Social hÄllbarhet: En del av stommen pÄ Perssons

En av flera skolor som Perssons sponsrat och bidragit till att bygga i Colombia. Alla skolor döps efter bidragsgivaren men Perssons tredje skola fick sitt namn efter systerbolaget AlingsÄs Huspaket.

Det som frÄn början var ett personligt engagemang i en helt annan del av vÀrlden, vÀxte till att bli nÄgot som alla pÄ företaget ville vara en del av. Den gemensamma viljan har hittills resulterat i tre nybyggda skolor i Colombia, möjligheter för kvinnor att starta egna företag och arbetstillfÀllen som hjÀlper f.d. yrkeskriminella att vÀlja en ljusare vÀg i livet.

Det sociala arbetet har med Ă„ren blivit en sjĂ€lvklar del av stommen pĂ„ Perssons. Förutom att “Perssonsandan” internt uppmuntrar alla pĂ„ företaget att hjĂ€lpas Ă„t och vĂ€rna om varandra sĂ„ finns det Ă€ven en vilja och ett stort hjĂ€rta bland vĂ„ra medarbetare att jobba för att hjĂ€lpa mĂ€nniskor som inte fötts med lika bra förutsĂ€ttningar i livet. Vi har intervjuat Perssons VD, Mathias Persson, om hur han ser pĂ„ företagande ur ett socialt hĂ„llbarhetsperspektiv.

HÄllbarhet bÄde pÄ hemmaplan och bortaplan

Mathias har varit VD pĂ„ Perssons sedan 2001 men har jobbat och varit involverad i familjeföretaget i hela sitt liv. För Mathias Ă€r gemenskapen pĂ„ företaget en viktig del för att alla ska trivas bra pĂ„ jobbet. “Kan vi lyckas tillsammans Ă€r ingen gladare Ă€n jag! För mig Ă€r det viktigt att alla kĂ€nner sig delaktiga och att vi gemensamt jobbar mot samma mĂ„l. Alla pĂ„ ett företag kan ju faktiskt vara med och pĂ„verka resultatet. GĂ„r det bra för företaget sĂ„ kĂ€nns det viktigt att personalen ocksĂ„ belönas för sitt engagemang under Ă„ret. Vi har bl.a. valt att dela ut en extra bonus till vĂ„ra anstĂ€llda nĂ€r vi tillsammans nĂ„tt vĂ„ra mĂ„l.” sĂ€ger Mathias.

Ett av sĂ€tten att bibehĂ„lla en familjĂ€r gemenskap pĂ„ Perssons, Ă€ven om verksamheten i Bergstena nu vuxit till nĂ€rmare 100 anstĂ€llda, Ă€r att alltid Ă€ta frukost tillsammans. I den stora matsalen bjuds alla anstĂ€llda pĂ„ frukostbuffĂ© kl 9 varje morgon. “Det Ă€r viktigt att man fĂ„r en bra start pĂ„ dagen och att man fĂ„r en stund till att prata och umgĂ„s med sina kollegor. Det finns egentligen bara en regel pĂ„ detta företaget och det Ă€r att man inte fĂ„r ha nĂ„gra fasta platser pĂ„ frukosten!” skrattar Mathias och fortsĂ€tter.

“Man spenderar faktiskt den största tiden av dagen pĂ„ jobbet och kollegorna blir som en familj. För mig Ă€r det viktigt att man kĂ€nner att man gĂ„r till jobbet med en större mening Ă€n att bara jobba för sig sjĂ€lv. Hos oss vet de anstĂ€llda att nĂ€r de gĂ„r till jobbet sĂ„ hjĂ€lper de Ă€ven andra mĂ€nniskor som har det sĂ€mre Ă€n oss.”

HÀr byggs en skola i en by i Colombia som blir verklighet tack vare volontÀrer och bidrag. Bild: Ankarstiftelsen

Nya skolor för barn i Colombia

I Sverige Ă€r de flesta av oss priviligierade dĂ€r en tillvaro dĂ€r jobb, skola, familjesemester och ett statligt skyddsnĂ€t ofta tas för givet. MĂ„nga av vĂ€rldens barn vĂ€xer idag upp i lĂ€nder som saknar den tryggheten vi har hĂ€r i Sverige och dĂ€r mĂ„nga barn och ungdomar tillslut tvingas vĂ€lja en kriminell vĂ€g i livet. Colombia Ă€r bara ett exempel pĂ„ lĂ€nder dĂ€r segregationen Ă€r stor och dĂ€r mĂ„nga familjer lever under extremt svĂ„ra förhĂ„llanden. “Det Ă€r en fantastisk fin kĂ€nsla att kunna ge tillbaka och hjĂ€lpa mĂ€nniskor som verkligen behöver det.” sĂ€ger Mathias.

