FrÄn första skiss till fÀrdig takstol

Takstolar

Det finns otroligt mĂ„nga varianter av takstolar och hos oss Ă€r alla tak helt unika. PĂ„ Perssons har vi hand om hela produktionskedjan – frĂ„n första skiss, fĂ€rdigsĂ„gat virke och montering till fĂ€rdig takstol pĂ„ vĂ€g ut till bygget. I denna artikel guidar vi dig genom hela processen nĂ€r en takstol blir till!

Konstruktör

Konstruktör med sinne för detaljer

Simon Wallman Ă€r konstruktör med en byggingenjörsutbildning i grunden. Under sina 5,5 Ă„r pĂ„ Perssons har han hunnit jobba med mĂ„nga projekt och se dem bli verklighet. “Det roligaste Ă€r nĂ€stan att hitta lösningar pĂ„ hur man ska konstruera vissa tak. Det finns ofta flera lösningar pĂ„ ett problem och allt Ă€r inte alltid helt sjĂ€lvklart. Det Ă€r kul med de olika utmaningarna.” sĂ€ger Simon.

Det Ă€r mycket att ha med i berĂ€kningarna nĂ€r man ska konstruera och göra berĂ€kningar för ett tak. “MĂ„nga tror att man börjar med vĂ€ggarna och konstruerar taket sist men man börjar faktiskt uppifrĂ„n och jobbar sig nerĂ„t. Vi behöver börja med taket för att fĂ„ med alla laster hela vĂ€gen ner till grunden. Jag Ă€r ofta med i möten med kunden för att gĂ„ igenom, förklara och stĂ€mma av med bestĂ€llaren för att slutresultatet ska bli bra.” berĂ€ttar han.

“Idag vill mĂ„nga bygga hus med stora öppna ytor, utan nĂ„gra synliga balkar och med fönster frĂ„n golv till tak. Det blir ibland en omöjlig ekvation att fĂ„ ihop men vi gör vĂ„rt bĂ€sta.” skrattar Simon. “Samtidigt som det ska bli visuellt snyggt sĂ„ behöver ju taket kunna klara tyngd frĂ„n t.ex snö och andra laster.”

För det mesta konstruerar Simon och hans kollegor pĂ„ konstruktionsavdelningen takstolar och stommar till villor, men ocksĂ„ en hel del andra typer av projekt. Just nu sitter han dock med ett större projekt av ett flerbostadshus med en ganska komplex takstolskonstruktion. “SĂ„nna hĂ€r stora projekt Ă€r alltid roliga att fĂ„ jobba med! Det blir mycket att tĂ€nka pĂ„ och det Ă€r skönt att ha mina kollegor att bolla olika idĂ©er med.” sĂ€ger han.

Det finns mĂ„nga fördelar med att ha produktionen och kontoret pĂ„ samma plats. “Ibland om vi haft nĂ„got speciellt projekt sĂ„ Ă€r det spĂ€nnande att gĂ„ ut till produktionen för att fĂ„ se hur allt vĂ€xer fram. För ett tag sen tillverkade vi t.ex. takstolar som var nĂ€stan 25 meter lĂ„nga och det var hĂ€ftigt att fĂ„ se hur stora de faktiskt blir i verkligheten!” sĂ€ger Simon.

StÀmpel pÄ virke. CE-mÀrkning

Kompetens och kvalité

Vi pÄ Perssons Àr stolta medlemmar i STAK (Svenska Takstolsföreningen) och vidareutbildar alla vÄra konstruktörer kontinuerligt genom dem. VÄra takstolar Àr noga kontrollerade och CE-mÀrkta enligt RISE standard. Det innebÀr att vi Ärligen Àr med i olika kontroller och tar emot platsbesök dÀr kontrollanterna ser att vÄra takstolar hÄllet mÄttet och den höga standard som vi jobbar efter.

