Jobbar för en attraktivare arbetsplats varje dag

Katrin portrÀtt

Hur arbetar man med personalfrÄgor pÄ ett företag som expanderat sÄ mycket som Perssons gjort de senaste Ären? Ett arbetssÀtt som fungerade nÀr man var 50 anstÀllda kanske inte fungerar nÀr man nu Àr över 100 anstÀllda. Katrin WintÄ Àr HR-chef och arbetar hela tiden för att utveckla arbetsmiljön och företagets attraktivitet. Under det dryga Äret hon arbetat pÄ Perssons har 20 personer anstÀllts vilket gjort att fokus legat pÄ rekrytering. Nu fokuserar Katrin pÄ projekt som ska underlÀtta vardagen för de anstÀllda och göra det möjligt för Perssons att expandera med bibehÄllen struktur i personalfrÄgor.

En bred roll som berör mÄnga omrÄden

NĂ€r Katrin studerade personal- och arbetsvetenskap vid Linköpings Universitet var det bredden som lockade henne. Att arbeta inom HR Ă€r ofta ett socialt yrke dĂ€r man Ă€r med och utvecklar en organisation. HR berör omrĂ„den som psykologi, arbetsrĂ€tt, arbetsmiljö affĂ€rsinriktade stödprocesser och mycket mer. Även idag Ă€r bredden och den stora variationen i Katrins roll en faktor till att hon tycker att arbetet Ă€r vĂ€ldigt stimulerande.

“Det Ă€r nĂ€stan lĂ€ttare att sĂ€ga vad jag inte jobbar med, i en HR-roll fĂ„r man vara delaktig i vĂ€ldigt mycket. HĂ€r pĂ„ Perssons arbetar jag med allt frĂ„n rekrytering och organisationsutveckling till rehabilitering och att stötta i arbetsmiljöfrĂ„gor. Ena dagen arbetar jag administrativt med vĂ„ra processer, och andra dagen Ă€r det möte med skyddskommittĂ©n eller andra chefer för att se hur jag kan stötta dem pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. Det Ă€r viktigt att HR arbetar utifrĂ„n en helhetsbild av organisationen, affĂ€ren och de utmaningar som finns”, sĂ€ger Katrin.

Innan Katrin började pÄ Perssons i september 2021 arbetade hon som HR Business Partner pÄ ett börsnoterat bolag. Hennes tanke var aldrig att byta jobb men nÀr hon sÄg att Perssons sökte en HR-chef blev hon nyfiken. Katrin lockades av Perssons satsning pÄ HR och den expansiva fas som gör att behovet av struktur i personalfrÄgor hela tiden ökar. HÀr skulle Katrin kunna bidra med sin kompetens och tidigare erfarenheter.

Stor erfarenhet inom personalfrÄgor

“NĂ„gra Ă„r efter min utbildning, nĂ€r jag var 28 Ă„r, blev jag kontorschef pĂ„ rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco i BorĂ„s. Det var en intensiv och lĂ€rorik tid som ung chef, och det Ă€r en erfarenhet som gett mig tyngd i min yrkesroll. Att sjĂ€lv ha suttit i en liknande roll som de chefer jag arbetar med idag gör att jag har förstĂ„else för deras utmaningar”, sĂ€ger Katrin.

PÄ sitt CV har Katrin Àven kökssÀljare pÄ Perssons, frÄn tiden dÄ företaget drev en bygghandel i AlingsÄs. Det som Àr sig likt pÄ Perssons Àr enligt Katrin att beslutsvÀgarna Àr korta, innovation stÄr i fokus och organisationen Àr ohierarkisk. JÀmfört med att arbeta pÄ ett börsnoterat företag dÀr ofta störst fokus ligger pÄ kommande kvartal, uppskattar Katrin att nu kunna planera lÄngsiktigt.

