Sanna mÄlar ett hus pÄ 15 minuter

LÄter det för bra för att vara sant? Men det Àr sant. I vÄrt toppmoderna mÄleri tar det faktiskt inte mer Àn 15 minuter för Sanna och hennes kollegor att mÄla ytterpanelen till ett helt hus. Sanna har egentligen en bakgrund inom restaurangbranschen men det var hennes intresse för hantverk och bygg som gjorde att hon tillslut hamnade pÄ Perssons.

Sanna har jobbat som mĂ„lerioperatör pĂ„ Perssons i snart ett Ă„r och trivs vĂ€ldigt bra pĂ„ jobbet. “PĂ„ min allra första dag hĂ€r i mĂ„leriet gick vi igenom alla program och filer vi jobbar i vilket var nĂ„got helt annat Ă€n vad jag gjort tidigare. Jag fick en chock och kĂ€nde “Vad har jag gett mig in pĂ„ egentligen?”, berĂ€ttar Sanna. Det tog dock inte lĂ„ng tid för henne att sĂ€tta sig in allt och hon började snart att kĂ€nna sig varm i klĂ€derna.

MÄleriet Àr den sista delen i produktionskedjan pÄ Perssons som ocksÄ bestÄr av hyvlerier, fingerskarv, takstolstillverkning, stomtillverkning, rÄspontslucksproduktion och lager. Perssons första mÄleri startades redan 2009. Med Ären ökade efterfrÄgan pÄ mÄlat virke vilket ledde till att man började skissa pÄ ett nytt toppmodernt mÄleri för att möta efterfrÄgan. Det nya mÄleriet stod fÀrdigt och invigdes 2018 och Àr idag ett av Nordens modernaste mÄlerier.

Sanna och hennes kollegor jobbar skift dĂ€r de ena veckan börjar tidigt pĂ„ morgonen och andra veckan jobbar senare eftermiddagar. Arbetslagen roterar Ă€ven mellan att arbeta i det Ă€ldre och det nya mĂ„leriet och Sanna gillar variationen. I det Ă€ldre mĂ„leriet körs frĂ€mst mindre serier och virke med speciella dimensioner. “Det passar mig bra och skiften underlĂ€ttar Ă€ven i familjelivet. Barnen behöver inte alltid gĂ„ pĂ„ fritids nu nĂ€r jag kommer hem tidigt frĂ„n jobbet.”

En automatiserad produktionslinje

I mÄleriet sköts allting digitalt och produktionslinjen Àr helt automatiserad. Detta Àr en av anledningarna till att det gÄr att mÄla ett helt hus pÄ mindre Àn en kvart. Paketen med hyvlat virke levereras till mÄleriet med truck direkt frÄn hyvleriet. Innan en ny order pÄbörjas gÄr Sanna igenom all information i datorn för att t.ex. se vilken fÀrgtyp som ska anvÀndas, vilken kulör det ska mÄlas i och ifall virket endast ska grundmÄlas eller Àven fÄ en mellanstrykning.

MĂ„leriet kan köra alla möjliga fĂ€rger, allt frĂ„n akrylatfĂ€rg till slamfĂ€rg och jĂ€rnvitriol. HĂ€r bryts Ă€ven alla kulörer pĂ„ plats i en brytmaskin. Bra planering Ă€r en av nycklarna till att mĂ„leriet Ă€r sĂ„ vĂ€lfungerande och effektivt. “VĂ„r teamleader gĂ„r igenom alla ordrar och bokar in dem i en noga uttĂ€nkt ordning sĂ„ flödet ska bli sĂ„ effektivt som möjligt varje dag. Eftersom vi kör alla möjliga fĂ€rger och kulörer sĂ„ börjar vi alltid dagen med de ljusaste kulörerna och gĂ„r sedan succesivt över till mörkare under dagen. Innan ett fĂ€rgbyte rengör vi alltid systemet noga men ordningen Ă€r en extra försiktighetsĂ„tgĂ€rd som ger det bĂ€sta slutresultatet.” sĂ€ger Sanna.

