Patrik känner sig som hemma bakom ratten

För Patrik Gustafsson består fritiden av bilar, motorer och adrenalinkickar. I förarhytten på jobbet har han däremot lite andra hastighetsbegränsningar och regler att förhålla sig till. Sedan 4,5 år tillbaka kör Patrik en av Perssons största truckar och håller ordning och reda på både lager och leveranser.

Patrik fick i tidig ålder lära sig att ta eget ansvar när han flyttade hemifrån för att börja på Naturbruksgymnasiet i Svenljunga. Livet på internat skulle visa sig passa honom riktigt bra. “För mig passade det att flytta hemifrån som 15-åring. Jag har gillat att få planera upp min tid själv. Jag har insett att jag delvis är en enstöring som gillar att vara ensam. Då passar det att köra truck! Det kan vara skönt att få sitta lite för sig själv under dagen men jag har samtidigt goa kollegor att kunna prata med under dagarna och på rasterna. När jag körde skogsmaskin på ett tidigare jobb hade jag bara skogen och mig själv. Det blev alldeles för ensamt. Nu har jag hittat den perfekta mixen av egentid och det sociala”, skrattar Patrik.

Fick tips om jobbet genom ett tal

Innan Patrik landade hos oss på Perssons har han både kört skogsmaskin och jobbat med att svetsa lastbilastrailar. “Det var egentligen mina föräldrar som hörde talas om att Perssons sökte personal. Det var i samma veva som jag hade börjat tröttna på att pendla långt till jobbet. När vår VD Mathias Persson blev utsedd till Årets Företagare i Vårgårda höll Mathias ett tal på Tånga som mina föräldrar lyssnade på. I slutet av talet nämnde Mathias att Perssons sökte personal och då tipsade mina föräldrar mig om att söka. Jag fick jobbet och nu har jag kört truck här i 4,5 år. Jag trivs väldigt bra! Ja, man får det nog inte bättre”, säger Patrik.

En del av en större tillväxtresa

Det har hänt en hel del i produktionen sedan Patrik började på Perssons. “Ser jag tillbaka till när jag började här så har det hänt väldigt mycket. Produktionen har utökats, renoverats, utrymmet har blivit större och nu byggs den helt nya anläggningen i Vårgårda också. När den är färdig kommer det frigöra mycket ytor här i Bergstena, men jag tror ändå att vi kommer att fylla ut det ganska direkt. Vi växer hela tiden känns det som”, säger Patrik.

Ordning och reda underlättar på jobbet

Patrik hade maskinvanan inne redan från början och det tog inte lång tid för honom att komma in i jobbet som truckförare. “Det är kul att köra truck. Det underlättar också i mitt jobb att det är sån ordning och reda på allt här. I programmet vi använder vet alla exakt var allt ska ställas, vad vi ska göra under dagen och vilka uppgifter det är mest prio på. Det är görsmidigt! Här på Perssons har man alltid i bakhuvudet att man ska hjälpa varandra. Det finns alltid något att pilla med och man ser tydligt vad som ska fram och inte. Just nu jobbar vissa av oss truckförare 2-skift. Vi hjälper alltid varandra att få allt gjort”, säger Patrik.

Full fart på fritiden

När Patrik inte sitter i truckhytten på jobbet spenderar han helst sin tid hemma i garaget eller bakom en annan typ av ratt. Rally är hans största intresse och det är syrran Emma Gustafsson, som också jobbar på Perssons, som läser kartan! “Förr körde jag originalbil VOC men nu är det trimmat. Det blir lite mekande både före och efter en tävling men det är ju det roliga”, berättar han. Just nu bygger Patrik om en gammal Opel med förhoppningen om att hinna färdigt till en tävling i början av augusti. “Jag får frågor från kollegor och kompisar hela tiden om när jag ska köra nästa gång. Det hänger mest på om jag får färdigt bilen någon gång”, skrattar Patrik.