa väderförhållandena. Huset har ett aluminiumtak med takavvattning och fönsterbleck i zink för att bli så underhållsfritt som möjligt.

Snickaren Carl på Bräcke Bygg.

Snickare i Bohuslän

Snickaren Carl Bräck på Bräcke Bygg har byggt Fribergs hus. Carl är bekant med parets son och det blev därför naturligt för dem att fråga Carl om han var intresserad av att bygga deras nya hus. “Det har varit ett superkul projekt att få hjälpa till med! Det var jag som sedan rekommenderade Göran och Karin att köra på en stomme från Perssons. Jag har jobbat med deras produkter i många år. Det funkar alltid väldigt smidigt. Jag samarbetar mycket med Beijer i Tanumshede och beställer alltid Perssons stommar genom dem”, berättar Carl.

Bräcke Bygg har i snitt haft 2-3 snickare på plats på bygget. Carl värdesätter att kunna ringa direkt till konstruktören om det uppstår några frågor. “Perssons är alltid tillmötesgående och även om det skulle bli något som blivit fel så löser man det direkt”, säger Carl.

Extra viktigt att snabbt få tätt hus

“Vi är väldigt nöjda med stommen. Det gick fort att resa och få ett tätt hus trots en komplicerad takstolskonstruktion. Det gäller alltid att få huset tätt fort, men extra viktigt på en sån här plats med väldigt hårt klimat. Nu kunde vi påskynda torktiderna vilket gjorde att vi sparade mycket tid. Hade vi byggt takstolarna själva så hade det aldrig gått. En annan fördel med Perssons är att vi inte fått något spill. Vi behöver inte beställa någon container. Råspontluckorna beställer vi också exaktkapade efter taket vilket också bidrar till att man får ett vädersäkert hus väldigt fort”, berättar Carl.

Sparade en tomt till sig själva

Göran och Karin har länge haft planer på att bygga hus och hade hört talas om Perssons-stommen genom bekanta som byggt hus. “Hela bygget gick väldigt fort och Calle och hans gäng har varit väldigt tillmötesgående. Vi har haft ett bra samarbete där han har kommit med sina expertråd och vi har haft möjlighet att göra ändringar längs med vägen. Det har varit en rolig resa”, säger byggherren Göran.

En lång resa

Paret fick sitt bygglov godkänt 2019 men hela resan började egentligen redan i slutet på 90-talet då paret bestämde sig för att stycka av mark. Marken tillhörde gården de äger, som ligger ca 1 km från deras nybyggda hus. Processerna drog ut på tiden på grund av överklaganden, på flera olika instanser, innan paret fick rätt i frågan. Idag bildar de sålda tomterna ett eget bostadsområde i det lilla kustsamhället och intill det har de nu styckat av för ett till bostadsområde uppe på berget. “Här uppe på berget styckade vi för några år sedan av fler tomter som sålts via ett kommunalt bostadsbolag. Denna tomten behöll vi själva”, berättar Göran.

Smidigt och enkelt via återförsäljare

Perssons-stommen är beställd via Beijer i Tanumshede där paret också gjort alla detaljval till huset. För dem underlättade det mycket att kunna åka till butiken och titta på allt från kök till lister och få rådgivning från säljarna. “Det nya området där vår tomt ligger är detaljplanerat och vi har behövt förhålla oss till många olika regler för huset. Där har vi fått jättemycket bra hjälp från Beijer och deras kompetenta personal”, berättar Göran.

Andreas Andersson är säljchef på Beijer i Tanumshede. “Det har fungerat utomordentligt bra! Vi har haft ett tätt samarbete från start. Vår kille Viktor Lennerö jobbar även deltid som arkitekt och han har gjort bygglovshandlingarna utefter Alf Olssons arkitektritningar. Vi har även samarbetat tätt med Carl på Bräcke Bygg och Perssons konstruktörer. Vi har förmedlat väldigt många Perssons-stommar genom åren ochi jobbar med Perssons produkter varje vecka. Det är kul att produkterna inte bara uppskattas av oss, utan även av snickarna och slutkunden”, säger Andreas.

Husfakta:

  • Byggtid: 5 månader
  • Storlek: 150 kvm byggyta inkl. garage
  • Arkitekt: Alf Olsson