Tobias levererar husdrömmar med kranbil

Lastbilar och maskiner har alltid varit en stor del av Tobias Lindhs liv. Redan som 6-åring fick han lära sig köra traktor ihop med sin morfar ute på landet och maskinintresset har funnits med honom ända sedan dess. Nu är det lite mer än 5 år sedan Tobias började köra kranbil hos oss på Perssons och bakom ratten och spakarna känner han sig som hemma.

Tobias Lindh har kört lastbil i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv. C-körkortet tog han redan i lumpen och i rollen som chaufför kände Tobias att han hittat hem. När värnplikten var över och Tobias kom hem till vardagen igen fick han jobb på en elektronikfabrik i Alingsås. Men att sitta inomhus och löda kretskort visade sig inte vara hans grej. När han började se sig omkring efter något annat sprang han på en vuxenutbildning i Arboga som väckte hans intresse. Sagt och gjort. Det tog inte lång tid innan Tobias stod med ett godkänt släpkort i den ena handen och ett truckkort i den andra. Tobias fick jobb som lastbilschaufför, hoppade in i förarhytten och har varit kvar i branschen ända sedan dess.

En vända i Afghanistan

Vintern 2009-2010 gjorde Tobias militärtjänstgöring i en transportgrupp i Afghanistan. Även om Tobias kände sig väldigt trygg i sin roll som lastbilschaufför var det en väldigt speciell upplevelse som täckte in hela känsloregistret. “Känslorna inför den resan var både positiva och negativa. Förutom att det var krig och allt vad det innebär så fick jag också en helt ny bild över vad låg levnadsstandard verkligen är. På landsbygden i norra Afghanistan, där vi befann oss då, lever människor i otroligt dåliga förhållanden. De bor i lerhus, mitt i kalla vintern, utan tillräckligt med varma kläder eller mat. Det var hemskt att se. Hela den resan har bidragit till att jag uppskattar allt vi har här i Sverige på ett helt annat sätt. Vi har så extremt hög standard här på allt från sjukvård till våra boenden, och vi tar det för givet”, säger Tobias.

Skillnad på att köra lastbil och att köra lastbil

Innan Tobias fick tjänsten på Perssons jobbade han som lastbilschaufför på flera olika fraktbolag. Då hade han ett tight leveransschema från tidig morgon tills allt var levererat, utan några luckor eller riktiga pauser. “Mot slutet kände jag väldigt starkt att jag ville göra något annat. Jag ville gärna fortsätta köra lastbil, men på ett annat sätt och med ett annat upplägg”, berättar Tobias. Genom en bekant fick Tobias tips om en ledig tjänst som kranbilschaufför på Perssons. “Jag fick tjänsten och nu har jag varit här i lite mer än fem år. Jag trivs väldigt bra både med jobbet och med mina kollegor. Jag uppskattar att vi har mycket frihet under ansvar, vilket jag saknade på mina tidigare arbetsplatser. Behöver man flytta en leverans på grund av något som inträffar privat så är det inga problem. Här ser man människorna. Sådana saker uppskattar jag väldigt mycket“, säger Tobias.

 

Kranbilschaufför på Perssons

Som kranbilschaufför på Perssons blir det en hel del timmar i förarhytten varje vecka. Tobias gillar att vara ute på vägarna och att få se nya platser. “Det bästa med mitt jobb är kombinationen av att få köra lastbil till, för mig, helt nya platser och att jag får vara så mycket utomhus. Det är klart att det inte är så härligt att stå ute och lasta av en leverans i regn, blåst och snöstorm men den vackra delen av året kompenserar upp för de mörka månaderna. Under våren, sommaren och tidiga hösten är det fantastiskt att få jobba så mycket ute i friska luften”, berättar han.

Tobias blir, för många snickare och kunder, även ansiktet utåt för Perssons när han levererar takstolar, stommar och byggmaterial till ett bygge. Tobias uppskattar kundkontakten och att han hinner bygga upp en relation med snickarna ute på bygget eftersom leveranserna ofta är uppdelade i flera delleveranser under byggets gång. “Jag gillar att träffa nya människor och jag har lärt mig extremt mycket om bygg under de fem åren jag jobbat här på Perssons. Vi har renoverat en hel del själva där hemma senaste åren och mycket av kunskaperna har jag lärt mig genom jobbet. Jag är ofta nyfiken och frågar snickarna ute på byggen om det är något jag undrat över. De brukar också uppskatta att jag är intresserad”, berättar Tobias.

Händigare med åren

Idag bor Tobias tillsammans med sin fru och två barn i sina morföräldrars hus på landet där hans morfar en gång lärde honom att köra traktor som barn. Fritiden spenderar han gärna tillsammans med familjen och de lägger en hel del tid på att renovera huset och fixa på tomten. “De senaste åren har vi renoverat mycket och byggt två altaner och ett uterum. Jag tycker det är kul att göra så mycket som möjligt själv och lär mig mer hela tiden. Vi passade på att dränera huset ganska nyligen och då hyrde jag såklart en grävmaskin. Hittar jag en chans att få köra maskiner så är jag inte sen på att ta den”, skrattar Tobias.