RÀtta virket för Naturslingan i Lerum

Daniel Horn Ă€r ansvarig sĂ€ljare i projektet hos oss pĂ„ Perssons. “Vi har haft Ă€ran att leverera kompletta Perssons-stommar inklusive takstolar till alla Ă„tta parhus. Vi har Ă€ven stĂ„tt för bjĂ€lklag, limtrĂ€, stĂ„lbalkar och grundmĂ„lade rĂ„spontluckor enligt takplan. Ytterpanelen Ă€r, en hakfalspanel som vi levererat grundmĂ„lad med en lasyr. Tillsammans med Sonnsjö Arkitektkontor har en av vĂ„ra konstruktörer pĂ„ Perssons tagit fram konstruktionsritningarna för de Ă„tta parhusen”, berĂ€ttar Daniel. Till varje hus finns tvĂ„ parkeringsplatser, varav en i carport precis vid huset. Naturslingans carports Ă€r ocksĂ„ konstruerade och levererade av Perssons.

I Norra HallsÄs, ett stenkast frÄn Lerums centrum, ligger ett helt nytt bostadsomrÄde. De Ätta nya parhusen i Naturslingan innehÄller 16 friköpta bostÀder som diskret smÀlter in i den omgivande naturen. Den genomtÀnkta arkitekturen har landat lugnt mellan talltopparna, dÀr vi pÄ Perssons haft Àran att leverera ett smidigt helhetskoncept i trÀ.

I maj 2023 stod första bostaden i Naturslingan i Lerum redo för inflytt och innan semestern hade alla 16 familjer fĂ„tt sina nycklar och flyttat in. Även om omrĂ„det Ă€r helt nybyggt sĂ„ smĂ€lter husen in i den omgivande naturen. HĂ€r uppe pĂ„ sluttningen infinner sig ett lugn som bevisligen tilltalar mĂ„nga. NĂ€rheten till centrum, förskola, skolor och skogen har varit nĂ„gra av de avgörande faktorerna för familjerna som köpt hus hĂ€r. NĂ€r objekten kom ut till försĂ€ljning tog det bara 1,5 timma innan samtliga 16 bostĂ€der var sĂ„lda.

Fasad och bild pÄ hus med carport

Ett annorlunda och spÀnnande projekt

Tobias Karlsson Ă€r arbetschef pĂ„ Tommy Byggare och har varit ansvarig för bygget av bostĂ€derna i Naturslingan. “Det har varit en vĂ€ldigt stor efterfrĂ„gan pĂ„ bostĂ€derna, vilket varit vĂ€ldigt kul”, berĂ€ttar han. För honom sticker detta projektet ut lite i mĂ€ngden. Vanligtvis jobbar han och hans team med snickare med större lĂ€genhetskomplex i stĂ„l och detta projektet har mottagits bra av teamet. “VĂ„ra snickare har tyckt att detta projektet har varit jĂ€ttekul! De har verkligen fĂ„tt utlopp för sina snickarfĂ€rdigheter hĂ€r, vilket mĂ„nga ibland kan sakna i vĂ„ra större lĂ€genhetsprojekt. Med fĂ€rdigkapade stommar och grundmĂ„lad fasad gĂ„r allt smidigt och snabbt att resa”, sĂ€ger Tobias.

Perssons-stommen Àr ett smidigt koncept för bÄde bestÀllare, arkitekt och snickare. VÄra konstruktörer ritar och berÀknar konstruktionen pÄ byggnaden efter arkitektens ritningar och vision. Med Perssons fÀrdigkapade stommar och takstolar gÄr stomresningen snabbt och effektivt samtidigt som det minimerar spill.

Parhus i suterrÀng

Arkitektritade suterrÀnghus i naturskön sluttning

Uppdragsgivaren till projektet Àr Jutabo, som jobbar med att utveckla nya bostÀder pÄ olika orter i GöteborgsomrÄdet. PÄ uppdrag av Jutabo fick arkitekten Mikael Sonnsjö i uppgift att designa Ätta parhus som skulle smÀlta in i det kuperade skogslandskapet. Enligt arkitekt Mikael Sonnsjö handlade det mycket om att hantera de speciella utmaningarna som fanns pÄ tomterna för att kunna ta tillvara pÄ lÀgets kvaliteter. Det resulterade i 16 moderna och genomtÀnkta bostÀder fördelade pÄ 5 suterrÀnghus och 3 tvÄvÄningshus.