Mathias har under de senaste 15 Ă„ren varit engagerad i Ankarstiftelsen som genom hjĂ€lparbete och lĂ„ngsiktiga insatser hjĂ€lper behövande mĂ€nniskor i bland annat Brasilien och Colombia. Det hela började med att han för mĂ„nga Ă„r sedan fick nys om att det behövdes bidrag till att bygga en skola för barn i Colombia. “Jag tyckte det lĂ€t som en spĂ€nnande och bra grej som jag gĂ€rna ville vara med och bidra till. Jag skickade in mitt bidrag och tĂ€nkte inte mer pĂ„ det.” berĂ€ttar han.

En tid senare kom en representant frĂ„n Ankarstiftelsen förbi Perssons med en tavla pĂ„ den nybyggda skolan som ett tack för bidraget. “Jag hade ju egentligen inte berĂ€ttat nĂ„got för de anstĂ€llda men nĂ€r de nu fick veta att vi bidragit till att bygga en helt ny skola i Colombia blev de bĂ„de förvĂ„nade och vĂ€ldigt glada!” berĂ€ttar Mathias. Dagen efter att nyheten nĂ„tt de anstĂ€llda kom en av dem tillbaka med ett förslag.

Social hĂ„llbarhet Ă€r en av Mathias Perssons hjĂ€rtefrĂ„gor. “KĂ€nslan av att kunna hjĂ€lpa andra Ă€r oslagbar!”

Alla jobbade en dag gratis och skÀnkte pengarna till Colombia

“En kille kom in till mig dagen efter och sa att han legat sömnlös under natten och tĂ€nkt pĂ„ det hĂ€r med skolan. Han ville gĂ€rna vara med och bidra pĂ„ nĂ„got sĂ€tt och kom med förslaget att alla anstĂ€llda kanske kunde jobba en dag gratis denna mĂ„naden och att dagslönen kunde skĂ€nkas till Colombia istĂ€llet. Det var ett fantastiskt initiativ men jag kunde ju sĂ„klart inte gĂ„ ut och begĂ€ra att mina anstĂ€llda skulle jobba gratis!” skrattar Mathias.

Dagen dĂ€rpĂ„ kom killen tillbaka med en namninsamling dĂ€r han pĂ„ eget initiativ pratat med de övriga i personalen som gĂ€rna ville vara med pĂ„ tĂ„get. “Alla jobbade en dag gratis den mĂ„naden och tillsammans med ett extra tillskott frĂ„n Perssons rĂ€ckte summan till bygget av ytterligare en skola! Vi gjorde det tillsammans och den kĂ€nslan Ă€r helt oslagbar.” sĂ€ger han varmt.

Hittills har Perssons varit med och bidragit till bygget av tre skolor i Colombia. Skolorna byggs numera i en betongkonstruktion dÄ trÀ snabbt Àts upp av termiter och andra skadedjur. Det Àr mÄnga volontÀrer frÄn stiftelsen som stÀller upp vid bygget av skolorna och det tar ungefÀr en vecka att fÀrdigstÀlla en helt ny skola.

“Det enda som krĂ€vs av byn Ă€r att de har förutsĂ€ttningar för att driva skolan och att de förbereder en betongplatta. I januari varje Ă„r brukar ett stort gĂ€ng volontĂ€rer frĂ„n Ankarstiftelsen Ă„ka till Colombia för att hjĂ€lpa till att bygga. En skola bestĂ„r av olika salar dĂ€r det vanligtvis gĂ„r 40 barn i varje klass. LĂ€rare finns det gott om i Colombia sĂ„ det brukar inte vara nĂ„got problem att hitta. Jag har sjĂ€lv varit nere och hjĂ€lpt till att bygga och det Ă€r vĂ€ldigt hĂ€ftigt att fĂ„ vara pĂ„ plats och se hur ett ekonomiskt bidrag blir verklighet.” sĂ€ger Mathias.

Att lÄngsiktigt bygga upp samhÀllen krÀver flera infallsvinklar

TillgÄng till rent vatten

Förutom att lÄngsiktigt bygga upp olika samhÀllen genom att skapa möjligheter för barn att fÄ gÄ i skolan sÄ finns det mÄnga andra ÀndamÄl dÀr bidragen gör nytta. MÄnga byar ute pÄ landet har inte tillgÄng till rent vatten vilket resulterar i att mÄnga blir sjuka och barnen lider ofta av nÀringsbrist. Ett av sÀtten för att hjÀlpa till med detta problemet Àr att förse byarna med vattenreningssystem. Den enklaste varianten bestÄr endast av stora plastdunkar som fylls med sand dÀr vattnet renas nÀr det filtreras genom. Det Àr en billig och smart lösning som gör att man snabbt kan sÀtta in resurser dÀr det behövs som mest.

Fotboll förenar och ger barn och unga en trygg plats att spendera fritiden pÄ.

