K-Bygg i KungÀlv levererar virke till Hills Villastad

K-Bygg i KungÀlv bestÀller ofta material frÄn oss pÄ Perssons och vi har en fin relation som strÀcker sig mÄnga Är tillbaka. NÀr vi levererar virke till lagerhyllorna hos en byggvaruhandel som K-Bygg vet vi aldrig vad som ska byggas av materialet. DÀrför Àr det extra roligt att göra projektspecifika leveranser dÀr vi kan följa virket frÄn start till mÄl och se det fÀrdiga resultatet. SÄ som vi kunde göra nÀr K-Bygg bestÀllde material till Hills Villastad dÀr 430 st bostÀder hÄller pÄ att vÀxa fram.

Hills Villastad skylt
NĂ„gra av parhusen i Hills Villastad som byggdes under etapp 2.

Vilka Àr K-Bygg i KungÀlv?

K-Bygg i KungĂ€lv hette tidigare KungĂ€lvs TrĂ€, men bytte namn den 1 mars 2022 dĂ„ de förvĂ€rvades av Kesko. Kesko Ă€r ett finskt företag som bland annat Ă€ger bolaget K-Rauta som riktar sig mot privatpersoner, och K-Bygg som riktar sig mot proffs. Även innan namnbytet hade KungĂ€lvs TrĂ€ störst fokus pĂ„ proffsen, men konsumenter Ă€r precis lika vĂ€lkomna att handla material till sina byggprojekt hĂ€r.

“Vi pĂ„ K-Bygg i KungĂ€lv Ă€r en bygghandel som arbetar utifrĂ„n proffsens premisser, vi har till exempel inte öppet pĂ„ helger och stĂ€nger kl 17.00 pĂ„ vardagar, men konsumenterna Ă€r sjĂ€lvklart vĂ€lkomna att handla hĂ€r Ă€ndĂ„. Perssons Ă€r en av vĂ„ra leverantörer som vi har en jĂ€ttegammal och god relation med. Vi lagerhĂ„ller deras material och köper Ă€ven in till specifika projekt. De har bra grejer i sitt sortiment!” sĂ€ger Stefan Möller som Ă€r KAM pĂ„ K-Bygg i KungĂ€lv dĂ€r han arbetat sedan 1987.

Hills Villastad fasad
Alla smÄhus i projektet har en stomme av trÀ, och de flesta hus Àr klÀdda med Norrlandsfasad i olika kulörer.

Leverantör till Hills Villastad

Veidekke Entreprenad AB som Àr ett bygg- och anlÀggningsföretag Àr en viktig kund till K-Bygg i KungÀlv. Vanligtvis samarbetar de i ca 4-6 projekt samtidigt. NÀr Veidekke Entreprenad AB startade upp arbetet med etapp ett av Hills Villastad i Mölndal fick K-Bygg i KungÀlv förtroende att leverera material till den första etappen i detta omfattande projekt, som Àr ett samarbete med Hills Golf & Sports Club. Etapp ett innefattade 76 villor samt 60 lÀgenheter fördelade pÄ fem hus.

“Det Ă€r sĂ„ hĂ€ftigt att komma ut till Hills och se bostĂ€derna i verkligheten nu nĂ€r etapp ett och tvĂ„ Ă€r fĂ€rdiga, det Ă€r ett otroligt stort projekt. För oss var det en bekrĂ€ftelse att Ă€ven fĂ„ arbeta med etapp tvĂ„ och tre, det var ingen sjĂ€lvklarhet, om vi inte hade skött oss hade vi inte fĂ„tt fortsĂ€tta. Projektet stĂ€ller höga krav bĂ„de pĂ„ oss och pĂ„ Perssons som leverantör av virke, det gĂ€ller till exempel certifieringar och miljökrav”, sĂ€ger Stefan.

Alla radhus, parhus och villor hÀr i Hills Villastad har en stomme av trÀ. I de hus som byggs i suterrÀng Àr bottenplan konstruerad i betong, och Àven de större flerbostadshusen har en stomme i betong. Detta innebÀr ca 240 bostÀder i trÀ dÀr Perssons genom K-Bygg har levererat alla takstolar, stomvirke, rÄspontluckor och Norrlandsfasad. Perssons ytterpanel med namn Norrlandsfasad levereras grund- och mellanstruken.

K-bygg byggnad
FÀltfabriken som Veidekke uppförde 2016, precis intill etapp 1 dÀr projektet startade.

Vad Àr Hills Villastad?

