RÄspont: MÄnga fördelar med Perssons-luckan

RĂ„spontluckor

Att lĂ€gga yttertak bör gĂ„ sĂ„ fort som möjligt. Det tog vi fasta pĂ„ nĂ€r vi skapade Perssons-luckan, en rĂ„spontlucka med mĂ„nga fördelar. Genom att välja råspontluckor istället för att lägga lösa brädor går det att spara mycket tid. Den grund- och mellanstrukna Perssons-luckan gör dessutom arbetet ännu mer effektivt.

Lucka istÀllet för brÀda

Vi har tagit fram Perssons-luckan för att möta vÄra kunders behov av produkter som förenklar arbetet och sparar tid, men samtidigt som produkten hjÀlper till att effektivisera snickarnas arbete Àr det av stor vikt att materialet hÄller hög kvalitet.

Den process som det innebÀr att fÄ ett nybyggt hus tÀtt Àr alltid en kamp mot klockan och vÀdergudarna. Arbetet vid taklÀggning bör gÄ sÄ snabbt som möjligt, och att arbeta med Perssons-luckan istÀllet för att lÀgga lös rÄspont, brÀda för brÀda, sparar otroligt mycket tid. Vid större byggnader Àr detta extra vÀrdefullt dÄ man snabbt kan tÀcka stora ytor. Perssons-luckan bestÄr av hyvlat virke som Àr sammanfogat till en lucka med en bredd pÄ 540 mm.

Perssons-luckans storlek

För att möta de krav som olika takkonstruktioner stÀller pÄ hÄllfasthet och stabilitet erbjuder vi rÄspontluckorna i tvÄ olika tjocklekar. En tunnare pÄ 20 mm och en nÄgot tjockare pÄ 23 mm. Bredden Àr som vi nÀmnt pÄ 540 mm. Utöver de vanliga standardmÄtten pÄ 300 mm,

i intervall pÄ 2 400-5 400 mm, kan vi ocksÄ leverera Perssons-luckan i exakt den lÀngd du önskar, till exempel enligt luckplan som ofta underlÀttar arbetet ytterligare. RÄspontluckor ska skarvas pÄ takstol.

RĂ„spont i fabriken

Grund- och mellanstruken rÄspontlucka

Förutom att Perssons-luckan Àr effektiv att arbeta med finns det ytterligare en stor fördel med produkten, den levereras grund- och mellanstruken. Att mÄla takfoten Àr tidskrÀvande, och det Àr en av anledningarna till att bestÀlla rÄspontluckor som redan Àr mÄlade med tvÄ lager. Att Perssons-luckan Àr grund- och mellanstruken vid leverans innebÀr ocksÄ att materialet har ett bra skydd mot pÄvÀxt och fukt.

UV-strÄlning Àr tufft mot trÀ. Obehandlat trÀ som utsÀtts för solljus börjar brytas ner bara efter nÄgra dagar. DÀrför Àr det viktigt att skydda allt material med virkesplast innan det monteras, eller med nÄgra lager fÀrg som i detta fallet. Att de tvÄ lagren med fÀrg dessutom minskar risken för pÄvÀxt pÄ rÄspontluckorna redan vid montering ger Ànnu större förutsÀttningar för ett friskt tak och ett bra inomhusklimat.

Nordens modernaste mÄleri

Kanske har du mÀrkt att vi gillar att prata om vÄrt mÄleri. Det Àr Nordens modernaste och vi tycker att det Àr vÀrt att nÀmna. Det Àr perfekt för att mÄla brÀdor till rÄspontluckor och resultatet hÄller högsta kvalitet. I vÄrt mÄleri mÄlar vi upp till 200 löpmeter virke i minuten, med full kontroll i varje steg.

En exakt mÀngd fÀrg lÀggs pÄ varje brÀda, noga utrÀknat för att nÄ bÀsta resultat, och virket torkas sedan i en optimal temperatur innan tillverkningen av luckorna pÄbörjas. Att mÄla brÀdorna innan luckan tillverkas gör att Àven kortsidan och sponten tÀcks med fÀrg. Det Àr en fördel om virket skulle torka i sÀr med tiden, dÄ Àr skarvarna fortfarande skyddade av fÀrgen.

Enkla tips nÀr du ska montera Perssons-luckan

  • Var minst tvĂ„ personer nĂ€r ni ska hantera luckorna, vi lovar att det gĂ„r mer Ă€n dubbelt sĂ„ snabbt jĂ€mfört med att hantera luckorna sjĂ€lv.
  • Börja alltid att montera luckorna nerifrĂ„n takfoten och arbeta dig upp mot nock, dĂ„ kan luckorna anvĂ€ndas för att stĂ„ pĂ„ nĂ€r du monterar nĂ€sta. Var noga med sĂ€kerheten nĂ€r du arbetar pĂ„ tak, den gĂ„r alltid först!
  • Om det gĂ„r trögt att haka i luckorna i varandra sĂ„ sĂ€tt en kloss mot luckan och slĂ„ med en hammare. Om du slĂ„r direkt pĂ„ luckan kan du förstöra spĂ„ren.
  • Spika fast luckan mot takstolen i brĂ€dan nĂ€st lĂ€ngst upp och lĂ„t den övre brĂ€dan vara flexibel, dĂ„ Ă€r det enklare att haka i nĂ€sta lucka.
  • LĂ„t lite extra rĂ„spont falla ut Ă„t sidorna sĂ„ att du sedan kan sĂ„ga rent nĂ€r alla luckor Ă€r monterade. DĂ„ fĂ„r du ett rakt avslut pĂ„ rĂ„sponten som du kan fĂ€sta vindskivorna emot.

Förutom vÄr Perssons-lucka som Àr grund- och mellanstruken erbjuder vi sjÀlvklart Àven rÄspontluckor som Àr bÄde obehandlade och grundmÄlade, för att du ska kunna hitta det som fyller dina behov bÀst. Klicka hÀr för att se mer information pÄ vÄr produktsida, och för kontaktuppgifter om du vill veta mer om Perssons-luckan.