Sport skapar gemenskap och förebygger kriminalitet

Ett sÀtt för att förebygga och minska kriminaliteten i Colombia Àr att sÀtta in resurser redan i tidig Älder. Förutom att skapa möjligheter för barn att fÄ gÄ i skolan sÄ behövs Àven ÄtgÀrder för att ge barn och ungdomar nÄgonstans att ta vÀgen pÄ sin fritid. Att starta lokala fotbollslag och att bistÄ med bidrag och lön till heltidsarbetande fotbollstrÀnare Àr ett sÀtt att hjÀlpa ungdomar hitta ett sammanhang som minskar risken att vÀrvas till den lokala gerillan. Man har sÄtt ett frö och försöker vÀnda en trend genom att visa att det finns en annan vÀg att gÄ.

Planeringen och bygglovsansökningar Àr i full gÄng för halvvÀgsshusen.

Kriminella erbjuds ett hem och ett jobb

Colombia har en lÄng historia av kriminalitet dÀr mord och narkotikabrott Àr tvÄ av de vanligaste anledningarna till att fÀngelserna stÀndigt Àr överfulla. För att minska Äterfall har insatser satts in under mÄnga Är för att hjÀlpa fÄngarna i fÀngelserna att bryta sig loss frÄn det kriminella. Ett projekt som just nu Àr i uppstartsfasen Àr att bygga utslussningshem som erbjuder fÄngarna ett boende och jobb pÄ en fabrik nÀr de kommer ut frÄn fÀngelset.

Just nu hĂ„ller man pĂ„ att söka tillstĂ„nd frĂ„n den aktuella kommunen i Colombia för att kunna bygga lokalerna dĂ€r fabriken ska startas. “I detta projektet kommer de f.d. fĂ„ngarna fĂ„ tillverka rullatorer. Det Ă€r en produkt som Ă€r relativt enkel att producera och som det finns ett behov av i Colombia. Det Ă€r mĂ„nga involverade frĂ„n stiftelsen i de olika projekten och alla har olika erfarenheter och kunskaper att bidra med. I detta projektet kommer t.ex. en man som jobbat med rullstolstillverkning hĂ€r i Sverige att hjĂ€lpa till med sina erfarenheter för att de ska kunna komma igĂ„ng pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt med fabriken i Colombia.” sĂ€ger Mathias.

Med hjÀlp av mikrolÄn kan kvinnor sjÀlva komma igÄng och köpa in det de behöver för att driva sitt eget företag.

MikrolÄn hjÀlper kvinnor att starta eget företag

Ytterligare ett sÀtt att skapa arbetstillfÀllen Àr att erbjuda kvinnor mikrolÄn till att kunna starta eget företag. Ofta handlar det om att man lÄnar ut ca 3000 kr som hjÀlper dem att komma igÄng och sÀtta sin affÀrsidé i rullning. LÄnet betalas sedan tillbaka allt eftersom kvinnorna fÄr in pengar i företaget. Modellen innebÀr att de 3000 kr man lÄnat ut till en kvinna kommer tillbaka till stiftelsen för att sedan lÄnas ut igen till en annan kvinna. Det blir ett rullande hjul som hela tiden hjÀlper till att göra kvinnor sjÀlvförsörjande och som skapar arbetstillfÀllen för bÄde dem, deras familjer och andra i deras nÀrhet.

Bild: Ankarstiftelsen

Viktigt att kÀnna meningsfullhet pÄ jobbet

“Man kĂ€nner en meningsfullhet med att jobba pĂ„ Perssons och att man Ă€r en del i nĂ„got som gör gott för andra. Jag gĂ„r inte bara till jobbet för att fĂ„ en lön utan Ă€ven för att skapa en bĂ€ttre vardag för andra mĂ€nniskor som behöver vĂ„rt stöd. Personalen vet att jag brinner för det hĂ€r och förra Ă„ret hade de samlat in pengar som jag fick i julklapp att ge till projekten i Colombia. Det var den finaste julklappen jag kunde fĂ„! Och det Ă€r extra roligt att se att engagemanget sprider sig och att fler vill vara med och hjĂ€lpa till.” sĂ€ger Mathias stolt.

Precis som pĂ„ ett företag behövs det olika kompetenser och egenskaper hos de mĂ€nniskor som Ă€r involverade för att ett projekt ska kunna genomföras. “Vi har alla olika gĂ„vor som mĂ€nniskor och alla kan hjĂ€lpa till pĂ„ sitt eget sĂ€tt. Allt bygger pĂ„ att det finns eldsjĂ€lar och att mĂ„nga bidrar med lite var. Vissa Ă€r mer Ă€mnade för att Ă„ka ner och hjĂ€lpa till pĂ„ plats, medan andra kanske har möjlighet att hjĂ€lpa till ekonomiskt istĂ€llet. Alla olika delar behövs och inget bidrag Ă€r för litet oavsett vilken organisation eller vilket projekt man kĂ€nner att man vill engagera sig i. Alla kan göra nĂ„got.” sĂ€ger Mathias.

HÀr kan du lÀsa mer om ankarstiftelsen och hur du gÄr tillvÀga om du ocksÄ vill vara med och hjÀlpa till!