Nordens modernaste mÄleri ligger i Bergstena

År 2018 utökade vi vĂ„r maskinpark ytterligare och vĂ„rt toppmoderna mĂ„leri stod fĂ€rdigt. Det nya mĂ„leriet har varit ett fantastiskt komplement till vĂ„r övriga maskinpark bestĂ„ende av hyvlerier, CNC-kap, takstolstillverkning och fingerskarvning. Vi bevarade ocksĂ„ det befintliga mĂ„leriet som öppnade upp för nya möjligheter.

Placering, kvalitetskontroll och mÄlning

VÄrt mÄleri Àr uppbyggt i linjer som Àr specialanpassade och effektiviserade efter vÄr verksamhet. Virket levereras direkt till mÄleriet frÄn vÄra moderna hyvlerier pÄ andra sidan gÄrden. BrÀdorna lÀggs i sektioner pÄ valsar och rullas in genom de stora portarna till mÄleriet.

Första steget i processen Àr en vakuumsug som förflyttar ett lager brÀdor Ät gÄngen och placerar dem pÄ bandet. Alla brÀdor körs dÀrefter genom en kvalitetskontroll dÀr virket noggrant granskas för att sÀkerstÀlla att de inte har nÄgra skador eller defekter. Efter det skickas brÀdorna direkt in i mÄleriet dÀr det passerar en brÀda varannan sekund!

En kort tur genom ugnen

De nymÄlade brÀdorna fortsÀtter in i nÀsta hall för att fÀrgen ska fÄ torka. Hallen fungerar som en extremt stor ugn med en temperatur pÄ ca 45 grader. HÀr genom passerar virket lÄngsamt med en konstant hastighet för att fÀrgen ska torka jÀmnt.

PÄ 15 minuter Àr en omgÄng med ytterpanel till ett ordinÀrt hus mÄlat, torrt och redo för ett lager fÀrg till. Om panelen ska mÄlas med ytterligare ett lager fortsÀtter de tillbaka till starten av linjen och pÄbörjar processen igen. NÀr de Àr klara packas de ihop och levereras till kund.

HÀr fÄr virket torka innan det fortsÀtter tillbaka till starten av linjen för att antingen packas eller mÄlas en gÄng till.

Vi mÄlar ett hus pÄ 15 minuter

NÀr vi mÄlar ytterpaneler kan vi mÄla ett helt hus pÄ 15 minuter, det tycker vi Àr imponerande. En av vÄra stora produkter Àr Norrlandsfasad som Àr vÄrt eget varumÀrke, en ytterpanel som vi grundmÄlar och mellanstryker. Virket kommer frÄn utvalda skogar i Norrland dÀr trÀden fÄr vÀxa lÄngsamt för att virket ska uppnÄ högsta kvalitet. Du kan lÀsa mer om detta i vÄrt reportage om Norrlandsfasad.

Ytterpaneler kan vi bÄde grundmÄla och mellanstryka i vÄrt mÄleri, sjÀlvklart i just den NCS-kulören som kunden önskar. VÄr Norrlandsfasad mÄlar vi till exempel med en vattenbaserad akrylatfÀrg som Àr kompatibel med mÄnga andra fÀrger frÄn olika leverantörer. Det gör att man har stora valmöjligheter nÀr man ska slutstryka huset.

MĂ„leri med stor flexibilitet

NÀr vi byggde upp vÄrt nya moderna mÄleri Är 2018 beslutade vi att Àven behÄlla vÄrt tidigare mÄleri som vi invigde Är 2009. Detta mÄleriet Àr mycket flexibelt och av stort vÀrde för oss och vÄra kunder, det ger oss möjlighet att ta oss an en större bredd av uppdrag. HÀr kan vi producera mindre serier och anvÀnda fÀrgtyper som skapar en bredd i vÄrt erbjudande. Vi kan till exempel mÄla med jÀrnvitriol, olja och lasyrer, och vi kan ta in mindre serier i olika kulörer.

Är du intresserad av att veta mer eller kanske komma pĂ„ ett besök i vĂ„r produktion? Kontakta oss för mer information, vi visar gĂ€rna upp vĂ„r fabrik i Bergstena!