SĂ€krare byggnader med brandimpregnerad fasadpanel

I takt med att bĂ„de sĂ€kerhetskrav och miljökrav blir högre inom byggbranschen satsas det i bred front pĂ„ vĂ„rt absoluta favoritmaterial – TrĂ€! Genom att i större utstrĂ€ckning vĂ€lja trĂ€ som byggnadsmaterial kan man hĂ„lla nere projektets totala koldioxidutslĂ€pp. Med vĂ„rt breda sortiment av brandimpregnerad fasadbeklĂ€dnad uppfyller ditt byggprojekt dessutom branschens hĂ„rda brandsĂ€kerhetskrav utan att tumma pĂ„ vare sig kvalitet eller estetik!

Vi pĂ„ Perssons erbjuder ett brett sortiment av brandimpregnerad fasadbeklĂ€dnad. Genom ett nĂ€ra samarbete med WOODSAFEÂź tar vi fram premiumprodukter som uppfyller de brandsĂ€kerhetskrav som stĂ€lls i branschen. Sortimentet inkluderar brandimpregnerade paneler i en mĂ€ngd olika profiler för olika anvĂ€ndningsomrĂ„den dĂ€r vi kan leverera hyvlat och sĂ„gat i exaktkapade lĂ€ngder. Allt ​efter behov och önskemĂ„l!

Genom att integrera brandskyddet i trÀets cellstruktur istÀllet för att bara belÀgga ytan behÄller trÀet sitt naturliga utseende. Dessutom kan ytan mÄlas, laseras eller oljas utan att produktens brandskyddsegenskaper försÀmras. Produkten Àr Àven lÀmplig till större trÀfasader dÀr arkitekten vill ha ett trÀrent slutresultat eller nÀr möjligheten till underhÄll Àr begrÀnsad. Praktisk erfarenhet har visat att ytan Äldras jÀmnare och finare jÀmfört med helt obehandlad panel.

Fasadpanel som uppfyller de höga kraven

I Sverige Àr det Boverket som sÀtter byggregler och sÀkerhetskrav för byggbranschen. Det som avgör ifall det Àr möjligt att anvÀnda trÀ till en byggnads yttervÀggar eller fasadbeklÀdnad Àr beroende av hur mÄnga vÄningar byggnaden har, ifall byggnaden har genomgÄtt en sÀrskild brandprovning samt om byggnaden Àr försedd med ett sprinklersystem eller inte. Det krÀvs olika brandklasser för olika material, dÀr obehandlat trÀ normalt uppnÄr brandklass D. Efter att vÄra produkter genomgÄtt den brandskyddsbehandlande processen hos WOODSAFEŸ uppnÄr vÄra produkter brandklass B, vilket Àr vÀl godkÀnt för majoriteten av de trÀbyggnader som byggs idag.

För mindre villor och byggnader med en till tvÄ vÄningar, kallade Br2 och Br3, krÀvs generellt det lÀgre brandkravet D-s2,d. Det uppnÄs vanligtvis genom att fasaden mÄlas med vanlig fasadfÀrg. För byggnader med tre eller fler vÄningar (Br1) stÀlls krav pÄ godkÀnd SP Fire 105 provning för fasadsystemet för att minimera risken för brandspridning. Detta uppfyller vi med verifiering genom typgodkÀnnande för alla vÄra brandskyddsimpregnerade produkter.

SĂ€kerhet i alla led

Vi pĂ„ Perssons har lĂ€nge haft ett nĂ€ra samarbete med WOODSAFEÂź som brandskyddsbehandlar, testar och dokumenterar vĂ„ra produkter. Slutprodukten blir typgodkĂ€nd enligt SP-Fire 105 och CE-certifieras genom det oberoende statliga forskningsinstitutet RISE. Med vĂ„ra brandskyddsklassade produkter kan du kĂ€nna dig trygg i att rĂ€tt dokumentation finns pĂ„ plats och att slutprodukten uppfyller alla krav. “Det Ă€r sĂ€kerhet vi pratar om. Det Ă€r extremt viktigt att ha kontroll pĂ„ hela kedjan och ha ordning och reda pĂ„ dokumentationen. Det hĂ„ller bĂ„de Perssons och vi vĂ€ldigt högt pĂ„â€, sĂ€ger Peter Johnson som Ă€r produktchef pĂ„ WOODSAFEÂź.

StÀndig utveckling i branschen

Utvecklingen gĂ„r hela tiden framĂ„t och kraven pĂ„ brandklasser ökar hela tiden. Genom kontinuerliga brandtester sĂ€kerstĂ€ller man att Perssons produkter alltid uppfyller brandskyddskraven. “Idag krävs det mycket mer för att nå gĂ€llande brandklass jämfört med för 10-20 år sedan. Det gör att vi hela tiden behöver utveckla produkterna för att fortsätta ligga i framkant. Börjar Perssons anvĂ€nda en ny fĂ€rg eller teknik i sin del av kedjan behöver den ocksĂ„ brandtestas i kombination med vĂ„r brandimpregnering. Vi har precis invigt vĂ„rt nybyggda brandlabb dĂ€r vi har möjlighet att göra Ă€nnu mer specifika brandtester. DĂ„ fĂ„r man allt svart pĂ„ vitt. Kommer det gĂ„ bra eller inte? Att försöka tĂ€nda eld pĂ„ Perssons paneler Ă€r absolut en extra kul del av jobbet!” skrattar Peter Johnson.

HÀr kan du lÀsa mer om vÄra brandklassade produkter:

www.perssonstrateknik.se/produkter-och-tjanster/brandimpregnerat-tra

www.perssonstrateknik.se/artikel/brandskydd-fran-woodsafe-mojliggor-storre-byggnationer-i-tra