Tobias levererar husdrömmar med kranbil

Lastbilar och maskiner har alltid varit en stor del av Tobias Lindhs liv. Redan som 6-Äring fick han lÀra sig köra traktor ihop med sin morfar ute pÄ landet och maskinintresset har funnits med honom Ànda sedan dess. Nu Àr det lite mer Àn 5 Är sedan Tobias började köra kranbil hos oss pÄ Perssons och bakom ratten och spakarna kÀnner han sig som hemma.

Tobias Lindh har kört lastbil i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv. C-körkortet tog han redan i lumpen och i rollen som chaufför kÀnde Tobias att han hittat hem. NÀr vÀrnplikten var över och Tobias kom hem till vardagen igen fick han jobb pÄ en elektronikfabrik i AlingsÄs. Men att sitta inomhus och löda kretskort visade sig inte vara hans grej. NÀr han började se sig omkring efter nÄgot annat sprang han pÄ en vuxenutbildning i Arboga som vÀckte hans intresse. Sagt och gjort. Det tog inte lÄng tid innan Tobias stod med ett godkÀnt slÀpkort i den ena handen och ett truckkort i den andra. Tobias fick jobb som lastbilschaufför, hoppade in i förarhytten och har varit kvar i branschen Ànda sedan dess.

En vÀnda i Afghanistan

Vintern 2009-2010 gjorde Tobias militĂ€rtjĂ€nstgöring i en transportgrupp i Afghanistan. Även om Tobias kĂ€nde sig vĂ€ldigt trygg i sin roll som lastbilschaufför var det en vĂ€ldigt speciell upplevelse som tĂ€ckte in hela kĂ€nsloregistret. “KĂ€nslorna inför den resan var bĂ„de positiva och negativa. Förutom att det var krig och allt vad det innebĂ€r sĂ„ fick jag ocksĂ„ en helt ny bild över vad lĂ„g levnadsstandard verkligen Ă€r. PĂ„ landsbygden i norra Afghanistan, dĂ€r vi befann oss dĂ„, lever mĂ€nniskor i otroligt dĂ„liga förhĂ„llanden. De bor i lerhus, mitt i kalla vintern, utan tillrĂ€ckligt med varma klĂ€der eller mat. Det var hemskt att se. Hela den resan har bidragit till att jag uppskattar allt vi har hĂ€r i Sverige pĂ„ ett helt annat sĂ€tt. Vi har sĂ„ extremt hög standard hĂ€r pĂ„ allt frĂ„n sjukvĂ„rd till vĂ„ra boenden, och vi tar det för givet”, sĂ€ger Tobias.

Skillnad pÄ att köra lastbil och att köra lastbil

Innan Tobias fick tjĂ€nsten pĂ„ Perssons jobbade han som lastbilschaufför pĂ„ flera olika fraktbolag. DĂ„ hade han ett tight leveransschema frĂ„n tidig morgon tills allt var levererat, utan nĂ„gra luckor eller riktiga pauser. “Mot slutet kĂ€nde jag vĂ€ldigt starkt att jag ville göra nĂ„got annat. Jag ville gĂ€rna fortsĂ€tta köra lastbil, men pĂ„ ett annat sĂ€tt och med ett annat upplĂ€gg”, berĂ€ttar Tobias. Genom en bekant fick Tobias tips om en ledig tjĂ€nst som kranbilschaufför pĂ„ Perssons. “Jag fick tjĂ€nsten och nu har jag varit hĂ€r i lite mer Ă€n fem Ă„r. Jag trivs vĂ€ldigt bra bĂ„de med jobbet och med mina kollegor. Jag uppskattar att vi har mycket frihet under ansvar, vilket jag saknade pĂ„ mina tidigare arbetsplatser. Behöver man flytta en leverans pĂ„ grund av nĂ„got som intrĂ€ffar privat sĂ„ Ă€r det inga problem. HĂ€r ser man mĂ€nniskorna. SĂ„dana saker uppskattar jag vĂ€ldigt mycket“, sĂ€ger Tobias.

 

Kranbilschaufför pÄ Perssons

Som kranbilschaufför pĂ„ Perssons blir det en hel del timmar i förarhytten varje vecka. Tobias gillar att vara ute pĂ„ vĂ€garna och att fĂ„ se nya platser. “Det bĂ€sta med mitt jobb Ă€r kombinationen av att fĂ„ köra lastbil till, för mig, helt nya platser och att jag fĂ„r vara sĂ„ mycket utomhus. Det Ă€r klart att det inte Ă€r sĂ„ hĂ€rligt att stĂ„ ute och lasta av en leverans i regn, blĂ„st och snöstorm men den vackra delen av Ă„ret kompenserar upp för de mörka mĂ„naderna. Under vĂ„ren, sommaren och tidiga hösten Ă€r det fantastiskt att fĂ„ jobba sĂ„ mycket ute i friska luften”, berĂ€ttar han.

Tobias blir, för mĂ„nga snickare och kunder, Ă€ven ansiktet utĂ„t för Perssons nĂ€r han levererar takstolar, stommar och byggmaterial till ett bygge. Tobias uppskattar kundkontakten och att han hinner bygga upp en relation med snickarna ute pĂ„ bygget eftersom leveranserna ofta Ă€r uppdelade i flera delleveranser under byggets gĂ„ng. “Jag gillar att trĂ€ffa nya mĂ€nniskor och jag har lĂ€rt mig extremt mycket om bygg under de fem Ă„ren jag jobbat hĂ€r pĂ„ Perssons. Vi har renoverat en hel del sjĂ€lva dĂ€r hemma senaste Ă„ren och mycket av kunskaperna har jag lĂ€rt mig genom jobbet. Jag Ă€r ofta nyfiken och frĂ„gar snickarna ute pĂ„ byggen om det Ă€r nĂ„got jag undrat över. De brukar ocksĂ„ uppskatta att jag Ă€r intresserad”, berĂ€ttar Tobias.

HĂ€ndigare med Ă„ren

Idag bor Tobias tillsammans med sin fru och tvĂ„ barn i sina morförĂ€ldrars hus pĂ„ landet dĂ€r hans morfar en gĂ„ng lĂ€rde honom att köra traktor som barn. Fritiden spenderar han gĂ€rna tillsammans med familjen och de lĂ€gger en hel del tid pĂ„ att renovera huset och fixa pĂ„ tomten. “De senaste Ă„ren har vi renoverat mycket och byggt tvĂ„ altaner och ett uterum. Jag tycker det Ă€r kul att göra sĂ„ mycket som möjligt sjĂ€lv och lĂ€r mig mer hela tiden. Vi passade pĂ„ att drĂ€nera huset ganska nyligen och dĂ„ hyrde jag sĂ„klart en grĂ€vmaskin. Hittar jag en chans att fĂ„ köra maskiner sĂ„ Ă€r jag inte sen pĂ„ att ta den”, skrattar Tobias.