En lÀnk mellan medarbetarna och ledningen

Även Marie Clasborn som Ă€r löneansvarig pĂ„ Perssons utgör en del av HR-avdelningen. Marie och Katrin har olika ansvarsomrĂ„den och olika egenskaper som kompletterar varandra och ger en vĂ€rdefull bredd i HR-frĂ„gor. En HR-avdelning fungerar lite som en lĂ€nk mellan arbetstagaren och arbetsgivaren för att gemensamt skapa en sĂ„ bra organisation som möjligt för bĂ„da parter.

Katrin uppskattar att medarbetarna kommer till henne med bÄde smÄ och stora frÄgor, det kan handla om allt frÄn hur man trivs pÄ jobbet till frÄgor kring sin arbetstid. För att underlÀtta för medarbetarna arbetar Katrin och Marie just nu med att forma en sÄ kallad personalhandbok. Ett grundlÀggande dokument som alla medarbetare kommer ha tillgÄng till, dÀr man satt en tydlig struktur över vilka förhÄllningsregler och förmÄner som gÀller för alla anstÀllda pÄ Perssons.

“För att underlĂ€tta för alla medarbetare hĂ„ller vi pĂ„ att ta fram en personalhandbok. DĂ€r ska det finnas information om allt frĂ„n sjukanmĂ€lan och övertid till friskvĂ„rdsbidrag och sjukvĂ„rdsförsĂ€kring. Precis som allt vi gör inom HR Ă€r detta framĂ„tsyftande och till för att skapa en Ă€nnu bĂ€ttre arbetsplats. Att ha en personalhandbok minskar risken för otydligheter och ger alla samma tillgĂ„ng till information. RĂ€ttvisa Ă€r nĂ„got som jag tror driver mĂ„nga av oss som arbetar inom HR, pĂ„ en arbetsplats ska det inte vara godtyckliga beslut, utan lika för alla, oavsett om det gĂ€ller rekrytering eller tillgĂ„ng till information. Dock fĂ„r man som företag inte bli stelbent utan Ă€ven ha förmĂ„ga att lyssna in olika önskemĂ„l och individanpassa vissa saker, mixen Ă€r viktig för att hĂ„lla sig attraktiv som företag”, sĂ€ger Katrin.

Den familjÀra kÀnslan Àr alltid nÀrvarande

Idag drivs Perssons av tredje generationen Persson. Det Àr ett entreprenörsdrivet företag dÀr den familjÀra kÀnslan alltid varit nÀrvarande. Det pratas om Perssons-andan, den dÀr speciella kÀnslan som finns pÄ arbetsplatsen och mellan kollegor, som inte riktigt gÄr att beskriva med ord. Ju mer företaget vÀxer desto mer utmanande Àr det att hÄlla kvar vid en företagskultur skapad av en mindre grupp mÀnniskor, speciellt nÀr den Àr svÄr att förklara för andra.

“Att utveckla och förtydliga Perssons vĂ€rderingar Ă€r nĂ„got jag skulle vilja jobba mer med framĂ„t. Det Ă€r viktigt att alla medarbetare Ă€r överens om och förstĂ„r vĂ€rderingarna, och att det gĂ„r att förmedla dessa till nyanstĂ€llda. PĂ„ Perssons utgĂ„r vi ifrĂ„n “den gyllene regeln”, men vad innebĂ€r det egentligen i vardagen? Även om det finns utmaningar tycker jag Perssons Ă€r en fantastisk arbetsplats som stĂ€ndigt rör sig framĂ„t och hĂ€r finns mycket vĂ€rme och glĂ€dje som jag Ă€r tacksam att fĂ„ vara en del av”, avslutar Katrin.

Kort om Katrin

  • Namn: Katrin WintĂ„
  • Bor: NĂ„runga, strax utanför VĂ„rgĂ„rda
  • Familj: Maken Oscar och deras tre barn Selma 8 Ă„r, Signe 6 Ă„r och Karl 3 Ă„r.
  • År pĂ„ Perssons: 1 Ă„r
  • Roll: HR-chef