Under 10 Ă„r har Olof utvecklats inom Perssons

Medarbetarintervju

NÀr Olof Saarinen Claesson började arbeta pÄ Perssons för 10 Är sedan drev företaget Àven en bygghandel i AlingsÄs. DÀr blev Olof erbjuden en timanstÀllning och nÀr han frÄgade om möjligheten att arbeta heltid fick han veta att det Àven fanns en ledig tjÀnst i Bergstena. NÄgra dagar senare startade Olof sin resa inom Perssons, och hÀr berÀttar han bland annat om möjligheterna att utvecklas inom företaget och lagandan bland kollegorna.

Olof hade ingen aning om var Bergstena lÄg men han var direkt positiv till idén. NÄgra dagar senare var han pÄ plats för att se arbetsplatsen och ha en arbetsintervju, och ytterligare nÄgra dagar senare började han pÄ sin nya tjÀnst. Som tur var lÄg Bergstena endast 15 minuter frÄn AlingsÄs sÄ det blev ingen lÄng resvÀg för Olof till nya jobbet.

“NĂ€r jag började hĂ€r sĂ„ höll vi pĂ„ att bygga en ny hall för fingerskarvning, sĂ„ första tiden gick till att tvĂ€tta och mĂ„la maskinerna. Jag hade ingen aning om vad jag hade tackat ja till, men det hade inte spelat nĂ„gon roll för det kĂ€ndes helt rĂ€tt och mĂ€nniskorna hĂ€r var sĂ„ goa.” sĂ€ger Olof.

FrÄn produktionsledare till IT-ansvarig

Under sina 10 Är inom Perssons har Olof haft olika roller, testat nya saker och fÄtt mer och mer ansvar. Under mÄnga Är var Olof produktionsledare dÀr han hanterade ordrar och sÄg till att allt material höll rÀtt kvalitet och levererades till rÀtt plats i rÀtt tid. Idag har han tagit en annan riktning och arbetar som ansvarig över all IT.

“NĂ€r jag kom tillbaka efter förĂ€ldraledigheten i höstas började jag pĂ„ min nya roll inom IT. Jag Ă€r grön pĂ„ omrĂ„det och har mycket kvar att lĂ€ra, jag har aldrig arbetat med IT men det Ă€r ett stort intresse. Sammanfattat sĂ„ innebĂ€r min roll idag att se till sĂ„ att all teknik fungerar, för alla.

Det finns inget svar pÄ hur en vanlig dag pÄ jobbet ser ut för Olof. PÄ schemat kan det till exempel stÄ att hjÀlpa medarbetare med omstÀllningen till hemmakontor, se till sÄ att alla webbkameror i produktionen fungerar som de ska, eller att förbereda inför lanseringen av det nya produktionsplaneringssystemet. Det blir mycket mail och telefonsamtal, speciellt i dessa tider nÀr kollegorna arbetar hemifrÄn.

Man hjÀlps Ät och stÀller upp för sina kollegor

Olof berÀttar om Perssons-andan som finns inom företaget och sÀger att den Àr svÄr att sammanfatta, den bara Àr dÀr som en naturlig del av verksamheten. För Olof Àr det tydligt att alla inom företaget samarbetar och hjÀlps Ät. Om det uppstÄr nÄgot problem hjÀlps man Ät för att hitta den bÀsta lösningen, och man stÀller verkligen upp för varandra. Olof förmedlar ocksÄ bilden av att Perssons Àr ett företag dÀr man fÄr testa sina vingar. HÀr kan man vara med och pÄverka sin roll och man ges möjligheter att utvecklas som individ.

“Vi har ju gĂ„tt frĂ„n att vara ett relativt litet familjeföretag, nĂ€r jag började hĂ€r var vi ca 20-25 medarbetare i Bergstena och dĂ„ var det naturligt att man hade flera olika roller. VĂ„r dĂ„varande transportchef var till exempel Ă€ven produktionsledare och sĂ€ljare. Under tiden som Perssons vĂ€xt har man renodlat rollerna och man har fĂ„tt möjlighet att specialisera sig mer pĂ„ just det man hĂ„ller pĂ„ med.” sĂ€ger Olof.

