Ny rÄspontlucksmaskin fördubblar kapaciteten

PÄ Perssons jobbar vi stÀndigt för att ligga i framkant, bland annat genom att utveckla vÄr produktionsanlÀggning genom ny teknik. Det senaste tillskottet till produktionen i Bergstena Àr en helt ny rÄspontlucksmaskin som fördubblar vÄr kapacitet till att kunna leverera rÄspontluckor till 6000 villor per Är.

För 15 Ă„r sedan startade vi pĂ„ Perssons vĂ„r första produktionslinje för rĂ„spontluckor. PĂ„ den tiden var produktionen vĂ€ldigt manuell vilket ledde till att vi 2016 investerade i en ny maskin med en kapacitet att tillverka rĂ„spontluckor till ca 3000 villor per Ă„r. “DĂ„ tyckte vi att vi var snabbast i Sverige pĂ„ att producera rĂ„spontluckor! Men nu, bara 7 Ă„r senare, ser efterfrĂ„gan helt annorlunda ut och för att hĂ€nga med i utvecklingen bestĂ€mde vi oss för att bygga ut och fördubbla produktionen.” berĂ€ttar Mathias som Ă€r VD pĂ„ Perssons.

EfterfrÄgan pÄ rÄspontluckor Àr stor och med den nya investeringen vÀntas Perssons kunna leverera luckor till en stor del av taken som byggs i Sverige varje Är. Luckorna levereras till bÄde bygghandel och husfabriker genom olika kanaler runt om i landet. En rÄspontlucka sparar mycket tid ute pÄ bygget jÀmfört med att lÀgga lösa rÄspontbrÀdor. För att effektivisera arbetet Ànnu mer har vi tagit fram Perssons-luckan som Àr en rÄspontlucka som gÄr att fÄ i valfri lÀngd samt grundmÄlad, mellanstruken och fÀrdigstruken om det önskas.

Perssons-luckan sparar mer Àn bara tid

Perssons-luckan Àr ett av mÄnga exempel pÄ hur vi pÄ Perssons hela tiden jobbar för att utveckla vÄra produkter till att underlÀtta sÄ mycket som möjligt för slutkunden. Perssons-luckan grundmÄlas och mellanstryks innan den spontas, vilket sparar mycket tid för snickaren ute pÄ bygget. MÄlet Àr att sÄ snabbt som möjligt fÄ huset tÀtt och med fÀrdiga luckor gÄr det extra snabbt och smidigt. Den mÄlade Perssons-luckan minimerar dessutom risken för mögelpÄvÀxt under takfoten, vilket lÀtt uppstÄr annars om trÀet Àr obehandlat.

Mathias tror att marknaden kommer svĂ€nga mer Ă„t att fler och fler vĂ€ljer mĂ„lade rĂ„spontluckor. “Det Ă€r vĂ€ldigt bra att virket Ă€r grundmĂ„lat och struket minst en gĂ„ng. Förutom att det skyddar mot svartmögel sĂ„ sparar det bĂ„de tid och kraft frĂ„n den som annars behöver stĂ„ och mĂ„la takfoten pĂ„ plats. Vi har till och med levererat fĂ€rdigstrukna rĂ„spontluckor till kunder som efterfrĂ„gat det. En annan aspekt Ă€r att man pĂ„ köpet fĂ„r ett vitt innertak uppe pĂ„ vinden. Det ger en ljusare kĂ€nsla och den behandlade ytan skyddar mot svartmögel Ă€ven hĂ€r. Det kan ibland vara ett problem med svartmögel i nybyggda hus, och en mĂ„lad rĂ„spontlucka minskar den risken.” berĂ€ttar Mathias.

Luckor i exakt rÀtt lÀngder minimerar spill

Den nya rĂ„spontlucksmaskinen Ă€r speciellt framtagen och anpassad för att passa Perssons produktionslinje. Arbetet har skett med ett team frĂ„n Perssons tillsammans med maskintillverkaren. Mathias har sjĂ€lv haft stor delaktighet i produktutvecklingsprocessen. “Vi har kommit med egna förslag och idĂ©er och tillsammans med tillverkaren har vi kommit fram till en lösning som funkar bra för vĂ„r verksamhet.” berĂ€ttar han.

Den nya maskinen kapar luckorna i exakta lÀngder vilket minskar spill. BrÀdorna skarvas innan de spontas och stiftas ihop vilket gör att de gÄr att fÄ i vilka lÀngder man sÄ önskar. PÄ Perssons finns det Àven möjlighet att fÄ en luckplan för sitt nya tak. RÄspontluckorna levereras dÄ kapade i exakt rÀtt lÀngder för att passa det blivande taket. Man fÄr Àven med ett schema för hur luckorna ska monteras och snickaren behöver inte ens ta fram sÄgen. Har man redan bestÀllt takstolar frÄn Perssons blir det extra enkelt för oss att skapa en luckplan och arbetet pÄ bygget blir smidigare Àn nÄgonsin.

Den nya produktionslinjen hÄller en hastighet av ca 1 brÀda varannan sekund. Det innebÀr att ett nytt paket med 50 st rÄspontluckor stÄr redo för leverans var 12:e minut.

En rÄspontlucka blir till:

Steg 1: BrÀdorna levereras in genom porten och lyfts automatiskt upp till första steget i produktionslinjen.

Steg 2: HÀr fÄr Àndarna pÄ brÀdorna en hona och en hane för att kunna skarvas ihop i nÀsta steg.

Steg 3: För att effektivisera skarvningen av brÀdorna delas de upp i dubbla linjer. Varannan brÀda gÄr upp och varannan brÀda gÄr ner.

Steg 4: BrÀdorna skarvas ihop med hona och hane som lÄses ihop med ett stift. DÀrefter kapas brÀdan i önskad lÀngd.

Steg 5: Ovan nÀmnda steg görs i tvÄ parallella processer för att öka kapaciteten i detta moment.

Steg 6: De bÄda linjerna gÄr samman till en linje igen och brÀdorna spontas ihop pÄ lÀngden.

 

Steg 7: Luckorna lÄses ihop med hjÀlp av stift som slÄs ner i skarvarna pÄ flera stÀllen lÀngs med brÀdorna.

Steg 8: HÀr Àr sex brÀdor sammanfogade och den luckan fortsÀtter vidare till nÀsta steg.

Steg 9: Ändarna av luckorna finputsas i detta steg av tvĂ„ cirkelsĂ„gar för att fĂ„ exakt önskad lĂ€ngd pĂ„ rĂ„spontluckan.

Steg 10: De fÀrdiga luckorna lÀggs pÄ högar innan de packas.

Stiften som hÄller ihop luckorna har en vÄgform som skapar en spÀnning. Det gör att brÀdorna hÄller ihop extra hÄrt.

Den nya produktionslinjen hÄller en hastighet av ca 1 brÀda varannan sekund. Det innebÀr att ett nytt paket med 50 st rÄspontluckor stÄr redo för leverans var 12:e minut.