Under 10 år har Olof utvecklats inom Perssons

Medarbetarintervju

När Olof Saarinen Claesson började arbeta på Perssons för 10 år sedan drev företaget även en bygghandel i Alingsås. Där blev Olof erbjuden en timanställning och när han frågade om möjligheten att arbeta heltid fick han veta att det även fanns en ledig tjänst i Bergstena. Några dagar senare startade Olof sin resa inom Perssons, och här berättar han bland annat om möjligheterna att utvecklas inom företaget och lagandan bland kollegorna.

Olof hade ingen aning om var Bergstena låg men han var direkt positiv till idén. Några dagar senare var han på plats för att se arbetsplatsen och ha en arbetsintervju, och ytterligare några dagar senare började han på sin nya tjänst. Som tur var låg Bergstena endast 15 minuter från Alingsås så det blev ingen lång resväg för Olof till nya jobbet.

“När jag började här så höll vi på att bygga en ny hall för fingerskarvning, så första tiden gick till att tvätta och måla maskinerna. Jag hade ingen aning om vad jag hade tackat ja till, men det hade inte spelat någon roll för det kändes helt rätt och människorna här var så goa.” säger Olof.

Från produktionsledare till IT-ansvarig

Under sina 10 år inom Perssons har Olof haft olika roller, testat nya saker och fått mer och mer ansvar. Under många år var Olof produktionsledare där han hanterade ordrar och såg till att allt material höll rätt kvalitet och levererades till rätt plats i rätt tid. Idag har han tagit en annan riktning och arbetar som ansvarig över all IT.

“När jag kom tillbaka efter föräldraledigheten i höstas började jag på min nya roll inom IT. Jag är grön på området och har mycket kvar att lära, jag har aldrig arbetat med IT men det är ett stort intresse. Sammanfattat så innebär min roll idag att se till så att all teknik fungerar, för alla.

Det finns inget svar på hur en vanlig dag på jobbet ser ut för Olof. På schemat kan det till exempel stå att hjälpa medarbetare med omställningen till hemmakontor, se till så att alla webbkameror i produktionen fungerar som de ska, eller att förbereda inför lanseringen av det nya produktionsplaneringssystemet. Det blir mycket mail och telefonsamtal, speciellt i dessa tider när kollegorna arbetar hemifrån.

Man hjälps åt och ställer upp för sina kollegor

Olof berättar om Perssons-andan som finns inom företaget och säger att den är svår att sammanfatta, den bara är där som en naturlig del av verksamheten. För Olof är det tydligt att alla inom företaget samarbetar och hjälps åt. Om det uppstår något problem hjälps man åt för att hitta den bästa lösningen, och man ställer verkligen upp för varandra. Olof förmedlar också bilden av att Perssons är ett företag där man får testa sina vingar. Här kan man vara med och påverka sin roll och man ges möjligheter att utvecklas som individ.

“Vi har ju gått från att vara ett relativt litet familjeföretag, när jag började här var vi ca 20-25 medarbetare i Bergstena och då var det naturligt att man hade flera olika roller. Vår dåvarande transportchef var till exempel även produktionsledare och säljare. Under tiden som Perssons växt har man renodlat rollerna och man har fått möjlighet att specialisera sig mer på just det man håller på med.” säger Olof.

Perssons nytänkande gör att medarbetarna utvecklas

10-15 personer av de som arbetade på Perssons för 10 år sedan är kvar på företaget, medan vissa till exempel har gått i pension. Historiskt sett har personalomsättningen varit mycket låg. En av de saker Olof lyfter som det bästa med Perssons är att det är ett företag som växer otroligt mycket och konstant investerar i olika delar i verksamheten. Att företaget hela tiden utvecklas innebär att även medarbetarna fortsätter att utvecklas.

“Vi får ofta höra utifrån att det märks att Perssons är nytänkande och ligger i framkant. Det är roligt att vår utveckling även syns utåt för internt påverkar det hela vårt arbetssätt. Att Perssons är ett offensivt företag gör att vi medarbetare lär oss massor och får arbeta med den senaste tekniken. Vi har också en ledning som är mycket mån om sin personal. Till exempel uppmuntras vi till att komma med förslag på förbättringar i produktionen, många av de förändringar vi genomfört är idéer från oss medarbetare.” säger Olof.

Rollen som produktionsledare

Efter att Olof tvättat och målat maskiner började han köra den kap som kapar stommar och takstolar. Hans roll utvecklades och snart arbetade Olof som produktionsledare. Tillsammans med de andra produktionsledarna lades ett stort pussel för att varje dag göra produktionen så effektiv som möjligt i varje förädlingssteg. Vissa produkter behöver bara gå igenom ett steg medan vissa ska igenom upp till fem olika förädlingssteg innan leverans till bygghandlare och andra kunder.

“Det enda man vet med säkerhet när man arbetar som produktionsledare är att dagen inte kommer bli som man tänkt sig. I produktionen har man konkreta deadlines och man arbetar tillsammans mot tydliga mål. Eftersom jag är en tävlingsmänniska så passade det mig bra, det var riktigt roligt.” säger Olof.

En egenskap som är uppskattad av medarbetarna

“Jag är en glad och positiv person som inte fokuserar på problem, jag tänker att alla problem har en lösning så det finns inget att oroa sig över. Jag hörde någonstans att 80% av det man oroar sig över aldrig inträffar, jag tar det som en sanning och det är ju dumt att gå runt och oroa sig i onödan. Att jag är så positiv tror jag är något som mina kollegor uppskattar. Själv tycker jag nog att min mest användbara egenskap är att jag är en tävlingsmänniska, det har man alltid användning av.” säger Olof.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka en tjänst på Perssons?

“Jag kan bara se till mig själv och säga att jag trivs otroligt bra här, jag tycker att det är roligt att åka till jobbet! Det är en trevlig miljö och bolaget är väldigt välskött. Vi har ju vår Perssons-anda här med fokus på att stötta varandra och samarbeta. En detalj som gör mycket för stämningen är att vi får frukost varje morgon, en grundtanke till det är att alla på företaget ska få möjlighet att träffas och prata med varandra, även om man arbetar på olika delar inom företaget. Det bygger gemenskap!” säger Olof.

Kort om Olof

  • Namn: Olof Saarinen Claesson
  • Bor: Alingsås
  • Familj: Sambon Sofia och barnen Harry, 2 år och Viggo, 8 månader.
  • År på Perssons: 10 år
  • Roll: Ansvarig inom IT