Gran som vÀxer lÄngsamt i Norrland ger bÀsta kvalitet

PÄ Perssons tillverkar vi allt frÄn fingerskarvade reglar till mÄlade ytterfasader, och vÄr styrka Àr att ta fram just det som kunden önskar oavsett om det Àr en standardlösning eller en specialbestÀllning. För att varje produkt ska tillverkas av bÀsta möjliga material anvÀnder vi oss endast av virke frÄn Norrland, och vi Àr stolta över att leverera produkter av ett lÄngsamvÀxande virke av riktigt hög kvalitet.

Helt egen produktion

Att bygga i trÀ passar perfekt för det svenska klimatet och skogen Àr en fantastisk tillgÄng för oss i Sverige. Det har vi pÄ Perssons tagit fasta pÄ och genom att arbeta med förÀdling av virke erbjuder vi lösningar med fokus pÄ kvalitet, hÄllbarhet och innovation. TrÀteknik ligger i vÄrt DNA och tillverkningen av alla vÄra produkter görs i vÄr produktionsanlÀggning i Bergstena dÀr gedigen hantverkstradition möter toppmoderna och specialanpassade maskiner.

EfterfrÄgan pÄ hÄllbart virke ökar

Att ligga i framkant bÄde gÀllande ny teknik, miljö och kvalitet Àr en stark drivkraft hos oss pÄ Perssons. Vi ser en positiv trend i branschen och en ökad efterfrÄgan pÄ hÄllbara och miljövÀnliga material, tillverkningstekniker och strategier. Det tycker vi Àr fantastiskt roligt och eftersom att vi sedan lÀnge arbetat med hÄllbarhet i fokus stÄr vi helt redo att möta den efterfrÄgan. Vi vill bidra till ökad byggnation av hÄllbara byggnader i trÀ, som i sin tur leder till en mer hÄllbar vÀrld.

Sveriges fantastiska granskogar

Största delen av de svenska skogarna bestÄr av gran. Vi hÀmtar vÄrt virke frÄn utvalda delar i de norrlÀndska skogarna dÀr granen fÄtt vÀxa lÄngsamt. Ett trÀd som fÄtt tid och rÀtt förutsÀttningar att kunna vÀxa lÄngsamt fÄr tÀtare Ärsringar som resulterar i ett mycket starkt och bra virke.

Basen för vÄra produkter Àr rÄvaror frÄn ansvarsfullt skötta skogar i Norrland. Ett hÄllbart skogsbruk som vÀrnar om klimatet och den biologiska mÄngfalden Àr en förutsÀttning för ett hÄllbart byggande. Det finns i Sverige. HÀr planteras tre trÀd för varje trÀd som avverkas.

De hus, hallar, garage och andra byggnader som vi och vÄra kunder producerar binder koldioxid under hela sin livscykel. NÀr de nÄgon gÄng i framtiden har tjÀnat ut sitt syfte, kan de fortfarande producera energi genom förbrÀnning. Den solenergi som en gÄng lagrades i trÀet blir vÀrme och kretsloppet Àr slutet.

Vad Àr Norrlandsfasad?

Norrlandsfasad Àr ett av vÄra egna varumÀrken som tagit en ledande position pÄ marknaden. Ytterpanel frÄn Perssons gÄr att fÄ obehandlad, grundmÄlad eller bÄde grund- och mellanstruken. Det Àr den sistnÀmnda som Àr struken i tvÄ omgÄngar som vi kallar för Norrlandsfasad. Det Àr en mycket slitstark fasad speciellt framtagen för det tuffa och ombytliga klimatet vi har i Sverige och övriga Norden.

All mÄlning sker i vÄr egna produktionsanlÀggning och de moderna mÄlerilinjerna sÀkerstÀller ett bra resultat. Panelen Äker direkt frÄn hyvleriet till mÄleriet vilket gör att virket Àr helt fritt frÄn smuts och damm nÀr det mÄlas. Att panelen Àr helt ren nÀr den behandlas Àr en förutsÀttning för en mÄlad panel av högsta kvalitet.

Att Norrlandsfasad Àr bÄde grundmÄlad och dÀrefter mellanstruken i vÄra mÄlerier gör att panelen kan monterad direkt vid leverans, oavsett vÀder och Ärstid. Efter att panelen Àr monterad ÄterstÄr endast en slutstrykning. All Norrlandsfasad kan bestÀllas i valfri NCS-kulör, och vi har Àven möjlighet att behandla vÄra ytterpaneler med till exempel lasyr, jÀrnvitriol och slamfÀrg. Om du Àr intresserad av att lÀsa mer om vÄra mÄlerier kan du göra det hÀr.

Kort om gran

Granar kan bli upp till 400 Är gamla men de avverkas oftast nÀr de Àr runt 75-150 Är. Visste du att det Àr först nÀr de Àr 30-40 Är gamla som de fÄr sina första kottar? PÄ FulufjÀllet i Dalarna har man hittat granar vars rotsystem kan spÄras sÄ lÄngt som 9550 Är tillbaka i tiden. Den Àldsta granen kallas Old Tjikko och anses vara vÀrldens Àldsta nu levande trÀd!