Parhus i naturskönt omrÄde

MĂ„let har hela tiden varit att bevara sĂ„ mycket som möjligt av den naturliga miljön i omrĂ„det. TrĂ€d har sparats eller Ă„terplanterats och bergspartier har lĂ€mnats orörda i största möjliga utstrĂ€ckning. För att kunna anpassa husen efter omrĂ„det tog arkitekten fram tvĂ„ olika husmodeller. En med bottenplan i suterrĂ€ng och en modell med tvĂ„ fulla vĂ„ningsplan. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan byggnaderna placeras pĂ„ ett sĂ€tt som följer sluttningen och som kĂ€nns naturligt för platsen. Fasaderna harmonierar ocksĂ„ med sin omgivande natur, dĂ€r synlig trĂ€struktur varit ett medvetet val för exteriören. “FĂ€rgsĂ€ttningen speglar och förstĂ€rker nĂ€rheten till naturen. BostĂ€derna fokuserar pĂ„ lĂ„nga genomsiktslinjer och gott om ljusinslĂ€pp”, citerat Mikael Sonnsjö pĂ„ Sonnsjö Arkitektkontor.

Barn och vuxen framför husfasad

Enhetlig exteriör och insida med personliga val

Grundutförandet för Naturslingans interiör Ă€r av hög kvalitet och alla familjer har fĂ„tt göra sina egna personliga val för insidan tillsammans med Tobias pĂ„ Tommy Byggare. “PĂ„ det sĂ€ttet har detta projektet varit vĂ€ldigt annorlunda för min del eftersom jag varit kontaktperson för slutkonsumenten. Det har varit en ny erfarenhet att hjĂ€lpa och stötta dem under resans gĂ„ng”, sĂ€ger Tobias.

Tobias har jobbat med Jutabo i fler projekt och blev glad nĂ€r de fick frĂ„gan om att ta fram en offert för det nya omrĂ„det i Norra HallsĂ„s. “Familjerna har köpt marken av Jutabo och sedan Ă€r det vi pĂ„ Tommy Byggare som har sĂ„lt de fĂ€rdigritade husen. Vi har haft totalentreprenad i projektet och frĂ„n början tĂ€nkte vi kört lösvirke och kört allt sjĂ€lva. Vi tog Ă€ndĂ„ in offerter frĂ„n olika leverantörer och entreprenörer för att jĂ€mföra olika möjligheter. Tillslut valde vi att köra hela paketet frĂ„n Perssons via Beijer i AlingsĂ„s. ”De lĂ„g bra i pris och vi har jobbat med Perssons tidigare och varit nöjda med deras produkter och koncept”, sĂ€ger Tobias.

Katt och bild pÄ hus med veranda

Ett komplett koncept frÄn Perssons

Daniel Horn Ă€r ansvarig sĂ€ljare i projektet hos oss pĂ„ Perssons. “Vi har haft Ă€ran att leverera kompletta Perssons-stommar inklusive takstolar till alla Ă„tta parhus. Vi har Ă€ven stĂ„tt för bjĂ€lklag, limtrĂ€, stĂ„lbalkar och grundmĂ„lade rĂ„spontluckor enligt takplan. Ytterpanelen Ă€r, en hakfalspanel som vi levererat grundmĂ„lad med en lasyr. Tillsammans med Sonnsjö Arkitektkontor har en av vĂ„ra konstruktörer pĂ„ Perssons tagit fram konstruktionsritningarna för de Ă„tta parhusen”, berĂ€ttar Daniel.

Till varje hus finns tvÄ parkeringsplatser, varav en i carport precis vid huset. Naturslingans carports Àr ocksÄ konstruerade och levererade av Perssons.