Ruben kör Perssons nya eltruck

Medarbetarintervju

Ruben har jobbat på Perssons sedan 2,5 år men har kört truck hela sitt yrkesverksamma liv. Sedan en tid tillbaka trivs han lite extra bra då han är en av förarna till den helt nya eltrucken från Merlinum. ”Det är som att köra runt i truckarnas Tesla hela dagarna!”

Ruben är en van truckförare och har kört både mindre och större truckar genom åren. Det som utmärker den nya eltrucken på Perssons är att den är stor och har hög kapacitet för att drivas helt på el.

”Jag har tidigare kört mindre eltruckar både på andra arbetsplatser och här på Perssons, men denna trucken spelar i en liga för sig.” berättar han. ”Trucken lyfter hela 6 ton vilket ungefär motsvarar de vanliga dieseltruckarna vi använder för samma typ av arbete.”

”Kan man köra en truck så kan man köra vilken truck som helst. Det är egentligen bara sättet att starta dem som skiljer dem åt.” konstaterar Ruben.

Övergången från att köra dieseldrivna truckar till en helt eldriven motviktstruck har gått över förväntan tycker Ruben.

”I början kändes det väldigt annorlunda och lite konstigt men jag kom snabbt in i det. Nu skulle jag aldrig vilja byta tillbaka. Denna trucken är som att köra en Tesla!” ler han.

En investering för både medarbetare och miljö

För Ruben har den största skillnaden mellan att köra en dieseldriven truck och den nya Merlinumtrucken varit ljudnivån.

”Det är mycket lugnare och skönare att köra denna eltrucken jämfört med en dieseltruck. Den är nästan helt tyst, inne i kupén kanske man hör fläkten om man lyssnar noga. Sen är det ett stort plus att den inte har några avgaser heller. Det bidrar ju till en bättre arbetsmiljö för alla oss i produktionen.” säger han.

Ruben och hans kollega Tony kör eltrucken i två skift. De stora batterierna på 4 ton håller i ca 8-10 timmar och byts mellan skiften med hjälp av en annan truck.

”Idag är vi 15-20 personer som kör truck här på Perssons varav 10 av oss som kör truck på heltid. Några har även andra arbetsuppgifter vid sidan av.” säger han.

När vi frågar om de andra inte är avundsjuka på att just han får köra den nya eltrucken så skrattar han.

”De andra har faktiskt inte varit så förtjusta i den nya trucken. Det tar ett tag innan man kommer in i det och många gillar att köra det man alltid kört. Jag tror de tycker det är helt okej.” ler han.

Ett framtidstänk som engagerar alla

Det roligaste med att jobba på Perssons är enligt Ruben att företaget hela tiden rör sig framåt. Varje år investerar Perssons i ny teknik inom olika områden av produktionen.

”Det är verkligen inte alla företag som väljer att investera i en eltruck av denna storleken. Det är lätt att man fastnar i det gamla, men Mathias och ledningen på Perssons ser alltid nya möjligheter och visar att man vågar satsa och testa nya saker.” säger han. ”Vi har möten varje vecka där alla medarbetare får möjlighet att komma med egna ideér och förbättringssynpunkter. Jag upplever att alla är lyhörda och att det är lätt att nå fram med sina önskemål och ideér.”

”Alla här är duktiga på att anamma Perssonsandan och vi hjälps åt hela tiden. När jag var på min första intervju här på Perssons så satte sig ägaren Mathias bredvid mig istället för mitt emot som många andra chefer skulle ha gjort. Han såg mig som människa och fick mig att känna mig välkommen från första stund. Det är något jag tänker på än idag och var en gest som jag uppskattade väldigt mycket.” säger Ruben.

När Ruben inte kör truck på Perssons så hjälper han gärna sin familj och släkt med husrenoveringar och arbete i skog och mark.

”Jag är en rastlös person som hela tiden behöver något att göra, så det passar mig bra att vara ute i skogen och jobba. Jag älskar att resa och träffa nya människor och kanske blir det en semester till värmen någon gång här framöver.” ler han.

Kort om Ruben

  • Namn: Ruben Hedin
  • Bor: Sollebrunn
  • Familj: Sambo
  • År på Perssons: 2,5 år
  • Roll: Truckförare