Social hållbarhet: En del av stommen på Perssons

En av flera skolor som Perssons sponsrat och bidragit till att bygga i Colombia. Alla skolor döps efter bidragsgivaren men Perssons tredje skola fick sitt namn efter systerbolaget Alingsås Huspaket.

Det som från början var ett personligt engagemang i en helt annan del av världen, växte till att bli något som alla på företaget ville vara en del av. Den gemensamma viljan har hittills resulterat i tre nybyggda skolor i Colombia, möjligheter för kvinnor att starta egna företag och arbetstillfällen som hjälper f.d. yrkeskriminella att välja en ljusare väg i livet.

Det sociala arbetet har med åren blivit en självklar del av stommen på Perssons. Förutom att “Perssonsandan” internt uppmuntrar alla på företaget att hjälpas åt och värna om varandra så finns det även en vilja och ett stort hjärta bland våra medarbetare att jobba för att hjälpa människor som inte fötts med lika bra förutsättningar i livet. Vi har intervjuat Perssons VD, Mathias Persson, om hur han ser på företagande ur ett socialt hållbarhetsperspektiv.

Hållbarhet både på hemmaplan och bortaplan

Mathias har varit VD på Perssons sedan 2001 men har jobbat och varit involverad i familjeföretaget i hela sitt liv. För Mathias är gemenskapen på företaget en viktig del för att alla ska trivas bra på jobbet. “Kan vi lyckas tillsammans är ingen gladare än jag! För mig är det viktigt att alla känner sig delaktiga och att vi gemensamt jobbar mot samma mål. Alla på ett företag kan ju faktiskt vara med och påverka resultatet. Går det bra för företaget så känns det viktigt att personalen också belönas för sitt engagemang under året. Vi har bl.a. valt att dela ut en extra bonus till våra anställda när vi tillsammans nått våra mål.” säger Mathias.

Ett av sätten att bibehålla en familjär gemenskap på Perssons, även om verksamheten i Bergstena nu vuxit till närmare 100 anställda, är att alltid äta frukost tillsammans. I den stora matsalen bjuds alla anställda på frukostbuffé kl 9 varje morgon. “Det är viktigt att man får en bra start på dagen och att man får en stund till att prata och umgås med sina kollegor. Det finns egentligen bara en regel på detta företaget och det är att man inte får ha några fasta platser på frukosten!” skrattar Mathias och fortsätter.

“Man spenderar faktiskt den största tiden av dagen på jobbet och kollegorna blir som en familj. För mig är det viktigt att man känner att man går till jobbet med en större mening än att bara jobba för sig själv. Hos oss vet de anställda att när de går till jobbet så hjälper de även andra människor som har det sämre än oss.”

Här byggs en skola i en by i Colombia som blir verklighet tack vare volontärer och bidrag. Bild: Ankarstiftelsen

Nya skolor för barn i Colombia

I Sverige är de flesta av oss priviligierade där en tillvaro där jobb, skola, familjesemester och ett statligt skyddsnät ofta tas för givet. Många av världens barn växer idag upp i länder som saknar den tryggheten vi har här i Sverige och där många barn och ungdomar tillslut tvingas välja en kriminell väg i livet. Colombia är bara ett exempel på länder där segregationen är stor och där många familjer lever under extremt svåra förhållanden. “Det är en fantastisk fin känsla att kunna ge tillbaka och hjälpa människor som verkligen behöver det.” säger Mathias.

Mathias har under de senaste 15 åren varit engagerad i Ankarstiftelsen som genom hjälparbete och långsiktiga insatser hjälper behövande människor i bland annat Brasilien och Colombia. Det hela började med att han för många år sedan fick nys om att det behövdes bidrag till att bygga en skola för barn i Colombia. “Jag tyckte det lät som en spännande och bra grej som jag gärna ville vara med och bidra till. Jag skickade in mitt bidrag och tänkte inte mer på det.” berättar han.

En tid senare kom en representant från Ankarstiftelsen förbi Perssons med en tavla på den nybyggda skolan som ett tack för bidraget. “Jag hade ju egentligen inte berättat något för de anställda men när de nu fick veta att vi bidragit till att bygga en helt ny skola i Colombia blev de både förvånade och väldigt glada!” berättar Mathias. Dagen efter att nyheten nått de anställda kom en av dem tillbaka med ett förslag.

Social hållbarhet är en av Mathias Perssons hjärtefrågor. “Känslan av att kunna hjälpa andra är oslagbar!”

Alla jobbade en dag gratis och skänkte pengarna till Colombia

“En kille kom in till mig dagen efter och sa att han legat sömnlös under natten och tänkt på det här med skolan. Han ville gärna vara med och bidra på något sätt och kom med förslaget att alla anställda kanske kunde jobba en dag gratis denna månaden och att dagslönen kunde skänkas till Colombia istället. Det var ett fantastiskt initiativ men jag kunde ju såklart inte gå ut och begära att mina anställda skulle jobba gratis!” skrattar Mathias.

Dagen därpå kom killen tillbaka med en namninsamling där han på eget initiativ pratat med de övriga i personalen som gärna ville vara med på tåget. “Alla jobbade en dag gratis den månaden och tillsammans med ett extra tillskott från Perssons räckte summan till bygget av ytterligare en skola! Vi gjorde det tillsammans och den känslan är helt oslagbar.” säger han varmt.

Hittills har Perssons varit med och bidragit till bygget av tre skolor i Colombia. Skolorna byggs numera i en betongkonstruktion då trä snabbt äts upp av termiter och andra skadedjur. Det är många volontärer från stiftelsen som ställer upp vid bygget av skolorna och det tar ungefär en vecka att färdigställa en helt ny skola.

