Tommy har 42 år på hyvleri i bagaget

Medarbetarintervju

Det är många medarbetare som jobbat länge hos oss på Perssons men en av dem som varit här längst är Tommy. Under sina 20 år på Perssons har han varit med i utvecklingen av produktionen från att ha varit en manuell produktionslinje till att bli en stor automatiserad anläggning med 7 hallar.

Tommy Nemeth har jobbat med trä i stort sett hela sitt liv. Allt började 1980 när han fick jobb på ett träföretag ute på landet inte långt ifrån Bergstena där han jobbar idag. “Jag var på min förra arbetsplats i 22 år. Även där hade jag ansvar i produktionen men på den tiden var det väldigt manuellt jobb och ett rent handarbete där vi fick plocka in brädorna en och en till hyveln. Då krävdes det att man hade lite mer muskler jämfört med dagens moderna produktionslinjer där allt sköts automatiskt”, skrattar Tommy.

När Tommys förra arbetsplats lades ner i början av 2000-talet fick han och några medarbetare frågan ifall de ville komma och jobba på Perssons istället. “När vi började 2002 var produktionen på Perssons fortfarande ganska enkel men ändå mycket mer modern än vad vi var vana vid. Här fanns det redan på den tiden ‘läggare’ som staplade virket själv så man slapp lyfta för egen maskin. Perssons har alltid legat i framkant och idag har anläggningen blivit jättestor jämfört med hur det såg ut när jag började”, berättar han.

Idag är Tommy teamleader i Hall 2 där de främst tillverkar konstruktionsvirke och fingerskarvat virke. “När jag började fanns det bara en hyvellinje och idag har vi tre. 2004 kom den nya hyveln och då var jag med och startade upp den linjen. Det var ett roligt projekt att få vara en del av. I denna hallen kan vi göra väldigt mycket och anpassa produktionen. Det vanligaste är att vi kör hyveln för sig och fingerskarven för sig men vi kan även koppla ihop dem och köra en enda lång produktionslinje”, berättar han.

Trots att Tommy tidigare varit van vid ett relativt manuellt jobb så har han bara tyckt att den nya tekniken som Perssons satsat på genom åren har varit något positivt. “Perssons har alltid varit väldigt tidiga med att automatisera och effektivisera produktionen vilket jag bara tycker är kul! Jag må vara gammal men det betyder inte att jag inte är modern!” skrattar han.

I år har Tommy jobbat på Perssons i 20 år och han har inga direkta planer på att byta bana. “Jag fick ett ryck där 2008 och kände att jag behövde testa något nytt. Då jobbade jag en kort sväng utomlands men det var inget för mig. När Mathias ringde en dag och undrade om jag kunde komma och hjälpa till i produktionen så var jag inte sen med att tacka ja”, säger han.

På sin förra arbetsplats hade Tommy bara 400 meter till jobbet. “Nu är det hela 7 kilometer”, skojar han och fortsätter. “Jag trivs väldigt bra med livet på landet och att jag har så nära till jobbet. Vi har även nära till barnbarnen vilket är lyxigt och när jag får en stund över går jag gärna ut och polerar lite på bilen. Det är en hobby jag haft hela livet”, säger han och ler.

Kort om Tommy

  • Namn: Tommy Nemeth
  • Bor: Flyrakan utanför Alingsås
  • Familj: Fru, tre barn och 4 barnbarn
  • År på Perssons: 20 år
  • Roll: Kör hyveln och är teamleader för Hall 2