Snickaren som vÀljer Perssons-stommen

Martin Tobiasson driver RönnÄsens Bygg och har anvÀnt sig av Perssons exaktkapade stommar sedan 2007, för bÄde stora lÀgenhetshus och mindre villor. Martins drömkunder Àr personer som vill förverkliga sina egna husdrömmar. I de projekten blir varje hus unikt, och bÄde tid och pengar sparas genom att stommen bestÀlls frÄn oss pÄ Perssons.

“NĂ€r vi vĂ€l stĂ„r dĂ€r ute pĂ„ bygget och ska resa stommen sparar vi mycket tid pĂ„ att ha bestĂ€llt en exaktkapad stomme frĂ„n Perssons. Inte nog med att vi varken behöver mĂ€ta eller kapa, det blir dessutom inget spill. NĂ€r man ska kapa varje brĂ€da ute pĂ„ bygget blir det mycket spill att ta hand om och det Ă€r vĂ€rdefullt att slippa, i en fabrik kan man ta tillvara pĂ„ spillet pĂ„ ett mycket bĂ€ttre sĂ€tt.” sĂ€ger Martin.

Vilka Àr RönnÄsens Bygg?

RönnÄsens Bygg hÄller till i KvÀnum och bygger allt frÄn villor till stora lÀgenhetshus. Martin Àr Àgare av företaget och arbetar som snickare och projektledare. Nu Àr de totalt 5 medarbetare anstÀllda, och nÀr de fÄr stora uppdrag hyr Martin in fler snickare som förstÀrker teamet. Det var runt Är 2007 som Martin genomförde sitt första projekt med en stomme frÄn Perssons.

“Det Ă€r sĂ„ lĂ€ngesedan som jag köpte den första stommen sĂ„ jag kommer knappt ihĂ„g det. Jag tror att Perssons nyss hade köpt sin första sĂ„g, och precis börjat bygga upp maskinparken i Bergstena dĂ„. De var vĂ€ldig tidiga med att arbeta med kapade stommar pĂ„ detta sĂ€ttet. Perssons har ett mycket bra koncept och det har alltid flutit pĂ„ bra nĂ€r jag arbetat med deras stommar.” sĂ€ger Martin.

Ordning och reda i paketeringen

Det Àr viktigt att virket ligger i rÀtt ordning nÀr det levereras till en byggarbetsplats, dÄ blir det direkt överskÄdligt och underlÀttar snickarnas arbete. Vi pÄ Perssons paketerar alltid varje vÀgg för sig sÄ att snickarna kan genomföra en snabb och smidig stomresning. Martin betonar att detta Àr nÄgot som Àr extra viktigt pÄ stora byggen, dÄ man har en tajt tidsplan och vill att kranen ska kunna placera ut alla paket med virke direkt, precis dÀr varje vÀgg ska resas.

“Det Ă€r mycket som ingĂ„r i Perssons-stommens standardutförande som man inte ska ta för givet. NĂ€r man tittar pĂ„ olika offerter Ă€r det viktigt att se till sĂ„ att man jĂ€mför Ă€pplen med Ă€pplen, till exempel gĂ€llande paketering och uppmĂ€rkning. Perssons paketerar till exempel virket i rĂ€tt ordning, sĂ„ att man slipper hantera ett stort plockepinn.” sĂ€ger Martin.

20 huskroppar med Perssons-stommen

Ett stort projekt som Martin och teamet arbetat pÄ, dÀr Perssons-stommen anvÀnts Àr Korseberg Park i VÀnersborg. Det var Riksbyggen som bestÀllde 52 lÀgenheter, Brixly var totalentreprenör och tog in RönnÄsens Bygg som underentreprenör. NÀr de sedan fick frÄgan om att vara med i etapp 2, pÄ Korseberg Strand var de fullbelagda och tvungna att tacka nej. Nu Àr det dags för Korseberg FjÀrd med 54 lÀgenheter och Martin har Äterigen fÄtt frÄgan. Om det blir ett ja eller ett nej denna gÄngen ÄterstÄr att se.

“Om man rĂ€knar in alla stommarna pĂ„ Korsebergs tre etapper blir det totalt 20 huskroppar, inklusive carportar och liknande byggnader. Eftersom att det var mitt team som skulle bygga upp stommarna i etapp 1 var vi med i processen nĂ€r stommarna ritades. Vi fick ge feedback pĂ„ konstruktionen och komma med förslag pĂ„ hur saker och ting skulle lösas, dĂ„ satt vi ner med bĂ„de Brixly och Perssons innan vi tryckte pĂ„ köpknappen.” berĂ€ttar Martin.

0,1 millimeters precision i CNC-kapen

För att tillverka en exaktkapad stomme ritas byggnaden upp i ett CAD-program. Sedan för vi över konstruktionen till vĂ„r moderna CNC-kap som kapar varje del med en precision pĂ„ 0,1 mm, det blir en byggsats med perfekt passform. CNC-kapen gör ocksĂ„ utfrĂ€sningar för bĂ€rlinor och mĂ€rker ut med 2 mm djupa spĂ„r var reglarna ska vara. Även detta ingĂ„r i standardutförandet av Perssons-stommen.

“Det Ă€r inte sĂ„ tokigt att en dator mĂ€ter ut varje avstĂ„nd faktiskt, det blir mycket mer exakt. Annars Ă€r det ju nĂ„gon som ska gĂ„ dĂ€r pĂ„ bygget och mĂ€ta innan det ska kapas, och dĂ„ vill det ocksĂ„ till att varje mĂ„tt finns utsatt pĂ„ ritningen. Även om en exaktkapad stomme Ă€r dyrare Ă€n att bara köpa in lösvirke anser jag att man sparar in den kostnaden genom att det gĂ„r Ă„t mindre snickartimmar för att resa huset.” sĂ€ger Martin.

En pÄlitlig stomme till husdrömmen

Martin berÀttar att han tidigare varit med och satt upp modulhus, och att det Àr motsatsen till vad han egentligen vill arbeta med. Han vill vara med och forma drömhus som vÀxer fram med tiden, och ha med de personer som ska bo i huset under byggets gÄng. Husen han bygger har ofta unika vinklar, ryggÄstak och andra lite speciella lösningar, och Martin vet att han kan lita pÄ Perssons-stommen.

“NĂ€r vi arbetar pĂ„ detta sĂ€ttet Ă€r det enkelt att ha en levande process och lĂ„ta kunden vara med hela vĂ€gen. Om de till exempel kommer pĂ„ att de vill ha bredare innerdörrar efter att stommen Ă€r rest Ă€r det lĂ€tt för oss att justera nĂ„gra reglar. Husdrömmen kan vĂ€xa fram med tidens gĂ„ng.” avslutar Martin.