“Det enda som krävs av byn är att de har förutsättningar för att driva skolan och att de förbereder en betongplatta. I januari varje år brukar ett stort gäng volontärer från Ankarstiftelsen åka till Colombia för att hjälpa till att bygga. En skola består av olika salar där det vanligtvis går 40 barn i varje klass. Lärare finns det gott om i Colombia så det brukar inte vara något problem att hitta. Jag har själv varit nere och hjälpt till att bygga och det är väldigt häftigt att få vara på plats och se hur ett ekonomiskt bidrag blir verklighet.” säger Mathias.

Att långsiktigt bygga upp samhällen kräver flera infallsvinklar

Tillgång till rent vatten

Förutom att långsiktigt bygga upp olika samhällen genom att skapa möjligheter för barn att få gå i skolan så finns det många andra ändamål där bidragen gör nytta. Många byar ute på landet har inte tillgång till rent vatten vilket resulterar i att många blir sjuka och barnen lider ofta av näringsbrist. Ett av sätten för att hjälpa till med detta problemet är att förse byarna med vattenreningssystem. Den enklaste varianten består endast av stora plastdunkar som fylls med sand där vattnet renas när det filtreras genom. Det är en billig och smart lösning som gör att man snabbt kan sätta in resurser där det behövs som mest.

Fotboll förenar och ger barn och unga en trygg plats att spendera fritiden på.

Sport skapar gemenskap och förebygger kriminalitet

Ett sätt för att förebygga och minska kriminaliteten i Colombia är att sätta in resurser redan i tidig ålder. Förutom att skapa möjligheter för barn att få gå i skolan så behövs även åtgärder för att ge barn och ungdomar någonstans att ta vägen på sin fritid. Att starta lokala fotbollslag och att bistå med bidrag och lön till heltidsarbetande fotbollstränare är ett sätt att hjälpa ungdomar hitta ett sammanhang som minskar risken att värvas till den lokala gerillan. Man har sått ett frö och försöker vända en trend genom att visa att det finns en annan väg att gå.

Planeringen och bygglovsansökningar är i full gång för halvvägsshusen.

Kriminella erbjuds ett hem och ett jobb

Colombia har en lång historia av kriminalitet där mord och narkotikabrott är två av de vanligaste anledningarna till att fängelserna ständigt är överfulla. För att minska återfall har insatser satts in under många år för att hjälpa fångarna i fängelserna att bryta sig loss från det kriminella. Ett projekt som just nu är i uppstartsfasen är att bygga utslussningshem som erbjuder fångarna ett boende och jobb på en fabrik när de kommer ut från fängelset.

Just nu håller man på att söka tillstånd från den aktuella kommunen i Colombia för att kunna bygga lokalerna där fabriken ska startas. “I detta projektet kommer de f.d. fångarna få tillverka rullatorer. Det är en produkt som är relativt enkel att producera och som det finns ett behov av i Colombia. Det är många involverade från stiftelsen i de olika projekten och alla har olika erfarenheter och kunskaper att bidra med. I detta projektet kommer t.ex. en man som jobbat med rullstolstillverkning här i Sverige att hjälpa till med sina erfarenheter för att de ska kunna komma igång på bästa sätt med fabriken i Colombia.” säger Mathias.

Med hjälp av mikrolån kan kvinnor själva komma igång och köpa in det de behöver för att driva sitt eget företag.

Mikrolån hjälper kvinnor att starta eget företag

Ytterligare ett sätt att skapa arbetstillfällen är att erbjuda kvinnor mikrolån till att kunna starta eget företag. Ofta handlar det om att man lånar ut ca 3000 kr som hjälper dem att komma igång och sätta sin affärsidé i rullning. Lånet betalas sedan tillbaka allt eftersom kvinnorna får in pengar i företaget. Modellen innebär att de 3000 kr man lånat ut till en kvinna kommer tillbaka till stiftelsen för att sedan lånas ut igen till en annan kvinna. Det blir ett rullande hjul som hela tiden hjälper till att göra kvinnor självförsörjande och som skapar arbetstillfällen för både dem, deras familjer och andra i deras närhet.

Bild: Ankarstiftelsen

Viktigt att känna meningsfullhet på jobbet

“Man känner en meningsfullhet med att jobba på Perssons och att man är en del i något som gör gott för andra. Jag går inte bara till jobbet för att få en lön utan även för att skapa en bättre vardag för andra människor som behöver vårt stöd. Personalen vet att jag brinner för det här och förra året hade de samlat in pengar som jag fick i julklapp att ge till projekten i Colombia. Det var den finaste julklappen jag kunde få! Och det är extra roligt att se att engagemanget sprider sig och att fler vill vara med och hjälpa till.” säger Mathias stolt.

Precis som på ett företag behövs det olika kompetenser och egenskaper hos de människor som är involverade för att ett projekt ska kunna genomföras. “Vi har alla olika gåvor som människor och alla kan hjälpa till på sitt eget sätt. Allt bygger på att det finns eldsjälar och att många bidrar med lite var. Vissa är mer ämnade för att åka ner och hjälpa till på plats, medan andra kanske har möjlighet att hjälpa till ekonomiskt istället. Alla olika delar behövs och inget bidrag är för litet oavsett vilken organisation eller vilket projekt man känner att man vill engagera sig i. Alla kan göra något.” säger Mathias.

Här kan du läsa mer om ankarstiftelsen och hur du går tillväga om du också vill vara med och hjälpa till!