Säkrare byggnader med brandimpregnerad fasadpanel

I takt med att både säkerhetskrav och miljökrav blir högre inom byggbranschen satsas det i bred front på vårt absoluta favoritmaterial – Trä! Genom att i större utsträckning välja trä som byggnadsmaterial kan man hålla nere projektets totala koldioxidutsläpp. Med vårt breda sortiment av brandimpregnerad fasadbeklädnad uppfyller ditt byggprojekt dessutom branschens hårda brandsäkerhetskrav utan att tumma på vare sig kvalitet eller estetik!

Vi på Perssons erbjuder ett brett sortiment av brandimpregnerad fasadbeklädnad. Genom ett nära samarbete med WOODSAFE® tar vi fram premiumprodukter som uppfyller de brandsäkerhetskrav som ställs i branschen. Sortimentet inkluderar brandimpregnerade paneler i en mängd olika profiler för olika användningsområden där vi kan leverera hyvlat och sågat i exaktkapade längder. Allt ​efter behov och önskemål!

Genom att integrera brandskyddet i träets cellstruktur istället för att bara belägga ytan behåller träet sitt naturliga utseende. Dessutom kan ytan målas, laseras eller oljas utan att produktens brandskyddsegenskaper försämras. Produkten är även lämplig till större träfasader där arkitekten vill ha ett trärent slutresultat eller när möjligheten till underhåll är begränsad. Praktisk erfarenhet har visat att ytan åldras jämnare och finare jämfört med helt obehandlad panel.

Fasadpanel som uppfyller de höga kraven

I Sverige är det Boverket som sätter byggregler och säkerhetskrav för byggbranschen. Det som avgör ifall det är möjligt att använda trä till en byggnads ytterväggar eller fasadbeklädnad är beroende av hur många våningar byggnaden har, ifall byggnaden har genomgått en särskild brandprovning samt om byggnaden är försedd med ett sprinklersystem eller inte. Det krävs olika brandklasser för olika material, där obehandlat trä normalt uppnår brandklass D. Efter att våra produkter genomgått den brandskyddsbehandlande processen hos WOODSAFE® uppnår våra produkter brandklass B, vilket är väl godkänt för majoriteten av de träbyggnader som byggs idag.

För mindre villor och byggnader med en till två våningar, kallade Br2 och Br3, krävs generellt det lägre brandkravet D-s2,d. Det uppnås vanligtvis genom att fasaden målas med vanlig fasadfärg. För byggnader med tre eller fler våningar (Br1) ställs krav på godkänd SP Fire 105 provning för fasadsystemet för att minimera risken för brandspridning. Detta uppfyller vi med verifiering genom typgodkännande för alla våra brandskyddsimpregnerade produkter.

Säkerhet i alla led

Vi på Perssons har länge haft ett nära samarbete med WOODSAFE® som brandskyddsbehandlar, testar och dokumenterar våra produkter. Slutprodukten blir typgodkänd enligt SP-Fire 105 och CE-certifieras genom det oberoende statliga forskningsinstitutet RISE. Med våra brandskyddsklassade produkter kan du känna dig trygg i att rätt dokumentation finns på plats och att slutprodukten uppfyller alla krav. “Det är säkerhet vi pratar om. Det är extremt viktigt att ha kontroll på hela kedjan och ha ordning och reda på dokumentationen. Det håller både Perssons och vi väldigt högt på”, säger Peter Johnson som är produktchef på WOODSAFE®.

Ständig utveckling i branschen

Utvecklingen går hela tiden framåt och kraven på brandklasser ökar hela tiden. Genom kontinuerliga brandtester säkerställer man att Perssons produkter alltid uppfyller brandskyddskraven. “Idag krävs det mycket mer för att nå gällande brandklass jämfört med för 10-20 år sedan. Det gör att vi hela tiden behöver utveckla produkterna för att fortsätta ligga i framkant. Börjar Perssons använda en ny färg eller teknik i sin del av kedjan behöver den också brandtestas i kombination med vår brandimpregnering. Vi har precis invigt vårt nybyggda brandlabb där vi har möjlighet att göra ännu mer specifika brandtester. Då får man allt svart på vitt. Kommer det gå bra eller inte? Att försöka tända eld på Perssons paneler är absolut en extra kul del av jobbet!” skrattar Peter Johnson.

Här kan du läsa mer om våra brandklassade produkter:

www.perssonstrateknik.se/produkter-och-tjanster/brandimpregnerat-tra

www.perssonstrateknik.se/artikel/brandskydd-fran-woodsafe-mojliggor-storre-byggnationer-i-tra