Nordens modernaste måleri ligger i Bergstena

År 2018 utökade vi vår maskinpark ytterligare och vårt toppmoderna måleri stod färdigt. Det nya måleriet har varit ett fantastiskt komplement till vår övriga maskinpark bestående av hyvlerier, CNC-kap, takstolstillverkning och fingerskarvning. Vi bevarade också det befintliga måleriet som öppnade upp för nya möjligheter.

Placering, kvalitetskontroll och målning

Vårt måleri är uppbyggt i linjer som är specialanpassade och effektiviserade efter vår verksamhet. Virket levereras direkt till måleriet från våra moderna hyvlerier på andra sidan gården. Brädorna läggs i sektioner på valsar och rullas in genom de stora portarna till måleriet.

Första steget i processen är en vakuumsug som förflyttar ett lager brädor åt gången och placerar dem på bandet. Alla brädor körs därefter genom en kvalitetskontroll där virket noggrant granskas för att säkerställa att de inte har några skador eller defekter. Efter det skickas brädorna direkt in i måleriet där det passerar en bräda varannan sekund!

En kort tur genom ugnen

De nymålade brädorna fortsätter in i nästa hall för att färgen ska få torka. Hallen fungerar som en extremt stor ugn med en temperatur på ca 45 grader. Här genom passerar virket långsamt med en konstant hastighet för att färgen ska torka jämnt.

På 15 minuter är en omgång med ytterpanel till ett ordinärt hus målat, torrt och redo för ett lager färg till. Om panelen ska målas med ytterligare ett lager fortsätter de tillbaka till starten av linjen och påbörjar processen igen. När de är klara packas de ihop och levereras till kund.

Här får virket torka innan det fortsätter tillbaka till starten av linjen för att antingen packas eller målas en gång till.

Vi målar ett hus på 15 minuter

När vi målar ytterpaneler kan vi måla ett helt hus på 15 minuter, det tycker vi är imponerande. En av våra stora produkter är Norrlandsfasad som är vårt eget varumärke, en ytterpanel som vi grundmålar och mellanstryker. Virket kommer från utvalda skogar i Norrland där träden får växa långsamt för att virket ska uppnå högsta kvalitet. Du kan läsa mer om detta i vårt reportage om Norrlandsfasad.

Ytterpaneler kan vi både grundmåla och mellanstryka i vårt måleri, självklart i just den NCS-kulören som kunden önskar. Vår Norrlandsfasad målar vi till exempel med en vattenbaserad akrylatfärg som är kompatibel med många andra färger från olika leverantörer. Det gör att man har stora valmöjligheter när man ska slutstryka huset.

Måleri med stor flexibilitet

När vi byggde upp vårt nya moderna måleri år 2018 beslutade vi att även behålla vårt tidigare måleri som vi invigde år 2009. Detta måleriet är mycket flexibelt och av stort värde för oss och våra kunder, det ger oss möjlighet att ta oss an en större bredd av uppdrag. Här kan vi producera mindre serier och använda färgtyper som skapar en bredd i vårt erbjudande. Vi kan till exempel måla med järnvitriol, olja och lasyrer, och vi kan ta in mindre serier i olika kulörer.

Är du intresserad av att veta mer eller kanske komma på ett besök i vår produktion? Kontakta oss för mer information, vi visar gärna upp vår fabrik i Bergstena!