TrÀ har en positiv effekt pÄ vÄr hÀlsa

Doften, kÀnslan och den visuella upplevelsen av trÀ pÄverkar oss mÀnniskor pÄ ett positivt sÀtt. TrÀ Àr ett fantastiskt material som skapar ett bra inomhusklimat samtidigt som det reglerar temperatur, fukt och ljus pÄ ett naturligt sÀtt. Studier visar Àven att trÀinredning Àr förknippat med högre vÀlbefinnande, bidrar till minskad stress och ökad koncentration.

TrÀ Àr ett naturligt, mÄngsidigt och förnybart byggnadsmaterial som har anvÀnts av mÀnniskan i tusentals Är. PÄ Perssons har vi jobbat med förÀdling av trÀprodukter sedan 1933 och vÄra konstruktioner och vÄrt byggmaterial anvÀnds till bÄde smÄ byggen och stora flervÄningshus.

AnvÀndningen av trÀ har ökat och anvÀnds nu i större utstrÀckning Àn nÄgonsin. Det Àr en positiv utveckling som svarar pÄ det ökade behovet av att ta itu med klimatförÀndringarna och att byggandet behöver bli mer hÄllbart. BÄde miljömÀssigt och för oss mÀnniskor.

TrĂ€et Ă€r en stor del av en pĂ„gĂ„ende ”grön” byggnadstrend, inte bara i Sverige utan över stora delar av vĂ€rlden. Det finns idag en stark trend bland arkitekter att Ă„tergĂ„ till trĂ€ som grundmaterial bĂ„de i privata bostĂ€der och i större byggnadskomplex. Tack vare nya byggregler och brandklassificeringar har det öppnats upp möjligheter till att bygga större och högre konstruktioner helt i trĂ€. En förĂ€ndring som utmanar branschen och möjliggör ett mer miljömedvetet storskaligt byggande.

Studier om trÀ och hÀlsa

I kanadensiska studier har man undersökt hur trÀ pÄverkar oss mÀnniskor pÄ arbetsplatser, skolor och i offentliga byggnader. Resultatet visar att en miljö med exponerat trÀ förbÀttrar upplevelsen och den psykiska hÀlsan hos mÀnniskorna som vistas i lokalen. Man har bland annat kunnat se att det minskar stress och motverkar utbrÀndhet.

Det senaste decenniet har man sett en ökad trend inom företagsvÀrlden i att ta bÀttre hand om sina anstÀllda. Man har sett att ett ökat vÀlbefinnande hos personalen bidrar till att förbÀttra den mentala hÀlsan och att minska stress och utbrÀndhet. I lÀngden gynnar det inte bara personalen, utan blir Àven en ekonomisk vinning för företaget. NÀr personalen mÄr bÀttre pÄ jobbet minskar sjukfrÄnvaron och ökar bÄde koncentrationen och effektiviteten under arbetsdagen.

Andra exempel pÄ byggnader och miljöer dÀr trÀinredningen skulle ge en positiv inverkan pÄ helhetsupplevelsen Àr t.ex. skolor och sjukhus. PÄ sjukhus kan det bidra till att ge patienterna en lugn miljö som kan resultera i snabbare ÄterhÀmtning. I klassrum med trÀinredning upplever elever mindre stress och fÄr bÀttre inlÀrningsresultat.

Resultaten av studierna visar att vi mÀnniskor har ett djupt rotat behov av naturen och att plocka in naturliga element i vÄra inomhusmiljöer fÄr oss att mÄ bÀttre pÄ flera olika plan.

TrÀets positiva egenskaper

Byggnader av trÀ bidrar till ett bÀttre inomhusklimat och bÀttre luftkvalité tack vare trÀets hypoallergena egenskaper. TrÀ har en pÄvisat positiv inverkan pÄ den mÀnskliga hÀlsan och en av anledningarna Àr trÀets biofila egenskaper.

Biofili hÀnvisar till mÀnniskans medfödda behov av kopplingar till naturen. Det Àr en hypotes som handlar om att mÀnniskor inte bara har en inneboende kÀrlek till allt levande, utan Àven ett nedÀrvt band till naturen. NÀr vi kÀnner en koppling till naturen pÄverkas vi positivt bÄde neurologiskt, fysiologiskt och psykologiskt. Det minskar stress, kan ge lÀgre blodtryck, mer avslappning, ger ökad koncentration och pÄverkar vÄrt humör pÄ ett positivt sÀtt.

Att utnyttja en biofil design bÄde i offentliga byggnader, pÄ arbetsplatser och i hemmet innebÀr att man bland annat anvÀnder sig av trÀ och naturliga element bÄde i konstruktion och interiören av byggnaden. TrÀ Àr ett av fÄ byggnadsmaterial som kan uppnÄ fyra viktiga punkter som pÄverkar miljön och oss mÀnniskor:

  • Minskat koldioxidutslĂ€pp
  • Ökad hĂ„llbarhet i en byggnads livscykel
  • FörbĂ€ttrat vĂ€lbefinnande hos mĂ€nniskor
  • Ökad organisatorisk nytta pĂ„ arbetsplatser tack vare gladare, friskare och mer produktiva medarbetare

Det finns helt klart mÄnga fördelar med trÀ som rÄvara. Förutom att det Àr bra för miljön och har bra hÀlsofördelar för oss mÀnniskor sÄ hjÀlper det Àven till att skapa mer hÄllbara arbetsmiljöer. Vi pÄ Perssons tror att vi kommer fÄ se mycket mer av trÀ framöver, bÄde i storskaliga byggnadskonstruktioner men Àven interiört.

Det finns fortfarande mycket mer att studera kring trÀ och dess pÄverkan pÄ oss mÀnniskor och vi ser fram emot att fÄ ta del av mer forskning inom Àmnet. HÀr kan ni lÀsa mer och ta del av de studier som denna artikel grundar sig pÄ:

https://www.naturallywood.com/wp-content/uploads/2020/08/wood-well-being-and-performance_report_graham-lowe.pdf

https://www.svenskttra.se/trafakta/forskning/forskning-om-tra-och-valbefinnande/