Fingerskarvat virke öppnar nya dörrar

Visste du att den allra starkaste punkten på fingerskarvat virke är själva skarven? En fingerskarv innebär att två brädor sammanfogas, limmas och pressas ihop på ett specifikt sätt. Denna metod gör skarven extremt tät och tålig. Varför detta är användbart berättar vi mer om i denna artikeln.

Ytterpanel i rätt längder

Familjen Lorentzon använde material från oss på Perssons till sin nya villa. För dem var ytterpanelen en viktig detalj. Huset är i två plan och familjen ville inte bryta av panelen med en liggande bräda mellan de två våningarna, vilket hade krävts om man använt standardlängder på virket och inte velat skarva brädorna på fasaden. En ytterpanel som sträcker sig ända från grunden upp till nock ger huset en mycket elegant känsla. Eftersom familjen Lorentzon valde att beställa fingerskarvad ytterpanel fick de just den känslan på sitt hus som de ville åt. Att kunna få ytterpanel i önskad längd upp till 7,2 meter är bara en av många fördelar med fingerskarvat virke.

Hus med fingerskarvad ytterpanel
Familjen Lorentzons villa med fingerskarvad ytterpanel.

Hos oss på Perssons kan du få både ​​reglar, konstruktionsvirke och ytterpanel i just de längder du behöver till ditt projekt. Att arbeta med virke i rätt längd gör jobbet mycket enklare och smidigare. Ibland är det inte möjligt att skarva virke på egen hand, och även om det är genomförbart kan en sådan skarv bli en svag punkt. Skarven utsätts för yttre påfrestningar som till exempel fukt som kan tränga in i träet, och som riskerar att korta ner virkets livslängd. Förutom att fingerskarvar är otroligt tåliga motverkar de också att virket vrider sig.

Maskin fingerskarvning

Vår fingerskarvsanläggning i Bergstena

I vår anläggning på 15 000 kvadratmeter i Bergstena sker all vår produktion. Förutom fingerskarvning ryms hyvleri, CNC-kap, takstolstillverkning, måleri och lager på denna yta. Vi på Perssons drivs av att förenkla för våra kunder, och gör bland annat det genom innovativa lösningar. Vi ligger långt fram i utvecklingen och har valt att investera i den senaste tekniken.

I vår fingerskarvsanläggning kontrolleras allt virke med hjälp av avancerad teknik som söker efter defekta delar. De defekta delarna tas bort innan virket av hög kvalitet skarvas och limmas ihop, i produktionen blir det ungefär som en oändlig planka. Denna kapas sedan i rätt längder och hyvlas, det är så som fingerskarvat virke blir till. Efter det levereras virket antingen till en husfabrik, specifika projekt eller till lagerhyllorna ute hos bygghandlarna.

Närbild på skarvning

Fingerskarvade vindskivor

Precis som att du kan få ytterpanel i fingerskarvade längder upp till 7,2 meter kan vi leverera vindskivor i samma mått. Vindskivor utsätts för stora påfrestningar och har som uppgift att hindra vatten från att tränga in under takbeläggningen. Vindskivor behöver vara motståndskraftiga mot både vind och vatten, därför undviker man gärna att skarva just detta virket för att minska risken för röta.

Fingerskarvning flera brädor

Eftersom oskarvat virke i byggvaruhandeln endast finns i längder upp till 5,4 meter som standard är det värdefullt att kunna beställa längre vindskivor. Våra fingerskarvade vindskivor i längder på 7,2 meter täcker ofta den fulla längden på ett hustak. Väljer du att beställa våra vindskivor grund- och mellanstrukna kallas de för Perssons-vindskivan och går att montera direkt efter leverans. Detta förlänger virkets livslängd och gör att du endast behöver göra en sista strykning för att täcka spikhuvud och ge virket sitt fulla skydd. Perssons-vindskivan går även att få 4-sidigt målad och kan levereras som lagerprodukt till våra kunder i mindre ¼-paket.

Fingerskarvning upp till 12 meter

Fingerskarvade reglar upp till 12 meter

Fingerskarvade reglar går att få i längder upp till hela 12 meter. Vill du istället ha fingerskarvad ytterpanel är det 7,2 meter som gäller. Om det fingerskarvade virket ska bli ytterpanel åker det efter sammanfogningen för att kapas, klyvas och hyvlas till panel. Den fingerskarvade panelen erbjuder vi i en mängd olika dimensioner från 95 mm och uppåt, och med en mängd olika profiler för både liggande och stående panel.

Precis som vindskivorna kan du få din ytterpanel grund- och mellanstruken i valfri standard NCS-kulör, den produkten kallar vi för Norrlandsfasad. Alla produkter som vi nämnt i artikeln är tillverkade av gran av högsta kvalitet. Virket kommer från hållbara skogsbruk i de norrländska skogarna, från träd som växt långsamt i det kalla klimatet och som på så sätt fått mycket täta årsringar. Det ger virket sin höga kvalitet, och gör våra produkter starka och tåliga.