Från första skiss till färdig takstol

Takstolar

Det finns otroligt många varianter av takstolar och hos oss är alla tak helt unika. På Perssons har vi hand om hela produktionskedjan – från första skiss, färdigsågat virke och montering till färdig takstol på väg ut till bygget. I denna artikel guidar vi dig genom hela processen när en takstol blir till!

Konstruktör

Konstruktör med sinne för detaljer

Simon Wallman är konstruktör med en byggingenjörsutbildning i grunden. Under sina 5,5 år på Perssons har han hunnit jobba med många projekt och se dem bli verklighet. “Det roligaste är nästan att hitta lösningar på hur man ska konstruera vissa tak. Det finns ofta flera lösningar på ett problem och allt är inte alltid helt självklart. Det är kul med de olika utmaningarna.” säger Simon.

Det är mycket att ha med i beräkningarna när man ska konstruera och göra beräkningar för ett tak. “Många tror att man börjar med väggarna och konstruerar taket sist men man börjar faktiskt uppifrån och jobbar sig neråt. Vi behöver börja med taket för att få med alla laster hela vägen ner till grunden. Jag är ofta med i möten med kunden för att gå igenom, förklara och stämma av med beställaren för att slutresultatet ska bli bra.” berättar han.

“Idag vill många bygga hus med stora öppna ytor, utan några synliga balkar och med fönster från golv till tak. Det blir ibland en omöjlig ekvation att få ihop men vi gör vårt bästa.” skrattar Simon. “Samtidigt som det ska bli visuellt snyggt så behöver ju taket kunna klara tyngd från t.ex snö och andra laster.”

För det mesta konstruerar Simon och hans kollegor på konstruktionsavdelningen takstolar och stommar till villor, men också en hel del andra typer av projekt. Just nu sitter han dock med ett större projekt av ett flerbostadshus med en ganska komplex takstolskonstruktion. “Sånna här stora projekt är alltid roliga att få jobba med! Det blir mycket att tänka på och det är skönt att ha mina kollegor att bolla olika idéer med.” säger han.

Det finns många fördelar med att ha produktionen och kontoret på samma plats. “Ibland om vi haft något speciellt projekt så är det spännande att gå ut till produktionen för att få se hur allt växer fram. För ett tag sen tillverkade vi t.ex. takstolar som var nästan 25 meter långa och det var häftigt att få se hur stora de faktiskt blir i verkligheten!” säger Simon.

Stämpel på virke. CE-märkning

Kompetens och kvalité

Vi på Perssons är stolta medlemmar i STAK (Svenska Takstolsföreningen) och vidareutbildar alla våra konstruktörer kontinuerligt genom dem. Våra takstolar är noga kontrollerade och CE-märkta enligt RISE standard. Det innebär att vi årligen är med i olika kontroller och tar emot platsbesök där kontrollanterna ser att våra takstolar hållet måttet och den höga standard som vi jobbar efter.

Takstolsfabrik

Samarbete och effektivitet är A och O

I takstolshallen är det alltid liv och rörelse. Det färdigkapade virket kommer direkt från vår egen såg och levereras in till takstolshallen i en bestämd ordning som effektiviserar monteringen. Det krävs mycket planering för att se till att arbetet flyter på bra, att de olika stationerna har ett jämnt flöde och att allt ligger rätt i tiden. Takstolarna ska helst stå klara minst två dagar före utleverans.

Vi på Perssons har byggt takstolar sedan 2006 men den nya takstolshallen där produktionen ligger idag stod klar 2014. De nya lokalerna har nu gjort det möjligt att tillverka riktigt stora konstruktioner samt ha flera stationer igång samtidigt. Idag består produktionen av två stora och en mindre station. Vi har även investerat i en laser som underlättar arbetet.

Glad takstolsmontör

Högt tryck som takstolsmontör

Stefan Andersson är snickare i grunden och har de senaste 4,5 åren jobbat hos oss på Perssons som montör i takstolshallen. “För mig är det en stor fördel att ha snickaryrket i ryggen. Det har gjort att jag lättare kan förstå helheten och tänka in konstruktionen i sitt sammanhang. Det som gör mitt jobb så roligt är nog att jag få arbeta med händerna och att inget tak är det andra likt. Eftersom allt är egenritat så blir det alltid spännande att påbörja ett nytt tak.” säger Stefan.

