Tornstaden bygger kostnadseffektiva radhus

Tornstaden har genomfört ett stort byggprojekt i Gråbo som bildar den nya stadsdelen Mjörnbo Allé, ett centralt bostadsområde som knyter ihop flera befintliga områden. Projektet delades upp i fem etapper där den avslutande etappen omfattade 39 radhus i bostadsrättsform som fick namnet Mjörnbo Gårdar. Till husen används exaktkapad stomme, takstolar, råspontluckor och ytterpanel från Perssons, levererat av Beijer.

“Vi på Beijer levererar ofta till Tornstadens olika projekt, och Mjörnbo Gårdar sticker ut lite eftersom husen helt och hållet är byggda i trä. Allt från stomme till fasad är byggt i trä och därför blir Beijers leverans lite mer omfattande än vanligt. Det är också väldigt roligt att Perssons produkter passar så bra i detta projekt. Radhusen är som gjorda för att dra nytta av Perssons helhetskoncept med både exaktkapad stomme, takstolar, råspontluckor och målad ytterpanel”, säger Martin Granath som är säljare på Beijer i region väst.

Vilka är Tornstaden?

Tornstaden är en bygg- och fastighetskoncern som erbjuder hela värdekedjan från idé till färdiga projekt. De kallar sig den moderna byggmästaren och delar upp sin verksamhet i projektutveckling, byggnation och förvaltning. Tornstaden har vuxit till att bli en av Göteborgsregionens större aktörer, och är även etablerade i Stockholm och i Malmö.

“När vi på Tornstaden ansvarar för hela projekt, från idé till verklighet, medför det att vi kan dra stor nytta av vår samlade kompetens och erfarenhet från våra tre verksamhetsgrenar. Det ger oss stora möjligheter att påverka resultatet på ett bra sätt och innebär att vi kan skapa ett bostadsområde som vi alla kan känna stolthet över”, säger Marcus Axelsson som är projektutvecklare på Tornstaden.

Kostnadseffektiva radhus

Det var under 2015 som Tornstaden började utveckla mark i Gråbo centrum i samarbete med Lerums kommun. Den nya planen som Tornstaden gjorde utifrån befintlig detaljplan resulterade i 250 nya bostäder, och byggnationen delades upp i fem etapper. ”Husen i Mjörnbo Gårdar är byggda enligt ett koncept som utgår ifrån våra tidigare erfarenheter. Det är lite mindre radhus som kan produceras på ett kostnadseffektivt sätt och erbjudas till ett attraktivt pris. Husen var slutsålda cirka sex veckor efter säljstart vilket känns som ett bevis på att vi hittat en bra produkt med stor efterfrågan”, säger Marcus.

Perssons levererar ett helhetskoncept

“När vi fick förfrågan på material till Mjörnbo Gårdar tog vi fram en offert ihop med Perssons. Tornstaden känner ju väl till Perssons och vad de kan leverera, så jag tror faktiskt att de hade deras produkter i åtanke tidigt i projektet. Beijer tittade även på andra alternativ att jämföra med, men i ett sådant här projekt lägger vi stor vikt vid samleverans. Vi behöver tänka på miljön och beställa fler saker från samma leverantör för att minska antalet leveranser. Även leveranssäkerhet är något vi prioriterar högt”, säger Martin.

Till Mjörnbo Gårdar har Beijer levererat takstolar, råspontluckor, Norrlandsfasad som alltid levereras grund- och mellanstruken, samt Perssons-stommen som levereras färdigkapad. “Perssons är svårslagna med sin helhet. De är kända för sitt koncept och sitt kvalitetstänk, när man beställer därifrån vet man vad man får. Vi hör också från våra kunder på byggarbetsplatserna att det är bra grejer att jobba med. Det är precis i sådana här projekt som Mjörnbo Gårdar, som Perssons helhetskoncept med allt från takstolar till ytterpanel är ultimat”, säger Martin.

Följer familjer på sin bostadsresa

I slutet av 2022 var det dags för inflyttning i Mjörnbo Gårdar, ritat av arkitekten Juan Cambón på Tengbom. Feedbacken från Gråbobor har varit positiv, hela Mjörnbo Allé har en härlig dynamik och möter de intilliggande villaområdena på ett fint sätt. “Det har inte funnits så många radhus med äganderätt i Gråbo, så jag tror att vi har hjälpt till att fylla en lucka. Några av de som flyttat in i Mjörnbo Gårdar kommer från lägenheter vi byggt i tidigare etapper. Vissa har bildat familj och vill bo lite större, då är det skönt att inte behöva flytta så långt. Det har varit väldigt roligt att följa deras boenderesor inom området”, avslutar Marcus.