Takstolsfabrik

Samarbete och effektivitet Àr A och O

I takstolshallen Àr det alltid liv och rörelse. Det fÀrdigkapade virket kommer direkt frÄn vÄr egen sÄg och levereras in till takstolshallen i en bestÀmd ordning som effektiviserar monteringen. Det krÀvs mycket planering för att se till att arbetet flyter pÄ bra, att de olika stationerna har ett jÀmnt flöde och att allt ligger rÀtt i tiden. Takstolarna ska helst stÄ klara minst tvÄ dagar före utleverans.

Vi pÄ Perssons har byggt takstolar sedan 2006 men den nya takstolshallen dÀr produktionen ligger idag stod klar 2014. De nya lokalerna har nu gjort det möjligt att tillverka riktigt stora konstruktioner samt ha flera stationer igÄng samtidigt. Idag bestÄr produktionen av tvÄ stora och en mindre station. Vi har Àven investerat i en laser som underlÀttar arbetet.

Glad takstolsmontör

Högt tryck som takstolsmontör

Stefan Andersson Ă€r snickare i grunden och har de senaste 4,5 Ă„ren jobbat hos oss pĂ„ Perssons som montör i takstolshallen. “För mig Ă€r det en stor fördel att ha snickaryrket i ryggen. Det har gjort att jag lĂ€ttare kan förstĂ„ helheten och tĂ€nka in konstruktionen i sitt sammanhang. Det som gör mitt jobb sĂ„ roligt Ă€r nog att jag fĂ„ arbeta med hĂ€nderna och att inget tak Ă€r det andra likt. Eftersom allt Ă€r egenritat sĂ„ blir det alltid spĂ€nnande att pĂ„börja ett nytt tak.” sĂ€ger Stefan.

De senaste Ă„ren har det varit högt tryck i produktionen och efterfrĂ„gan pĂ„ just takstolar har ökat mycket bara under de senaste Ă„ren. “NĂ€r jag började sa de att vintrarna brukar vara lite lugnare men jag har inte mĂ€rkt av det.” skrattar Stefan. “Det har alltid varit mest tryck direkt efter semestern och fram till oktober men nu hĂ„llet högtrycket i sig Ă€ven under perioder pĂ„ Ă„ret som annars brukar vara lite lugnare. PĂ„ vĂ„ren Ă€r det alltid mycket att göra dĂ€r toppen ligger under april/maj men Ă€r det en mild vinter kan det rulla igĂ„ng starkt redan under januari/februari.” sĂ€ger han.

Stefan och hans medarbetare i produktionen arbetar Ă€ven i perioder tvĂ„skift för att kunna möta den höga efterfrĂ„gan som finns pĂ„ marknaden. I och med de nya arbetstiderna kan produktionen vara igĂ„ng lĂ€ngre tid pĂ„ dygnet jĂ€mfört med tidigare. “Det Ă€r faktiskt skönt med omvĂ€xlingen att sluta tidigare vissa dagar och att jobba kvĂ€llar andra dagar.” sĂ€ger Stefan.

Bygger takstol

FrÄn första skiss till fÀrdig takstol

Tillsammans med Simon och Stefan gĂ„r vi igenom hur en typisk resa för en takstol kan se ut hos oss pĂ„ Perssons. “Oftast börjar det med att kunden eller bestĂ€llaren kommer i kontakt med nĂ„gon av vĂ„ra sĂ€ljare via sin bygghandel. Det kan t.ex. vara en privatperson eller snickare som vill fĂ„ en offert via sin byggvaruhandel men dĂ€r vi har en direkt dialog med kunden nĂ€r det gĂ€ller detaljer.” berĂ€ttar Simon.

“Vi pĂ„ konstruktion fĂ„r ett underlag frĂ„n sĂ€ljaren som vi anvĂ€nder för att rita upp en enklare version som man kan basera en offert pĂ„. Det Ă€r först nĂ€r offerten Ă€r godkĂ€nd som vi kan börja jobba med detaljerna. Dessa underlag kan vara vĂ€ldigt varierande, allt frĂ„n en avancerad arkitektritning till en skiss pĂ„ en servett. Det Ă€r kul att alltid fĂ„ olika utgĂ„ngspunkter i de olika projekten.” sĂ€ger han.