Det Àr precis intill Hills Golf & Sports Club som detta exklusiva bostadsomrÄde med över 400 bostÀder vÀxer fram. De vackra omgivningarna bjuder pÄ naturupplevelser, golf och friluftsliv samtidigt som det Àr nÀra till storstaden Göteborg. Konsortiet Hills Villastad KB, dÀr Nordr och Hills Fastigheter AB ingÄr Àr bestÀllare av projektet som drog igÄng 2016. Eftersom att de flesta byggnader tillverkas helt i trÀ har Veidekke Entreprenad AB satt upp en unik fÀltfabrik dit virket körs för att bli vÀggelement.

Jobbar med material
Anton Ahlberg pÄ Veidekke kollar in den grund- och mellanstrukna panelen som snart ska monteras pÄ en yttervÀgg.

Bygger moduler i fÀltfabrik

“Vid projektets start 2016 byggde vi pĂ„ Veidekke en fĂ€ltfabrik intill byggarbetsplatsen dĂ€r vi tillverkar moduler av lösvirke, ett arbetssĂ€tt som följt med genom hela processen och som gör arbetet mer hĂ„llbart. I denna fĂ€ltfabrik bygger vi fĂ€rdigt yttervĂ€ggar, mellanbjĂ€lklag och takelement. I den ena hallen tillverkas takelementen bestĂ„ende av takstolar, glespanel, rĂ„spontluckor och takpapp som vi sedan lyfter pĂ„ plats med kran”, sĂ€ger Anton Ahlberg pĂ„ Veidekke Entreprenad AB som Ă€r platschef för projektet Hills Villastad.

I den andra hallen tillverkas bÄde yttervÀggar och innervÀggar. Dessa vÀggar byggs pÄ samma sÀtt som traditionella lösvirkeshus, men under tak. Stommen till en yttervÀgg byggs ihop liggande, isoleras och plastas för att sedan vÀndas och fÄ fasadpanel. Om vÀggen ska ha fönster eller dörrar monteras dessa direkt hÀr i fÀltfabriken. Produkten Norrlandsfasad, som anvÀnds i projektet Àr en ytterpanel i tÀtvuxen norrlandsgran frÄn Perssons som levereras grund och mellanstruken. VÀggelementet fÀrdigmÄlas sedan i fabriken för att vara redo för vÀder och vind, och för att spikhuvuden ska tÀckas.

Material Hills Villastad
En vÀggmodul hÄller pÄ att tillverkas i Veidekkes fÀltfabrik.

Effektivt och hÄllbart

“Att producera moduler i fĂ€ltfabriken leder till minskat spill samt fĂ€rre transporter. NĂ€r vĂ€ggelement, mellanbjĂ€lklag och takelement Ă€r klara fraktas de nĂ„gra hundra meter för att byggas samman till ett hus. För ett hus pĂ„ ca 130 kvadratmeter Ă€r det avsatt 6-7 dagar för att fĂ„ huset tĂ€tt och utsidan fĂ€rdig. Som snabbast har det gĂ„tt pĂ„ 5 dagar. Nu i dagarna pĂ„börjar vi etapp 3 och kommer att hĂ„lla pĂ„ fram tills slutet av 2024, dĂ„ ska Hills Villastad vara fĂ€rdigbyggd”, sĂ€ger Anton.

“Förutom att vi levererar takstolar, rĂ„spontluckor, stomvirke och Norrlandsfasad frĂ„n Perssons levererar vi pĂ„ K-Bygg Ă€ven till exempel gips, fönster, plywood och annat byggmaterial till olika etapper. I början av varje etapp gĂ„r vi tillsammans med Veidekke igenom vad de vill ha för material, sedan gör man avrop lĂ€ngs projektets gĂ„ng. Vi har i princip daglig kontakt med arbetsplatsen och nu har vi avrop planerat Ă€nda fram till hösten”, sĂ€ger Stefan.

Planering Hills Villastad
En del av virket som Perssons levererar kommer exaktkapat, och en del kapas i tillverkningen.

Planering och lÄng framförhÄllning

Tider prĂ€glade av pandemi och krig gör marknaden oviss. Idag har Stefan och K-Bygg runt tre mĂ„naders framförhĂ„llning för att vara sĂ€kra pĂ„ att kunna leverera material till sina kunder, för nĂ„gra Ă„r sedan rĂ€ckte det med en mĂ„nad. Projektet Ă€r stort och krĂ€ver mycket planering frĂ„n alla inblandade, etapp tvĂ„ dĂ€r inflyttning Ă€r pĂ„börjad innefattar till exempel 36 rad- och parhus, 26 villor och 80 lĂ€genheter. “Detta Ă€r ett projekt med totalt 430 bostĂ€der dĂ€r de flesta Ă€r byggda helt i trĂ€, ett drömprojekt enligt oss pĂ„ K-Bygg!” avslutar Stefan.