Perssons nytÀnkande gör att medarbetarna utvecklas

10-15 personer av de som arbetade pÄ Perssons för 10 Är sedan Àr kvar pÄ företaget, medan vissa till exempel har gÄtt i pension. Historiskt sett har personalomsÀttningen varit mycket lÄg. En av de saker Olof lyfter som det bÀsta med Perssons Àr att det Àr ett företag som vÀxer otroligt mycket och konstant investerar i olika delar i verksamheten. Att företaget hela tiden utvecklas innebÀr att Àven medarbetarna fortsÀtter att utvecklas.

“Vi fĂ„r ofta höra utifrĂ„n att det mĂ€rks att Perssons Ă€r nytĂ€nkande och ligger i framkant. Det Ă€r roligt att vĂ„r utveckling Ă€ven syns utĂ„t för internt pĂ„verkar det hela vĂ„rt arbetssĂ€tt. Att Perssons Ă€r ett offensivt företag gör att vi medarbetare lĂ€r oss massor och fĂ„r arbeta med den senaste tekniken. Vi har ocksĂ„ en ledning som Ă€r mycket mĂ„n om sin personal. Till exempel uppmuntras vi till att komma med förslag pĂ„ förbĂ€ttringar i produktionen, mĂ„nga av de förĂ€ndringar vi genomfört Ă€r idĂ©er frĂ„n oss medarbetare.” sĂ€ger Olof.

Rollen som produktionsledare

Efter att Olof tvÀttat och mÄlat maskiner började han köra den kap som kapar stommar och takstolar. Hans roll utvecklades och snart arbetade Olof som produktionsledare. Tillsammans med de andra produktionsledarna lades ett stort pussel för att varje dag göra produktionen sÄ effektiv som möjligt i varje förÀdlingssteg. Vissa produkter behöver bara gÄ igenom ett steg medan vissa ska igenom upp till fem olika förÀdlingssteg innan leverans till bygghandlare och andra kunder.

“Det enda man vet med sĂ€kerhet nĂ€r man arbetar som produktionsledare Ă€r att dagen inte kommer bli som man tĂ€nkt sig. I produktionen har man konkreta deadlines och man arbetar tillsammans mot tydliga mĂ„l. Eftersom jag Ă€r en tĂ€vlingsmĂ€nniska sĂ„ passade det mig bra, det var riktigt roligt.” sĂ€ger Olof.

En egenskap som Àr uppskattad av medarbetarna

“Jag Ă€r en glad och positiv person som inte fokuserar pĂ„ problem, jag tĂ€nker att alla problem har en lösning sĂ„ det finns inget att oroa sig över. Jag hörde nĂ„gonstans att 80% av det man oroar sig över aldrig intrĂ€ffar, jag tar det som en sanning och det Ă€r ju dumt att gĂ„ runt och oroa sig i onödan. Att jag Ă€r sĂ„ positiv tror jag Ă€r nĂ„got som mina kollegor uppskattar. SjĂ€lv tycker jag nog att min mest anvĂ€ndbara egenskap Ă€r att jag Ă€r en tĂ€vlingsmĂ€nniska, det har man alltid anvĂ€ndning av.” sĂ€ger Olof.

Vad skulle du sÀga till nÄgon som funderar pÄ att söka en tjÀnst pÄ Perssons?

“Jag kan bara se till mig sjĂ€lv och sĂ€ga att jag trivs otroligt bra hĂ€r, jag tycker att det Ă€r roligt att Ă„ka till jobbet! Det Ă€r en trevlig miljö och bolaget Ă€r vĂ€ldigt vĂ€lskött. Vi har ju vĂ„r Perssons-anda hĂ€r med fokus pĂ„ att stötta varandra och samarbeta. En detalj som gör mycket för stĂ€mningen Ă€r att vi fĂ„r frukost varje morgon, en grundtanke till det Ă€r att alla pĂ„ företaget ska fĂ„ möjlighet att trĂ€ffas och prata med varandra, Ă€ven om man arbetar pĂ„ olika delar inom företaget. Det bygger gemenskap!” sĂ€ger Olof.

Kort om Olof

  • Namn: Olof Saarinen Claesson
  • Bor: AlingsĂ„s
  • Familj: Sambon Sofia och barnen Harry, 2 Ă„r och Viggo, 8 mĂ„nader.
  • År pĂ„ Perssons: 10 Ă„r
  • Roll: Ansvarig inom IT