Rätta virket för Naturslingan i Lerum

Daniel Horn är ansvarig säljare i projektet hos oss på Perssons. “Vi har haft äran att leverera kompletta Perssons-stommar inklusive takstolar till alla åtta parhus. Vi har även stått för bjälklag, limträ, stålbalkar och grundmålade råspontluckor enligt takplan. Ytterpanelen är, en hakfalspanel som vi levererat grundmålad med en lasyr. Tillsammans med Sonnsjö Arkitektkontor har en av våra konstruktörer på Perssons tagit fram konstruktionsritningarna för de åtta parhusen”, berättar Daniel. Till varje hus finns två parkeringsplatser, varav en i carport precis vid huset. Naturslingans carports är också konstruerade och levererade av Perssons.

I Norra Hallsås, ett stenkast från Lerums centrum, ligger ett helt nytt bostadsområde. De åtta nya parhusen i Naturslingan innehåller 16 friköpta bostäder som diskret smälter in i den omgivande naturen. Den genomtänkta arkitekturen har landat lugnt mellan talltopparna, där vi på Perssons haft äran att leverera ett smidigt helhetskoncept i trä.

I maj 2023 stod första bostaden i Naturslingan i Lerum redo för inflytt och innan semestern hade alla 16 familjer fått sina nycklar och flyttat in. Även om området är helt nybyggt så smälter husen in i den omgivande naturen. Här uppe på sluttningen infinner sig ett lugn som bevisligen tilltalar många. Närheten till centrum, förskola, skolor och skogen har varit några av de avgörande faktorerna för familjerna som köpt hus här. När objekten kom ut till försäljning tog det bara 1,5 timma innan samtliga 16 bostäder var sålda.

Fasad och bild på hus med carport

Ett annorlunda och spännande projekt

Tobias Karlsson är arbetschef på Tommy Byggare och har varit ansvarig för bygget av bostäderna i Naturslingan. “Det har varit en väldigt stor efterfrågan på bostäderna, vilket varit väldigt kul”, berättar han. För honom sticker detta projektet ut lite i mängden. Vanligtvis jobbar han och hans team med snickare med större lägenhetskomplex i stål och detta projektet har mottagits bra av teamet. “Våra snickare har tyckt att detta projektet har varit jättekul! De har verkligen fått utlopp för sina snickarfärdigheter här, vilket många ibland kan sakna i våra större lägenhetsprojekt. Med färdigkapade stommar och grundmålad fasad går allt smidigt och snabbt att resa”, säger Tobias.

Perssons-stommen är ett smidigt koncept för både beställare, arkitekt och snickare. Våra konstruktörer ritar och beräknar konstruktionen på byggnaden efter arkitektens ritningar och vision. Med Perssons färdigkapade stommar och takstolar går stomresningen snabbt och effektivt samtidigt som det minimerar spill.

Parhus i suterräng

Arkitektritade suterränghus i naturskön sluttning

Uppdragsgivaren till projektet är Jutabo, som jobbar med att utveckla nya bostäder på olika orter i Göteborgsområdet. På uppdrag av Jutabo fick arkitekten Mikael Sonnsjö i uppgift att designa åtta parhus som skulle smälta in i det kuperade skogslandskapet. Enligt arkitekt Mikael Sonnsjö handlade det mycket om att hantera de speciella utmaningarna som fanns på tomterna för att kunna ta tillvara på lägets kvaliteter. Det resulterade i 16 moderna och genomtänkta bostäder fördelade på 5 suterränghus och 3 tvåvåningshus.

Parhus i naturskönt område

Målet har hela tiden varit att bevara så mycket som möjligt av den naturliga miljön i området. Träd har sparats eller återplanterats och bergspartier har lämnats orörda i största möjliga utsträckning. För att kunna anpassa husen efter området tog arkitekten fram två olika husmodeller. En med bottenplan i suterräng och en modell med två fulla våningsplan. På så sätt kan byggnaderna placeras på ett sätt som följer sluttningen och som känns naturligt för platsen. Fasaderna harmonierar också med sin omgivande natur, där synlig trästruktur varit ett medvetet val för exteriören. “Färgsättningen speglar och förstärker närheten till naturen. Bostäderna fokuserar på långa genomsiktslinjer och gott om ljusinsläpp”, citerat Mikael Sonnsjö på Sonnsjö Arkitektkontor.

Barn och vuxen framför husfasad

Enhetlig exteriör och insida med personliga val

Grundutförandet för Naturslingans interiör är av hög kvalitet och alla familjer har fått göra sina egna personliga val för insidan tillsammans med Tobias på Tommy Byggare. “På det sättet har detta projektet varit väldigt annorlunda för min del eftersom jag varit kontaktperson för slutkonsumenten. Det har varit en ny erfarenhet att hjälpa och stötta dem under resans gång”, säger Tobias.

Tobias har jobbat med Jutabo i fler projekt och blev glad när de fick frågan om att ta fram en offert för det nya området i Norra Hallsås. “Familjerna har köpt marken av Jutabo och sedan är det vi på Tommy Byggare som har sålt de färdigritade husen. Vi har haft totalentreprenad i projektet och från början tänkte vi kört lösvirke och kört allt själva. Vi tog ändå in offerter från olika leverantörer och entreprenörer för att jämföra olika möjligheter. Tillslut valde vi att köra hela paketet från Perssons via Beijer i Alingsås. ”De låg bra i pris och vi har jobbat med Perssons tidigare och varit nöjda med deras produkter och koncept”, säger Tobias.

Katt och bild på hus med veranda

Ett komplett koncept från Perssons

Daniel Horn är ansvarig säljare i projektet hos oss på Perssons. “Vi har haft äran att leverera kompletta Perssons-stommar inklusive takstolar till alla åtta parhus. Vi har även stått för bjälklag, limträ, stålbalkar och grundmålade råspontluckor enligt takplan. Ytterpanelen är, en hakfalspanel som vi levererat grundmålad med en lasyr. Tillsammans med Sonnsjö Arkitektkontor har en av våra konstruktörer på Perssons tagit fram konstruktionsritningarna för de åtta parhusen”, berättar Daniel.

Till varje hus finns två parkeringsplatser, varav en i carport precis vid huset. Naturslingans carports är också konstruerade och levererade av Perssons.