Konstruktionsvirke utmanar stÄl och betong pÄ riktigt

Pressbild frÄn Modvion AB av vindkraftstornet i trÀ pÄ Björkö

1994 upphörde förbudet mot att bygga fler Àn 2 vÄningar i trÀ och sedan dess har utvecklingen för byggnationer i trÀ gÄtt framÄt. Snart stÄr bland annat Sara Kulturhus i SkellefteÄ klart, 20 vÄningar som blir en av vÀrldens högsta byggnader i trÀ. Nu utmanar konstruktionsvirke stÄl och betong pÄ riktigt, och detta innebÀr förhoppningsvis att trenden kring att bygga riktigt högt i trÀ Àr hÀr för att stanna.

Vi bygger framtiden tillsammans

Vi pÄ Perssons tror att framtiden kommer att byggas i trÀ. Med innovativa lösningar och produkter kan vi bidra till att fler vÀljer bort betong och stÄl och istÀllet bygger i trÀ. PÄ sÄ vis tar vi ett steg i taget mot ett mer hÄllbart samhÀlle.

Av vilka anledningar vÀljer man konstruktionsvirke?

Konstruktionsvirke anvÀnds till bÀrande konstruktioner i olika byggnadsverk som hus och broar. Förutom att trÀ Àr ett förnyelsebart material och har stora fördelar ur miljösynpunkt, jÀmfört med stÄl och betong, Àr det ett material som har lÄg vikt i förhÄllande till bÀrförmÄga och hÄllfasthet.

Det gör att trÀ lÀmpar sig mycket bra för industriellt byggande. Dess lÀtta vikt gör att transporter, resning av stomme och montering pÄ byggarbetsplatser underlÀttas. Att trÀ dessutom Àr ett otroligt vackert material gör ocksÄ att mÄnga vÀljer att anvÀnda trÀ som en del av sina projekt. Detta Àr nÄgra av anledningarna som kan göra att man vÀljer att bygga av trÀ.

  • Ur ett hĂ„llbarhetsperspektiv
  • KostnadsmĂ€ssiga skĂ€l
  • UtifrĂ„n en gestaltningsidĂ©
  • LĂ„g vikt och enkelt att hantera
  • LĂ€tt att forma och bearbeta

Hur mÄnga vÄningar fÄr man bygga i trÀ?

År 1888 införde Sverige ett förbud mot att bygga hus högre Ă€n tvĂ„ vĂ„ningar i trĂ€. I samband med Sveriges intrĂ€de i EU upphĂ€vdes lagen Ă„r 1994. Införandet av förbudet kom efter en storbrand i Sundsvall Ă„r 1888 dĂ„ man ansĂ„g att det inte var tillrĂ€ckligt sĂ€kert att bygga större konstruktioner i trĂ€. 104 Ă„r efter att förbudet infördes har forskningen och utvecklingen av brandskydd kommit lĂ„ngt, och idag nĂ„r trĂ€hus som Ă€r korrekt konstruerade upp till de krav som stĂ€lls.

De nya EU-reglerna som började gÀlla 1994 innebÀr att brandkraven Àr mer funktionsbaserade vilket betyder att sÄ lÀnge brandkravet kan upprÀtthÄllas finns ingen begrÀnsning pÄ hur mÄnga vÄningar man fÄr bygga i trÀ.

Har byggnationen i trÀ ökat?

Sedan 1994 har fler och fler byggnationer i trÀ genomförts, och om vi ska nÄ vÄra klimatmÄl Àr det en nödvÀndighet att vi i större utstrÀckning vÀljer att bygga i trÀ istÀllet för i stÄl eller betong. BÄde stÄl och betong slÀpper ut stora mÀngder koldioxid under tillverkning, och genom att byta dessa material mot trÀ minskar den negativa pÄverkan pÄ miljön avsevÀrt.

Enligt statistik frÄn TrÀ- och Möbelföretagen (TMF) har byggandet av flerbostadshus i trÀ ökat stadigt de senaste Ären frÄn 2010, men det handlar frÀmst om hus med upp till fem vÄningar. Högre byggnader i trÀ har hittills varit relativt ovanliga men nu har intresset blivit riktigt stort bÄde i Sverige och resten av vÀrlden. Höga byggnader och andra typer av stora konstruktioner som broar och vindkraftverk har nu börjat uppföras i trÀ.

Sara Kulturhus startar trenden för höga byggnader i trÀ

Dessa otroligt höga projekt som genomförts spÄs leda utvecklingen framÄt och bidra till att fler vÀljer att satsa pÄ att bygga i trÀ. Med sina 20 vÄningar Àr Sara Kulturhus i SkellefteÄ en av vÀrldens högsta byggnader i trÀ och berÀknas stÄ fÀrdig hösten 2021. Vi tror och hoppas att trenden kring att bygga riktigt högt i trÀ Àr hÀr för att stanna.

