Villa Kulle: Arkitekten som vÀljer Perssons-stommen

Vid VÀnerns södra strand har siluetten av tre svarta trÀhus tornat upp sig mellan de höga tallarna. Arkitekturen pratar med resten av Kinnekulles alla lador samtidigt som enheternas placering flörtar med de gamla herresÀtena runt om i bygden. Ett trÀnat öga kan redan utifrÄn vÀgen ana att det inte Àr nÄgot kataloghus som gömmer sig bakom den mörka fasaden. I detta minutiöst genomtÀnkta huset har ingen centimeter lÀmnats Ät slumpen.

Fasaden ska fÄ en slutstrykning med svarttjÀra för att bli riktigt mörk.

1000 timmar arkitektur

Tina Karling Hellsvik Àr född och uppvuxen i Göteborg men har bott de senaste 17 Ären i Skara. FrÄn början Àr Tina bÄde utbildad segelmakare och sjuksköterska men det var nÀr hon bestÀmde sig för att utbilda sig till arkitekt som hon hittade hem pÄ riktigt. Tina har ritat hus och ombyggnationer i alla möjliga stilar och former genom Ären. Nu stÄr hon tillslut i byggdammet och ser vÀggarna resas till ytterligare ett drömhus som hon har ritat. NÀmligen deras eget!

FrÄn vÀgen har huset minimalt med insyn med enhetliga smÄ fönster.

Tina och hennes man Erik hittade tomten i Kinnekulle under vĂ„ren 2022 och bestĂ€mde sig för att slĂ„ till. “Jag har sĂ€kert lagt ned 1000 timmar pĂ„ att rita och projektera huset”, skrattar Tina. “Det gĂ„r ju an nĂ€r det Ă€r vĂ„rt eget. Jag har en vĂ€ldigt tydlig bild av konceptet men alla detaljer Ă€r inte huggna i sten Ă€nnu. MĂ„nga detaljer och idĂ©er pĂ„ detta huset gör att det blivit lite som ett pilotprojekt för bĂ„de mig och hantverkarna”, berĂ€ttar hon.

UtifrÄn vÀgen möts man av en stilren och enkel fasad dÀr smÄ kvadratiska fönster Àr den enda kontakten med omvÀrlden. NÀr man kommer in i hallen fÄr man en helt ny kÀnsla. HÀr öppnar stora fönster och skjutdörrspartier upp rummen mot den omslutande innergÄrden som lÄter ljuset flöda in pÄ nedervÄningen. InnergÄrden blir en vindskyddad och solig oas helt utan insyn frÄn nÄgra grannar. Ladhusformen pratar med resten av Kinnekulles alla lador medan placeringen av de tre byggnaderna flörtar med de gamla herresÀtena och dess flyglar.

PĂ„ bilden ser man en del av LĂ€nken med ljus panel som binder samman de tre huskropparna.

“LĂ€nken” binder ihop helheten

Huset bestÄr av tre enheter dÀr de tvÄ största rymmer garage, hall, kök, vardagsrum, orangeri och en privat del med sovrum, förvaring, gym och tvÀttstuga. PÄ övervÄningen byggs ett stort och ljust kontor för Tina och hennes man samt tre gÀstrum som stÄr redo nÀr deras fyra barn och barnbarn kommer pÄ besök. I den tredje byggnaden blir det förrÄd vÀgg i vÀgg med en relaxavdelning med vedeldad bastu, badrum, ett sovloft för gÀster samt utgÄng till en rund pool under pergolan.

De tre enheterna Àr strategiskt placerade för att skapa en ljus men vindskyddad innergÄrd.

Som en del av husets mĂ€rg har Tina skapat en “LĂ€nk” som binder samman de tre huskropparna pĂ„ ett vackert och genomtĂ€nkt sĂ€tt. LĂ€nken löper lĂ€ngs med hela lĂ„ngsidan av huvudbyggnaden dĂ€r gavlarna pĂ„ de bĂ„da sidobyggnaderna sömlöst Ă€r pĂ„kopplade. LĂ€nken fyller estetiska, praktiska och tekniska funktioner för huset, bĂ„de interiört och exteriört.

“Jag ville att lĂ€nken skulle vĂ€xla mellan inne och ute sĂ„ alla delar av den utnyttjas. Den vĂ€xlar frĂ„n att vara förrĂ„d och port, till tak över vĂ„r sovrumsdörr, till sittbĂ€nk inne i vĂ„rt bibliotek, till sittbĂ€nk utomhus, till innerhall, till trĂ€dgĂ„rdsförrĂ„d och slutligen en port som leder in till trĂ€dgĂ„rden. Det blev ocksĂ„ vĂ€ldigt praktiskt att gömma husets alla ledningar hĂ€r”, berĂ€ttar Tina.