Första stationen i mÄleriet Àr en kvalitetskontroll dÀr virket lyfts upp pÄ valsar med hjÀlp av en vakuumsug. NÀr virket passerar första stationen kontrolleras kvalitén noga innan det fortsÀtter till mÄleristationen med en hastighet av en brÀda varannan sekund. Sedan Àr det dags för torkning dÀr virke pÄ upp till 7,2 meters lÀngd transporteras med en jÀmn hastighet genom ett torkrum som hÄller ca 45 grader. NÀr virket kommer ut pÄ andra sidan har det inte ens gÄtt 15 minuter men Àr nu redo att plastas och skickas ut till kund.

I mÄleriet mÄlas bland annat stora kvantiteter av fasadvirke som bÄde grundstryks och mellanstryks. DÄ fortsÀtter virket ett extra varv i produktionen för en extra strykning innan ordern packas. Perssons egna varumÀrken Norrlandsfasad, Perssons-luckan och Perssons-vindskivan mÄlas ocksÄ hÀr innan de plastas, packas och skickas till husfabrikskunder eller byggvaruhandeln.

Ett starkt intresse för bygg

Sanna har en bakgrund inom service- och restaurangbranschen dĂ€r hon bland annat jobbat som bagare. “Jag gillade jobbet men jag kom tillslut till en punkt dĂ€r jag kĂ€nde att jag ville göra nĂ„got helt annat. Jag har alltid haft ett intresse för bygg och gillar att jobba med kroppen. Först tĂ€nkte jag söka in till nĂ„gon snickarutbildning men sĂ„ dök jobbannonsen frĂ„n Perssons upp och jag kĂ€nde direkt att det nog kunde passa mig.” sĂ€ger Sanna.

Sanna kĂ€nde till Perssons sedan tidigare. “Jag renoverade och grejade mycket i vĂ„rt förra hus tillsammans med min dĂ„varande man. NĂ€r vi bestĂ€mde oss för att bygga ut det huset vi bodde i dĂ„ bestĂ€llde vi stommen till utbyggnaden frĂ„n Perssons. Sedan passerar vi alltid anlĂ€ggningen i Bergstena nĂ€r vi ska hĂ€lsa pĂ„ mina förĂ€ldrar och syskon i BjĂ€rlanda ocksĂ„. SĂ„ Perssons kĂ€ndes inte obekant för mig nĂ€r jag sökte tjĂ€nsten.” berĂ€ttar hon.

I jobbannonsen som Sanna hittade söktes det en “Produktionsmedarbetare” till Perssons i Bergstena. “Det var först senare som vi bestĂ€mde att det var just i mĂ„leriet jag skulle hamna. Jag har fĂ„tt testa att jobba med lite olika saker hĂ€r i produktionen för att lĂ€ra mig hur alla delar pĂ„ företaget fungerar. Det har varit vĂ€ldigt lĂ€rorikt och kul. Men jag tycker faktiskt att mĂ„leriet Ă€r roligast. Det hĂ€nder mycket hĂ€r och det Ă€r kul att fĂ„ vara med i hela processen frĂ„n start till slut.” sĂ€ger hon.

Sanna Ă€r uppvuxen i BjĂ€rlanda utanför Stora Mellby och bor sedan 2007 i AlingsĂ„s. Hennes familj bestĂ„r av hennes tvĂ„ barn, Hampus och Oliver, sambon Markus och bonusbarnen Wilhelm och Noah. Mycket av hennes fritid kretsar kring familjen och hon Ă€r ofta engagerad i barnens olika fritidsaktiviteter. Bakning Ă€r ett intresse som Sanna alltid haft med sig. “Jag bakar vĂ€ldigt mycket hemma. Det fungerar lite som meditation för mig. Förutom att det Ă€r en rolig grej för mig sĂ„ Ă€r det Ă€ven vĂ€ldigt uppskattat bland kollegorna nĂ€r jag tar med mig fika till jobbet.” skrattar hon.

Kort om Sanna

  • Namn: Sanna Lindberg
  • Bor: AlingsĂ„s
  • Familj: Sönerna Hampus (10 Ă„r), Oliver (8 Ă„r), sambon Markus och bonusbarnen Wilhelm (16 Ă„r) och Noah (15 Ă„r)
  • År pĂ„ Perssons: 1 Ă„r
  • Roll: MĂ„lerioperatör