Ruben kör Perssons nya eltruck

Medarbetarintervju

Ruben har jobbat pĂ„ Perssons sedan 2,5 Ă„r men har kört truck hela sitt yrkesverksamma liv. Sedan en tid tillbaka trivs han lite extra bra dĂ„ han Ă€r en av förarna till den helt nya eltrucken frĂ„n Merlinum. ”Det Ă€r som att köra runt i truckarnas Tesla hela dagarna!”

Ruben Àr en van truckförare och har kört bÄde mindre och större truckar genom Ären. Det som utmÀrker den nya eltrucken pÄ Perssons Àr att den Àr stor och har hög kapacitet för att drivas helt pÄ el.

”Jag har tidigare kört mindre eltruckar bĂ„de pĂ„ andra arbetsplatser och hĂ€r pĂ„ Perssons, men denna trucken spelar i en liga för sig.” berĂ€ttar han. ”Trucken lyfter hela 6 ton vilket ungefĂ€r motsvarar de vanliga dieseltruckarna vi anvĂ€nder för samma typ av arbete.”

”Kan man köra en truck sĂ„ kan man köra vilken truck som helst. Det Ă€r egentligen bara sĂ€ttet att starta dem som skiljer dem Ă„t.” konstaterar Ruben.

ÖvergĂ„ngen frĂ„n att köra dieseldrivna truckar till en helt eldriven motviktstruck har gĂ„tt över förvĂ€ntan tycker Ruben.

”I början kĂ€ndes det vĂ€ldigt annorlunda och lite konstigt men jag kom snabbt in i det. Nu skulle jag aldrig vilja byta tillbaka. Denna trucken Ă€r som att köra en Tesla!” ler han.

En investering för bÄde medarbetare och miljö

För Ruben har den största skillnaden mellan att köra en dieseldriven truck och den nya Merlinumtrucken varit ljudnivÄn.

”Det Ă€r mycket lugnare och skönare att köra denna eltrucken jĂ€mfört med en dieseltruck. Den Ă€r nĂ€stan helt tyst, inne i kupĂ©n kanske man hör flĂ€kten om man lyssnar noga. Sen Ă€r det ett stort plus att den inte har nĂ„gra avgaser heller. Det bidrar ju till en bĂ€ttre arbetsmiljö för alla oss i produktionen.” sĂ€ger han.

Ruben och hans kollega Tony kör eltrucken i tvÄ skift. De stora batterierna pÄ 4 ton hÄller i ca 8-10 timmar och byts mellan skiften med hjÀlp av en annan truck.

”Idag Ă€r vi 15-20 personer som kör truck hĂ€r pĂ„ Perssons varav 10 av oss som kör truck pĂ„ heltid. NĂ„gra har Ă€ven andra arbetsuppgifter vid sidan av.” sĂ€ger han.

NÀr vi frÄgar om de andra inte Àr avundsjuka pÄ att just han fÄr köra den nya eltrucken sÄ skrattar han.

”De andra har faktiskt inte varit sĂ„ förtjusta i den nya trucken. Det tar ett tag innan man kommer in i det och mĂ„nga gillar att köra det man alltid kört. Jag tror de tycker det Ă€r helt okej.” ler han.

Ett framtidstÀnk som engagerar alla

Det roligaste med att jobba pÄ Perssons Àr enligt Ruben att företaget hela tiden rör sig framÄt. Varje Är investerar Perssons i ny teknik inom olika omrÄden av produktionen.

”Det Ă€r verkligen inte alla företag som vĂ€ljer att investera i en eltruck av denna storleken. Det Ă€r lĂ€tt att man fastnar i det gamla, men Mathias och ledningen pĂ„ Perssons ser alltid nya möjligheter och visar att man vĂ„gar satsa och testa nya saker.” sĂ€ger han. ”Vi har möten varje vecka dĂ€r alla medarbetare fĂ„r möjlighet att komma med egna ideĂ©r och förbĂ€ttringssynpunkter. Jag upplever att alla Ă€r lyhörda och att det Ă€r lĂ€tt att nĂ„ fram med sina önskemĂ„l och ideĂ©r.”

”Alla hĂ€r Ă€r duktiga pĂ„ att anamma Perssonsandan och vi hjĂ€lps Ă„t hela tiden. NĂ€r jag var pĂ„ min första intervju hĂ€r pĂ„ Perssons sĂ„ satte sig Ă€garen Mathias bredvid mig istĂ€llet för mitt emot som mĂ„nga andra chefer skulle ha gjort. Han sĂ„g mig som mĂ€nniska och fick mig att kĂ€nna mig vĂ€lkommen frĂ„n första stund. Det Ă€r nĂ„got jag tĂ€nker pĂ„ Ă€n idag och var en gest som jag uppskattade vĂ€ldigt mycket.” sĂ€ger Ruben.

NÀr Ruben inte kör truck pÄ Perssons sÄ hjÀlper han gÀrna sin familj och slÀkt med husrenoveringar och arbete i skog och mark.

”Jag Ă€r en rastlös person som hela tiden behöver nĂ„got att göra, sĂ„ det passar mig bra att vara ute i skogen och jobba. Jag Ă€lskar att resa och trĂ€ffa nya mĂ€nniskor och kanske blir det en semester till vĂ€rmen nĂ„gon gĂ„ng hĂ€r framöver.” ler han.

Kort om Ruben

  • Namn: Ruben Hedin
  • Bor: Sollebrunn
  • Familj: Sambo
  • År pĂ„ Perssons: 2,5 Ă„r
  • Roll: Truckförare