Visionsbild frÄn Modvion AB av ett 150 meter högt vindkraftstorn i trÀ.

Sverige har fÄtt sitt första vindkraftstorn i trÀ

Ett 30 meter högt vindkraftstorn i trÀ har rests pÄ Björkö utanför Göteborg. Företaget Modvion som stÄr för konstruktion och tillverkning av tornet meddelade under 2020 att de skrivit under avsiktsförhandlingar med Varberg Energi om ett 110 meter högt torn, och med Rabbalshede Kraft om 10 torn som blir minst 150 meter höga.

Dessa torn blir vÀrldens högsta konstruktion i trÀ. Att kunna bygga en konstruktion för framstÀllning av förnyelsebar energi utav förnyelsebart trÀ Àr inspirerande och ett bra steg i rÀtt riktning för att minska byggindustrins klimatpÄverkan.

Vindkraftstornen Àr ett modulkoncept som gör det möjligt att bygga högre torn med lÀgre vikt jÀmfört med stÄl, och som kan transporteras pÄ allmÀnna vÀgar. Eftersom att den koldioxid som tas upp av trÀden nÀr de vÀxer lagras i tornen Àr dessa vindkraftverk klimatneutrala redan frÄn start. Vindkraftstornen i trÀ byggs ocksÄ till lÀgre kostnader Àn de i stÄl vilket sÀnker produktionskostnaden för vindkraftsel.

“Med den hĂ€r typen av verk Ă€r besparingen ungefĂ€r 2000 ton koldioxid per verk jĂ€mfört med om man producerar den i traditionell teknik, det vill sĂ€ga bygger den i stĂ„l. Det motsvarar ungefĂ€r om du sĂ€tter sig i bilen och kör 400 varv runt jorden.” sĂ€ger Björn Sjöström, vd pĂ„ Varberg Energi till SVT.

Konstruktionsvirke utmanar stÄl och betong

Nu utmanar konstruktionsvirke bĂ„de stĂ„l och betong pĂ„ riktigt. Eftersom att mer och mer byggs av förnyelsebart material skapas ett mer hĂ„llbart samhĂ€llsbyggande och utvecklingen gĂ„r Ă„t rĂ€tt hĂ„ll. Ökat byggande i trĂ€ ökar efterfrĂ„gan pĂ„ förĂ€dlade trĂ€produkter, och dĂ„ vĂ€nder vi oss till vĂ„ra vĂ€rdefulla norrlĂ€ndska skogar.

Vad innebÀr klassificeringen för konstruktionsvirke?

Konstruktionsvirke sorteras utefter bÀrande ÀndamÄl och hÄllfasthetsklasserna Àr C14, C18, C24 och C30. Sorteringen görs maskinellt och i vissa avseende Àven visuellt. Sorteringen delar in virket utifrÄn dess hÄllfasthet och funktion, och inte efter utseende. DÀremot stÀller marknaden höga krav pÄ konstruktionsvirkets utseende vilket gör att virke med blÄnader eller kvisthÄl Àr sÀllsynta i bygg- och trÀvaruhandeln.

För att branschen ska hÄlla en hög nivÄ och att virke som levereras ska vara av god kvalitet stÀlls höga krav pÄ branschen internationellt. Till exempel mÄste konstruktionsvirke vara CE-mÀrkt och sorteringen kontrolleras Ärligen av ett tredjepartsorgan.

HÄllfasthetssorterat konstruktionsvirke frÄn Perssons

Vi pÄ Perssons arbetar endast med konstruktionsvirke i hÄllfasthetsklasserna C24 och C30. Konstruktionsvirke med hÄllfasthetsklass C24 anvÀnds i bÀrande konstruktioner som krÀver hög hÄllfasthet, som till exempel takstolar och bjÀlklag. HÄllfasthetsklass C30 uppfyller Ànnu högre krav och Àr lÀmpad för bÀrande konstruktioner som krÀver hög hÄllfasthet dÀr grova dimensioner inte kan anvÀndas.

Vi erbjuder hÄllfasthetssorterat konstruktionsvirke för till exempel husstommar, takstolar och stora byggnader, och sjÀlvklart Àr virket CE-mÀrkt. VÄr anlÀggning i Bergstena Àr utrustad med senaste tekniken och i vÄr sorteringslinje kan vi sortera virket med mycket hög precision. Det gör att vi kan garantera högsta kvalitet pÄ det sorterade virket. Du kan lÀsa mer och se specifikationerna för vÄrt konstruktionsvirke hÀr.