De senaste åren har det varit högt tryck i produktionen och efterfrågan på just takstolar har ökat mycket bara under de senaste åren. “När jag började sa de att vintrarna brukar vara lite lugnare men jag har inte märkt av det.” skrattar Stefan. “Det har alltid varit mest tryck direkt efter semestern och fram till oktober men nu hållet högtrycket i sig även under perioder på året som annars brukar vara lite lugnare. På våren är det alltid mycket att göra där toppen ligger under april/maj men är det en mild vinter kan det rulla igång starkt redan under januari/februari.” säger han.

Stefan och hans medarbetare i produktionen arbetar även i perioder tvåskift för att kunna möta den höga efterfrågan som finns på marknaden. I och med de nya arbetstiderna kan produktionen vara igång längre tid på dygnet jämfört med tidigare. “Det är faktiskt skönt med omväxlingen att sluta tidigare vissa dagar och att jobba kvällar andra dagar.” säger Stefan.

Bygger takstol

Från första skiss till färdig takstol

Tillsammans med Simon och Stefan går vi igenom hur en typisk resa för en takstol kan se ut hos oss på Perssons. “Oftast börjar det med att kunden eller beställaren kommer i kontakt med någon av våra säljare via sin bygghandel. Det kan t.ex. vara en privatperson eller snickare som vill få en offert via sin byggvaruhandel men där vi har en direkt dialog med kunden när det gäller detaljer.” berättar Simon.

“Vi på konstruktion får ett underlag från säljaren som vi använder för att rita upp en enklare version som man kan basera en offert på. Det är först när offerten är godkänd som vi kan börja jobba med detaljerna. Dessa underlag kan vara väldigt varierande, allt från en avancerad arkitektritning till en skiss på en servett. Det är kul att alltid få olika utgångspunkter i de olika projekten.” säger han.

Konstruktören går igenom ritningarna med kunden och anpassar dem i största möjliga mån efter hur de vill ha det. Det kan vara ändringar som både påverkar utseendet eller hur snickarna helst vill att konstruktionen ska se ut för att underlätta deras arbete på plats. “Vi vill såklart få till en så smidig och effektiv lösning som möjligt. Vi behöver anpassa vårt arbete både efter kundens önskemål, takets förutsättningar och lägga det så smidigt som möjligt för produktionen.” säger Simon. När allt är godkänt och klart från kunden är det dags att starta produktionen av den nya takstolen.

Ritning kapfiler

Konstruktion skapar kapfiler och ritningar som skickas över till produktionsledaren i sågen. Alla bitar kapas på millimetern och får sedan ett unikt namn som även står på de medföljande ritningarna. Planeringen i alla steg är väldigt viktigt för att effektivisera produktionen så mycket som möjligt. Det kan t.ex. innebära att konstruktören i ett tidigt stadie anpassar konstruktionen så att montörerna ska slippa onödiga ställtider. “Det underlättar för montörerna att kunna producera 20 likadana takstolar efter varandra och det tänket behöver vi ha med oss från början.” säger Simon.

“Det är nu som magin börjar inne i takstolshallen!” skrattar Stefan och fortsätter. “Vi får en ritning ihop med färdigkapat virke direkt från sågen. Höjd, längd, mått till diagonaler och stolpar är den viktigaste informationen för oss i takstolshallen. Vi har små marginaler och allt behöver bli exakt så när som på millimetern. Lasern som projicerar ner objektet på uppställningsbockorna underlättar väldigt mycket i vårt arbete men vi kontrollmäter resultatet kontinuerligt.” säger han.

Färdiga takstolar

De färdiga takstolarna placeras utanför vårt lager där de inväntar transport till bygget. Förutom att allt ska klaffa med önskemål och krav på takstolens konstruktion så är transporten även ett moment som behöver ligga med i planeringen. “Konstruktörerna anpassar alla takstolar efter hur höga de får vara under transport och en del takstolar måste därför levereras i två sektioner som sedan monteras ihop ute på bygget. Det är ganska många parametrar att ha med i beräkningarna när man bygger takstolar.” ler Stefan.

Paket med takstolar

Vi på Perssons är väldigt stolta över vår produktion och vår duktiga personal! Det är kombinationen av hög kompetens, hantverksskicklighet och tekniska lösningar som gör att vi kan levererar helt unika takstolar i världsklass. Vill du veta mer, få en offert eller har några frågor får du gärna kontakta oss på 0322-22 95 90 så hjälper vi dig vidare.