K-Bygg i Kungälv levererar virke till Hills Villastad

K-Bygg i Kungälv beställer ofta material från oss på Perssons och vi har en fin relation som sträcker sig många år tillbaka. När vi levererar virke till lagerhyllorna hos en byggvaruhandel som K-Bygg vet vi aldrig vad som ska byggas av materialet. Därför är det extra roligt att göra projektspecifika leveranser där vi kan följa virket från start till mål och se det färdiga resultatet. Så som vi kunde göra när K-Bygg beställde material till Hills Villastad där 430 st bostäder håller på att växa fram.

Hills Villastad skylt
Några av parhusen i Hills Villastad som byggdes under etapp 2.

Vilka är K-Bygg i Kungälv?

K-Bygg i Kungälv hette tidigare Kungälvs Trä, men bytte namn den 1 mars 2022 då de förvärvades av Kesko. Kesko är ett finskt företag som bland annat äger bolaget K-Rauta som riktar sig mot privatpersoner, och K-Bygg som riktar sig mot proffs. Även innan namnbytet hade Kungälvs Trä störst fokus på proffsen, men konsumenter är precis lika välkomna att handla material till sina byggprojekt här.

“Vi på K-Bygg i Kungälv är en bygghandel som arbetar utifrån proffsens premisser, vi har till exempel inte öppet på helger och stänger kl 17.00 på vardagar, men konsumenterna är självklart välkomna att handla här ändå. Perssons är en av våra leverantörer som vi har en jättegammal och god relation med. Vi lagerhåller deras material och köper även in till specifika projekt. De har bra grejer i sitt sortiment!” säger Stefan Möller som är KAM på K-Bygg i Kungälv där han arbetat sedan 1987.

Hills Villastad fasad
Alla småhus i projektet har en stomme av trä, och de flesta hus är klädda med Norrlandsfasad i olika kulörer.

Leverantör till Hills Villastad

Veidekke Entreprenad AB som är ett bygg- och anläggningsföretag är en viktig kund till K-Bygg i Kungälv. Vanligtvis samarbetar de i ca 4-6 projekt samtidigt. När Veidekke Entreprenad AB startade upp arbetet med etapp ett av Hills Villastad i Mölndal fick K-Bygg i Kungälv förtroende att leverera material till den första etappen i detta omfattande projekt, som är ett samarbete med Hills Golf & Sports Club. Etapp ett innefattade 76 villor samt 60 lägenheter fördelade på fem hus.

“Det är så häftigt att komma ut till Hills och se bostäderna i verkligheten nu när etapp ett och två är färdiga, det är ett otroligt stort projekt. För oss var det en bekräftelse att även få arbeta med etapp två och tre, det var ingen självklarhet, om vi inte hade skött oss hade vi inte fått fortsätta. Projektet ställer höga krav både på oss och på Perssons som leverantör av virke, det gäller till exempel certifieringar och miljökrav”, säger Stefan.

Alla radhus, parhus och villor här i Hills Villastad har en stomme av trä. I de hus som byggs i suterräng är bottenplan konstruerad i betong, och även de större flerbostadshusen har en stomme i betong. Detta innebär ca 240 bostäder i trä där Perssons genom K-Bygg har levererat alla takstolar, stomvirke, råspontluckor och Norrlandsfasad. Perssons ytterpanel med namn Norrlandsfasad levereras grund- och mellanstruken.

K-bygg byggnad
Fältfabriken som Veidekke uppförde 2016, precis intill etapp 1 där projektet startade.

Vad är Hills Villastad?

Det är precis intill Hills Golf & Sports Club som detta exklusiva bostadsområde med över 400 bostäder växer fram. De vackra omgivningarna bjuder på naturupplevelser, golf och friluftsliv samtidigt som det är nära till storstaden Göteborg. Konsortiet Hills Villastad KB, där Nordr och Hills Fastigheter AB ingår är beställare av projektet som drog igång 2016. Eftersom att de flesta byggnader tillverkas helt i trä har Veidekke Entreprenad AB satt upp en unik fältfabrik dit virket körs för att bli väggelement.

Jobbar med material
Anton Ahlberg på Veidekke kollar in den grund- och mellanstrukna panelen som snart ska monteras på en yttervägg.

Bygger moduler i fältfabrik

“Vid projektets start 2016 byggde vi på Veidekke en fältfabrik intill byggarbetsplatsen där vi tillverkar moduler av lösvirke, ett arbetssätt som följt med genom hela processen och som gör arbetet mer hållbart. I denna fältfabrik bygger vi färdigt ytterväggar, mellanbjälklag och takelement. I den ena hallen tillverkas takelementen bestående av takstolar, glespanel, råspontluckor och takpapp som vi sedan lyfter på plats med kran”, säger Anton Ahlberg på Veidekke Entreprenad AB som är platschef för projektet Hills Villastad.

I den andra hallen tillverkas både ytterväggar och innerväggar. Dessa väggar byggs på samma sätt som traditionella lösvirkeshus, men under tak. Stommen till en yttervägg byggs ihop liggande, isoleras och plastas för att sedan vändas och få fasadpanel. Om väggen ska ha fönster eller dörrar monteras dessa direkt här i fältfabriken. Produkten Norrlandsfasad, som används i projektet är en ytterpanel i tätvuxen norrlandsgran från Perssons som levereras grund och mellanstruken. Väggelementet färdigmålas sedan i fabriken för att vara redo för väder och vind, och för att spikhuvuden ska täckas.

Material Hills Villastad
En väggmodul håller på att tillverkas i Veidekkes fältfabrik.

Effektivt och hållbart

“Att producera moduler i fältfabriken leder till minskat spill samt färre transporter. När väggelement, mellanbjälklag och takelement är klara fraktas de några hundra meter för att byggas samman till ett hus. För ett hus på ca 130 kvadratmeter är det avsatt 6-7 dagar för att få huset tätt och utsidan färdig. Som snabbast har det gått på 5 dagar. Nu i dagarna påbörjar vi etapp 3 och kommer att hålla på fram tills slutet av 2024, då ska Hills Villastad vara färdigbyggd”, säger Anton.

“Förutom att vi levererar takstolar, råspontluckor, stomvirke och Norrlandsfasad från Perssons levererar vi på K-Bygg även till exempel gips, fönster, plywood och annat byggmaterial till olika etapper. I början av varje etapp går vi tillsammans med Veidekke igenom vad de vill ha för material, sedan gör man avrop längs projektets gång. Vi har i princip daglig kontakt med arbetsplatsen och nu har vi avrop planerat ända fram till hösten”, säger Stefan.

Planering Hills Villastad
En del av virket som Perssons levererar kommer exaktkapat, och en del kapas i tillverkningen.

Planering och lång framförhållning

Tider präglade av pandemi och krig gör marknaden oviss. Idag har Stefan och K-Bygg runt tre månaders framförhållning för att vara säkra på att kunna leverera material till sina kunder, för några år sedan räckte det med en månad. Projektet är stort och kräver mycket planering från alla inblandade, etapp två där inflyttning är påbörjad innefattar till exempel 36 rad- och parhus, 26 villor och 80 lägenheter. “Detta är ett projekt med totalt 430 bostäder där de flesta är byggda helt i trä, ett drömprojekt enligt oss på K-Bygg!” avslutar Stefan.