Sanna målar ett hus på 15 minuter

Låter det för bra för att vara sant? Men det är sant. I vårt toppmoderna måleri tar det faktiskt inte mer än 15 minuter för Sanna och hennes kollegor att måla ytterpanelen till ett helt hus. Sanna har egentligen en bakgrund inom restaurangbranschen men det var hennes intresse för hantverk och bygg som gjorde att hon tillslut hamnade på Perssons.

Sanna har jobbat som målerioperatör på Perssons i snart ett år och trivs väldigt bra på jobbet. “På min allra första dag här i måleriet gick vi igenom alla program och filer vi jobbar i vilket var något helt annat än vad jag gjort tidigare. Jag fick en chock och kände “Vad har jag gett mig in på egentligen?”, berättar Sanna. Det tog dock inte lång tid för henne att sätta sig in allt och hon började snart att känna sig varm i kläderna.

Måleriet är den sista delen i produktionskedjan på Perssons som också består av hyvlerier, fingerskarv, takstolstillverkning, stomtillverkning, råspontslucksproduktion och lager. Perssons första måleri startades redan 2009. Med åren ökade efterfrågan på målat virke vilket ledde till att man började skissa på ett nytt toppmodernt måleri för att möta efterfrågan. Det nya måleriet stod färdigt och invigdes 2018 och är idag ett av Nordens modernaste målerier.

Sanna och hennes kollegor jobbar skift där de ena veckan börjar tidigt på morgonen och andra veckan jobbar senare eftermiddagar. Arbetslagen roterar även mellan att arbeta i det äldre och det nya måleriet och Sanna gillar variationen. I det äldre måleriet körs främst mindre serier och virke med speciella dimensioner. “Det passar mig bra och skiften underlättar även i familjelivet. Barnen behöver inte alltid gå på fritids nu när jag kommer hem tidigt från jobbet.”

En automatiserad produktionslinje

I måleriet sköts allting digitalt och produktionslinjen är helt automatiserad. Detta är en av anledningarna till att det går att måla ett helt hus på mindre än en kvart. Paketen med hyvlat virke levereras till måleriet med truck direkt från hyvleriet. Innan en ny order påbörjas går Sanna igenom all information i datorn för att t.ex. se vilken färgtyp som ska användas, vilken kulör det ska målas i och ifall virket endast ska grundmålas eller även få en mellanstrykning.

Måleriet kan köra alla möjliga färger, allt från akrylatfärg till slamfärg och järnvitriol. Här bryts även alla kulörer på plats i en brytmaskin. Bra planering är en av nycklarna till att måleriet är så välfungerande och effektivt. “Vår teamleader går igenom alla ordrar och bokar in dem i en noga uttänkt ordning så flödet ska bli så effektivt som möjligt varje dag. Eftersom vi kör alla möjliga färger och kulörer så börjar vi alltid dagen med de ljusaste kulörerna och går sedan succesivt över till mörkare under dagen. Innan ett färgbyte rengör vi alltid systemet noga men ordningen är en extra försiktighetsåtgärd som ger det bästa slutresultatet.” säger Sanna.

Första stationen i måleriet är en kvalitetskontroll där virket lyfts upp på valsar med hjälp av en vakuumsug. När virket passerar första stationen kontrolleras kvalitén noga innan det fortsätter till måleristationen med en hastighet av en bräda varannan sekund. Sedan är det dags för torkning där virke på upp till 7,2 meters längd transporteras med en jämn hastighet genom ett torkrum som håller ca 45 grader. När virket kommer ut på andra sidan har det inte ens gått 15 minuter men är nu redo att plastas och skickas ut till kund.

I måleriet målas bland annat stora kvantiteter av fasadvirke som både grundstryks och mellanstryks. Då fortsätter virket ett extra varv i produktionen för en extra strykning innan ordern packas. Perssons egna varumärken Norrlandsfasad, Perssons-luckan och Perssons-vindskivan målas också här innan de plastas, packas och skickas till husfabrikskunder eller byggvaruhandeln.

Ett starkt intresse för bygg

Sanna har en bakgrund inom service- och restaurangbranschen där hon bland annat jobbat som bagare. “Jag gillade jobbet men jag kom tillslut till en punkt där jag kände att jag ville göra något helt annat. Jag har alltid haft ett intresse för bygg och gillar att jobba med kroppen. Först tänkte jag söka in till någon snickarutbildning men så dök jobbannonsen från Perssons upp och jag kände direkt att det nog kunde passa mig.” säger Sanna.

Sanna kände till Perssons sedan tidigare. “Jag renoverade och grejade mycket i vårt förra hus tillsammans med min dåvarande man. När vi bestämde oss för att bygga ut det huset vi bodde i då beställde vi stommen till utbyggnaden från Perssons. Sedan passerar vi alltid anläggningen i Bergstena när vi ska hälsa på mina föräldrar och syskon i Bjärlanda också. Så Perssons kändes inte obekant för mig när jag sökte tjänsten.” berättar hon.

I jobbannonsen som Sanna hittade söktes det en “Produktionsmedarbetare” till Perssons i Bergstena. “Det var först senare som vi bestämde att det var just i måleriet jag skulle hamna. Jag har fått testa att jobba med lite olika saker här i produktionen för att lära mig hur alla delar på företaget fungerar. Det har varit väldigt lärorikt och kul. Men jag tycker faktiskt att måleriet är roligast. Det händer mycket här och det är kul att få vara med i hela processen från start till slut.” säger hon.

Sanna är uppvuxen i Bjärlanda utanför Stora Mellby och bor sedan 2007 i Alingsås. Hennes familj består av hennes två barn, Hampus och Oliver, sambon Markus och bonusbarnen Wilhelm och Noah. Mycket av hennes fritid kretsar kring familjen och hon är ofta engagerad i barnens olika fritidsaktiviteter. Bakning är ett intresse som Sanna alltid haft med sig. “Jag bakar väldigt mycket hemma. Det fungerar lite som meditation för mig. Förutom att det är en rolig grej för mig så är det även väldigt uppskattat bland kollegorna när jag tar med mig fika till jobbet.” skrattar hon.

Kort om Sanna

  • Namn: Sanna Lindberg
  • Bor: Alingsås
  • Familj: Sönerna Hampus (10 år), Oliver (8 år), sambon Markus och bonusbarnen Wilhelm (16 år) och Noah (15 år)
  • År på Perssons: 1 år
  • Roll: Målerioperatör