Fingerskarvat virke öppnar nya dörrar

Visste du att den allra starkaste punkten pÄ fingerskarvat virke Àr sjÀlva skarven? En fingerskarv innebÀr att tvÄ brÀdor sammanfogas, limmas och pressas ihop pÄ ett specifikt sÀtt. Denna metod gör skarven extremt tÀt och tÄlig. Varför detta Àr anvÀndbart berÀttar vi mer om i denna artikeln.

Ytterpanel i rÀtt lÀngder

Familjen Lorentzon anvÀnde material frÄn oss pÄ Perssons till sin nya villa. För dem var ytterpanelen en viktig detalj. Huset Àr i tvÄ plan och familjen ville inte bryta av panelen med en liggande brÀda mellan de tvÄ vÄningarna, vilket hade krÀvts om man anvÀnt standardlÀngder pÄ virket och inte velat skarva brÀdorna pÄ fasaden. En ytterpanel som strÀcker sig Ànda frÄn grunden upp till nock ger huset en mycket elegant kÀnsla. Eftersom familjen Lorentzon valde att bestÀlla fingerskarvad ytterpanel fick de just den kÀnslan pÄ sitt hus som de ville Ät. Att kunna fÄ ytterpanel i önskad lÀngd upp till 7,2 meter Àr bara en av mÄnga fördelar med fingerskarvat virke.

Hus med fingerskarvad ytterpanel
Familjen Lorentzons villa med fingerskarvad ytterpanel.

Hos oss pĂ„ Perssons kan du fĂ„ bĂ„de ​​reglar, konstruktionsvirke och ytterpanel i just de lĂ€ngder du behöver till ditt projekt. Att arbeta med virke i rĂ€tt lĂ€ngd gör jobbet mycket enklare och smidigare. Ibland Ă€r det inte möjligt att skarva virke pĂ„ egen hand, och Ă€ven om det Ă€r genomförbart kan en sĂ„dan skarv bli en svag punkt. Skarven utsĂ€tts för yttre pĂ„frestningar som till exempel fukt som kan trĂ€nga in i trĂ€et, och som riskerar att korta ner virkets livslĂ€ngd. Förutom att fingerskarvar Ă€r otroligt tĂ„liga motverkar de ocksĂ„ att virket vrider sig.

Maskin fingerskarvning

VÄr fingerskarvsanlÀggning i Bergstena

I vÄr anlÀggning pÄ 15 000 kvadratmeter i Bergstena sker all vÄr produktion. Förutom fingerskarvning ryms hyvleri, CNC-kap, takstolstillverkning, mÄleri och lager pÄ denna yta. Vi pÄ Perssons drivs av att förenkla för vÄra kunder, och gör bland annat det genom innovativa lösningar. Vi ligger lÄngt fram i utvecklingen och har valt att investera i den senaste tekniken.

I vÄr fingerskarvsanlÀggning kontrolleras allt virke med hjÀlp av avancerad teknik som söker efter defekta delar. De defekta delarna tas bort innan virket av hög kvalitet skarvas och limmas ihop, i produktionen blir det ungefÀr som en oÀndlig planka. Denna kapas sedan i rÀtt lÀngder och hyvlas, det Àr sÄ som fingerskarvat virke blir till. Efter det levereras virket antingen till en husfabrik, specifika projekt eller till lagerhyllorna ute hos bygghandlarna.

NÀrbild pÄ skarvning

Fingerskarvade vindskivor

Precis som att du kan fÄ ytterpanel i fingerskarvade lÀngder upp till 7,2 meter kan vi leverera vindskivor i samma mÄtt. Vindskivor utsÀtts för stora pÄfrestningar och har som uppgift att hindra vatten frÄn att trÀnga in under takbelÀggningen. Vindskivor behöver vara motstÄndskraftiga mot bÄde vind och vatten, dÀrför undviker man gÀrna att skarva just detta virket för att minska risken för röta.

Fingerskarvning flera brÀdor

Eftersom oskarvat virke i byggvaruhandeln endast finns i lĂ€ngder upp till 5,4 meter som standard Ă€r det vĂ€rdefullt att kunna bestĂ€lla lĂ€ngre vindskivor. VĂ„ra fingerskarvade vindskivor i lĂ€ngder pĂ„ 7,2 meter tĂ€cker ofta den fulla lĂ€ngden pĂ„ ett hustak. VĂ€ljer du att bestĂ€lla vĂ„ra vindskivor grund- och mellanstrukna kallas de för Perssons-vindskivan och gĂ„r att montera direkt efter leverans. Detta förlĂ€nger virkets livslĂ€ngd och gör att du endast behöver göra en sista strykning för att tĂ€cka spikhuvud och ge virket sitt fulla skydd. Perssons-vindskivan gĂ„r Ă€ven att fĂ„ 4-sidigt mĂ„lad och kan levereras som lagerprodukt till vĂ„ra kunder i mindre ÂŒ-paket.

Fingerskarvning upp till 12 meter

Fingerskarvade reglar upp till 12 meter

Fingerskarvade reglar gÄr att fÄ i lÀngder upp till hela 12 meter. Vill du istÀllet ha fingerskarvad ytterpanel Àr det 7,2 meter som gÀller. Om det fingerskarvade virket ska bli ytterpanel Äker det efter sammanfogningen för att kapas, klyvas och hyvlas till panel. Den fingerskarvade panelen erbjuder vi i en mÀngd olika dimensioner frÄn 95 mm och uppÄt, och med en mÀngd olika profiler för bÄde liggande och stÄende panel.

Precis som vindskivorna kan du fÄ din ytterpanel grund- och mellanstruken i valfri standard NCS-kulör, den produkten kallar vi för Norrlandsfasad. Alla produkter som vi nÀmnt i artikeln Àr tillverkade av gran av högsta kvalitet. Virket kommer frÄn hÄllbara skogsbruk i de norrlÀndska skogarna, frÄn trÀd som vÀxt lÄngsamt i det kalla klimatet och som pÄ sÄ sÀtt fÄtt mycket tÀta Ärsringar. Det ger virket sin höga kvalitet, och gör vÄra produkter starka och tÄliga.