Konstruktören gĂ„r igenom ritningarna med kunden och anpassar dem i största möjliga mĂ„n efter hur de vill ha det. Det kan vara Ă€ndringar som bĂ„de pĂ„verkar utseendet eller hur snickarna helst vill att konstruktionen ska se ut för att underlĂ€tta deras arbete pĂ„ plats. “Vi vill sĂ„klart fĂ„ till en sĂ„ smidig och effektiv lösning som möjligt. Vi behöver anpassa vĂ„rt arbete bĂ„de efter kundens önskemĂ„l, takets förutsĂ€ttningar och lĂ€gga det sĂ„ smidigt som möjligt för produktionen.” sĂ€ger Simon. NĂ€r allt Ă€r godkĂ€nt och klart frĂ„n kunden Ă€r det dags att starta produktionen av den nya takstolen.

Ritning kapfiler

Konstruktion skapar kapfiler och ritningar som skickas över till produktionsledaren i sĂ„gen. Alla bitar kapas pĂ„ millimetern och fĂ„r sedan ett unikt namn som Ă€ven stĂ„r pĂ„ de medföljande ritningarna. Planeringen i alla steg Ă€r vĂ€ldigt viktigt för att effektivisera produktionen sĂ„ mycket som möjligt. Det kan t.ex. innebĂ€ra att konstruktören i ett tidigt stadie anpassar konstruktionen sĂ„ att montörerna ska slippa onödiga stĂ€lltider. “Det underlĂ€ttar för montörerna att kunna producera 20 likadana takstolar efter varandra och det tĂ€nket behöver vi ha med oss frĂ„n början.” sĂ€ger Simon.

“Det Ă€r nu som magin börjar inne i takstolshallen!” skrattar Stefan och fortsĂ€tter. “Vi fĂ„r en ritning ihop med fĂ€rdigkapat virke direkt frĂ„n sĂ„gen. Höjd, lĂ€ngd, mĂ„tt till diagonaler och stolpar Ă€r den viktigaste informationen för oss i takstolshallen. Vi har smĂ„ marginaler och allt behöver bli exakt sĂ„ nĂ€r som pĂ„ millimetern. Lasern som projicerar ner objektet pĂ„ uppstĂ€llningsbockorna underlĂ€ttar vĂ€ldigt mycket i vĂ„rt arbete men vi kontrollmĂ€ter resultatet kontinuerligt.” sĂ€ger han.

FĂ€rdiga takstolar

De fĂ€rdiga takstolarna placeras utanför vĂ„rt lager dĂ€r de invĂ€ntar transport till bygget. Förutom att allt ska klaffa med önskemĂ„l och krav pĂ„ takstolens konstruktion sĂ„ Ă€r transporten Ă€ven ett moment som behöver ligga med i planeringen. “Konstruktörerna anpassar alla takstolar efter hur höga de fĂ„r vara under transport och en del takstolar mĂ„ste dĂ€rför levereras i tvĂ„ sektioner som sedan monteras ihop ute pĂ„ bygget. Det Ă€r ganska mĂ„nga parametrar att ha med i berĂ€kningarna nĂ€r man bygger takstolar.” ler Stefan.

Paket med takstolar

Vi pÄ Perssons Àr vÀldigt stolta över vÄr produktion och vÄr duktiga personal! Det Àr kombinationen av hög kompetens, hantverksskicklighet och tekniska lösningar som gör att vi kan levererar helt unika takstolar i vÀrldsklass. Vill du veta mer, fÄ en offert eller har nÄgra frÄgor fÄr du gÀrna kontakta oss pÄ 0322-22 95 90 sÄ hjÀlper vi dig vidare.