Tornstaden bygger kostnadseffektiva radhus

Tornstaden har genomfört ett stort byggprojekt i GrÄbo som bildar den nya stadsdelen Mjörnbo Allé, ett centralt bostadsomrÄde som knyter ihop flera befintliga omrÄden. Projektet delades upp i fem etapper dÀr den avslutande etappen omfattade 39 radhus i bostadsrÀttsform som fick namnet Mjörnbo GÄrdar. Till husen anvÀnds exaktkapad stomme, takstolar, rÄspontluckor och ytterpanel frÄn Perssons, levererat av Beijer.

“Vi pĂ„ Beijer levererar ofta till Tornstadens olika projekt, och Mjörnbo GĂ„rdar sticker ut lite eftersom husen helt och hĂ„llet Ă€r byggda i trĂ€. Allt frĂ„n stomme till fasad Ă€r byggt i trĂ€ och dĂ€rför blir Beijers leverans lite mer omfattande Ă€n vanligt. Det Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt roligt att Perssons produkter passar sĂ„ bra i detta projekt. Radhusen Ă€r som gjorda för att dra nytta av Perssons helhetskoncept med bĂ„de exaktkapad stomme, takstolar, rĂ„spontluckor och mĂ„lad ytterpanel”, sĂ€ger Martin Granath som Ă€r sĂ€ljare pĂ„ Beijer i region vĂ€st.

Vilka Àr Tornstaden?

Tornstaden Àr en bygg- och fastighetskoncern som erbjuder hela vÀrdekedjan frÄn idé till fÀrdiga projekt. De kallar sig den moderna byggmÀstaren och delar upp sin verksamhet i projektutveckling, byggnation och förvaltning. Tornstaden har vuxit till att bli en av Göteborgsregionens större aktörer, och Àr Àven etablerade i Stockholm och i Malmö.

“NĂ€r vi pĂ„ Tornstaden ansvarar för hela projekt, frĂ„n idĂ© till verklighet, medför det att vi kan dra stor nytta av vĂ„r samlade kompetens och erfarenhet frĂ„n vĂ„ra tre verksamhetsgrenar. Det ger oss stora möjligheter att pĂ„verka resultatet pĂ„ ett bra sĂ€tt och innebĂ€r att vi kan skapa ett bostadsomrĂ„de som vi alla kan kĂ€nna stolthet över”, sĂ€ger Marcus Axelsson som Ă€r projektutvecklare pĂ„ Tornstaden.

Kostnadseffektiva radhus

Det var under 2015 som Tornstaden började utveckla mark i GrĂ„bo centrum i samarbete med Lerums kommun. Den nya planen som Tornstaden gjorde utifrĂ„n befintlig detaljplan resulterade i 250 nya bostĂ€der, och byggnationen delades upp i fem etapper. ”Husen i Mjörnbo GĂ„rdar Ă€r byggda enligt ett koncept som utgĂ„r ifrĂ„n vĂ„ra tidigare erfarenheter. Det Ă€r lite mindre radhus som kan produceras pĂ„ ett kostnadseffektivt sĂ€tt och erbjudas till ett attraktivt pris. Husen var slutsĂ„lda cirka sex veckor efter sĂ€ljstart vilket kĂ€nns som ett bevis pĂ„ att vi hittat en bra produkt med stor efterfrĂ„gan”, sĂ€ger Marcus.

Perssons levererar ett helhetskoncept

“NĂ€r vi fick förfrĂ„gan pĂ„ material till Mjörnbo GĂ„rdar tog vi fram en offert ihop med Perssons. Tornstaden kĂ€nner ju vĂ€l till Perssons och vad de kan leverera, sĂ„ jag tror faktiskt att de hade deras produkter i Ă„tanke tidigt i projektet. Beijer tittade Ă€ven pĂ„ andra alternativ att jĂ€mföra med, men i ett sĂ„dant hĂ€r projekt lĂ€gger vi stor vikt vid samleverans. Vi behöver tĂ€nka pĂ„ miljön och bestĂ€lla fler saker frĂ„n samma leverantör för att minska antalet leveranser. Även leveranssĂ€kerhet Ă€r nĂ„got vi prioriterar högt”, sĂ€ger Martin.

Till Mjörnbo GĂ„rdar har Beijer levererat takstolar, rĂ„spontluckor, Norrlandsfasad som alltid levereras grund- och mellanstruken, samt Perssons-stommen som levereras fĂ€rdigkapad. “Perssons Ă€r svĂ„rslagna med sin helhet. De Ă€r kĂ€nda för sitt koncept och sitt kvalitetstĂ€nk, nĂ€r man bestĂ€ller dĂ€rifrĂ„n vet man vad man fĂ„r. Vi hör ocksĂ„ frĂ„n vĂ„ra kunder pĂ„ byggarbetsplatserna att det Ă€r bra grejer att jobba med. Det Ă€r precis i sĂ„dana hĂ€r projekt som Mjörnbo GĂ„rdar, som Perssons helhetskoncept med allt frĂ„n takstolar till ytterpanel Ă€r ultimat”, sĂ€ger Martin.

Följer familjer pÄ sin bostadsresa

I slutet av 2022 var det dags för inflyttning i Mjörnbo GĂ„rdar, ritat av arkitekten Juan CambĂłn pĂ„ Tengbom. Feedbacken frĂ„n GrĂ„bobor har varit positiv, hela Mjörnbo AllĂ© har en hĂ€rlig dynamik och möter de intilliggande villaomrĂ„dena pĂ„ ett fint sĂ€tt. “Det har inte funnits sĂ„ mĂ„nga radhus med Ă€ganderĂ€tt i GrĂ„bo, sĂ„ jag tror att vi har hjĂ€lpt till att fylla en lucka. NĂ„gra av de som flyttat in i Mjörnbo GĂ„rdar kommer frĂ„n lĂ€genheter vi byggt i tidigare etapper. Vissa har bildat familj och vill bo lite större, dĂ„ Ă€r det skönt att inte behöva flytta sĂ„ lĂ„ngt. Det har varit vĂ€ldigt roligt att följa deras boenderesor inom omrĂ„det”, avslutar Marcus.