Tommy har 42 Är pÄ hyvleri i bagaget

Medarbetarintervju

Det Àr mÄnga medarbetare som jobbat lÀnge hos oss pÄ Perssons men en av dem som varit hÀr lÀngst Àr Tommy. Under sina 20 Är pÄ Perssons har han varit med i utvecklingen av produktionen frÄn att ha varit en manuell produktionslinje till att bli en stor automatiserad anlÀggning med 7 hallar.

Tommy Nemeth har jobbat med trĂ€ i stort sett hela sitt liv. Allt började 1980 nĂ€r han fick jobb pĂ„ ett trĂ€företag ute pĂ„ landet inte lĂ„ngt ifrĂ„n Bergstena dĂ€r han jobbar idag. “Jag var pĂ„ min förra arbetsplats i 22 Ă„r. Även dĂ€r hade jag ansvar i produktionen men pĂ„ den tiden var det vĂ€ldigt manuellt jobb och ett rent handarbete dĂ€r vi fick plocka in brĂ€dorna en och en till hyveln. DĂ„ krĂ€vdes det att man hade lite mer muskler jĂ€mfört med dagens moderna produktionslinjer dĂ€r allt sköts automatiskt”, skrattar Tommy.

NĂ€r Tommys förra arbetsplats lades ner i början av 2000-talet fick han och nĂ„gra medarbetare frĂ„gan ifall de ville komma och jobba pĂ„ Perssons istĂ€llet. “NĂ€r vi började 2002 var produktionen pĂ„ Perssons fortfarande ganska enkel men Ă€ndĂ„ mycket mer modern Ă€n vad vi var vana vid. HĂ€r fanns det redan pĂ„ den tiden ‘lĂ€ggare’ som staplade virket sjĂ€lv sĂ„ man slapp lyfta för egen maskin. Perssons har alltid legat i framkant och idag har anlĂ€ggningen blivit jĂ€ttestor jĂ€mfört med hur det sĂ„g ut nĂ€r jag började”, berĂ€ttar han.

Idag Ă€r Tommy teamleader i Hall 2 dĂ€r de frĂ€mst tillverkar konstruktionsvirke och fingerskarvat virke. “NĂ€r jag började fanns det bara en hyvellinje och idag har vi tre. 2004 kom den nya hyveln och dĂ„ var jag med och startade upp den linjen. Det var ett roligt projekt att fĂ„ vara en del av. I denna hallen kan vi göra vĂ€ldigt mycket och anpassa produktionen. Det vanligaste Ă€r att vi kör hyveln för sig och fingerskarven för sig men vi kan Ă€ven koppla ihop dem och köra en enda lĂ„ng produktionslinje”, berĂ€ttar han.

Trots att Tommy tidigare varit van vid ett relativt manuellt jobb sĂ„ har han bara tyckt att den nya tekniken som Perssons satsat pĂ„ genom Ă„ren har varit nĂ„got positivt. “Perssons har alltid varit vĂ€ldigt tidiga med att automatisera och effektivisera produktionen vilket jag bara tycker Ă€r kul! Jag mĂ„ vara gammal men det betyder inte att jag inte Ă€r modern!” skrattar han.

I Ă„r har Tommy jobbat pĂ„ Perssons i 20 Ă„r och han har inga direkta planer pĂ„ att byta bana. “Jag fick ett ryck dĂ€r 2008 och kĂ€nde att jag behövde testa nĂ„got nytt. DĂ„ jobbade jag en kort svĂ€ng utomlands men det var inget för mig. NĂ€r Mathias ringde en dag och undrade om jag kunde komma och hjĂ€lpa till i produktionen sĂ„ var jag inte sen med att tacka ja”, sĂ€ger han.

PĂ„ sin förra arbetsplats hade Tommy bara 400 meter till jobbet. “Nu Ă€r det hela 7 kilometer”, skojar han och fortsĂ€tter. “Jag trivs vĂ€ldigt bra med livet pĂ„ landet och att jag har sĂ„ nĂ€ra till jobbet. Vi har Ă€ven nĂ€ra till barnbarnen vilket Ă€r lyxigt och nĂ€r jag fĂ„r en stund över gĂ„r jag gĂ€rna ut och polerar lite pĂ„ bilen. Det Ă€r en hobby jag haft hela livet”, sĂ€ger han och ler.

Kort om Tommy

  • Namn: Tommy Nemeth
  • Bor: Flyrakan utanför AlingsĂ„s
  • Familj: Fru, tre barn och 4 barnbarn
  • År pĂ„ Perssons: 20 Ă„r
  • Roll: Kör hyveln och Ă€r teamleader för Hall 2