 

Tina och killarna pÄ RönnÄsens Bygg (Anton, Emil, Nils och Martin) jobbar tÀtt tillsammans i projektet.

RönnÄsens Bygg

Det blev till slut Martin Tobiasson som driver RönnĂ„sens Bygg som fick förfrĂ„gan att bygga “Villa Kulle” tillsammans med Tina och hennes man. “Vi kĂ€nde inte till RönnĂ„sens Bygg tidigare, utan fick dem rekommenderade för oss. Det kĂ€ndes rĂ€tt direkt! Martin och hans killar Ă€r extremt duktiga och lösningsorienterade. De vill mycket, Ă€r intresserade och vĂ€ldigt kunniga. Vi Ă€r otroligt tacksamma att de ville ta sig an uppdraget. Det var sedan dem i sin tur som rekommenderade oss att anvĂ€nda fĂ€rdigkapade stommar frĂ„n Perssons i projektet. Vi bestĂ€llde genom en lokal Ă„terförsĂ€ljare och allt funkade vĂ€ldigt bra. Det Ă€r Ă€ven vĂ€ldigt smidigt att jag som arkitekt kan ha direktkontakt med konstruktören hos Perssons. Jag har flera kundprojekt pĂ„ gĂ„ng framöver dĂ€r jag kommer vilja köra pĂ„ samma koncept”, sĂ€ger Tina.

För Martin och hans tre kollegor Ă€r kvalitet viktigt, bĂ„de nĂ€r det kommer till produkt och service. “Jag har jobbat med Perssons produkter i 15 Ă„r. Förutom att det Ă€r bra kvalitet, konstruktion och tĂ€thet pĂ„ husen sĂ„ uppskattar jag den personliga servicen man fĂ„r jĂ€mfört med hos större firmor. De bryr sig om att det ska gĂ„ bra för oss i projektet och engagerar sig. Det Ă€r en vĂ€ldigt viktig aspekt för att vi ska kunna genomföra ett lyckat projekt. Man mĂ€rker ocksĂ„ tydligt att det Ă€r mĂ„nga pĂ„ Perssons som har snickarbakgrund. Deras sĂ€tt att jobba i 3D och att man fĂ„r bra digitala konstruktionsritningar gör att vi enkelt kan anvĂ€nda underlaget nĂ€r vi ska jobba vidare med t.ex. Benders och andra leverantörer sen. Perssons Ă€r bra pĂ„ att lyssna pĂ„ feedback och anpassar sina produkter efter anvĂ€ndaren. De har faktiskt anammat nĂ„gra av vĂ„ra tips genom Ă„ren, vilket Ă€r bĂ„de kul och hjĂ€lpsamt”, berĂ€ttar Martin.

Martin motiveras av utveckling och Ă€r inte rĂ€dd för att göra mĂ„nga olika delar sjĂ€lv i projektet. “Vi kan lösa det mesta. Allt bygger pĂ„ att man kan stanna upp och kolla upp saker noga innan man genomför olika moment. HĂ€r har vi t.ex. Ă€ven gjort allt markarbete. Man utvecklas hela tiden genom att aktivt leta efter ny information. Det blir ocksĂ„ billigare för kunden att slippa ta in fler hantverkare nĂ€r vi redan Ă€r hĂ€r”, sĂ€ger Martin.

Huvudbyggnaden har ett ryggÄstak och rÀknas som ett enplanshus med inredd vind.

Arkitektur med skogen som inspiration

Den stora kÀrleken till skog och mark har Tina plockat med sig som en grundidé för husets hela arkitektoniska koncept. Huset Àr ritat med trÀdet som inspiration dÀr LÀnken löper genom huset som en ljus stabil mÀrg i mitten av stammen. PÄ den mjuka och trygga innergÄrden omsluts man av de tre trÀhusen samtidigt som man kan vandra runt innergÄrden likt Ärsringarna pÄ ett trÀd. Fasaden pÄ huset Àr mörk och varm likt en skyddande bark dÀr fasaden varierar beroende pÄ var man befinner sig.

Tina har jobbat mycket med husets fasad. Den levererades frÄn Perssons, förberedd för slutstrykning med svarttjÀra för att fÄ den riktigt mörk. Uttrycket pÄ fasaden kommer att skilja sig beroende pÄ var man befinner sig runt huset. Den mjukare innergÄrden fÄr en enkel stÄende Hakfalspanel som Àr 95 mm, vilken ger ett monotont och lugnt intryck. LÀnken har bÄde liggande och stÄende panel som bryter av mot resten av huset och gör LÀnken mer framtrÀdande.

Ut mot gatan och naturen blir fasaden hĂ„rdare med stĂ„ende Hakfalspanel i bredderna 95 mm, 120 mm och 170 mm med helt oregelbunden placering. PĂ„ yttervĂ€ggarna sĂ€tts Ă€ven tvĂ„ olika lock med mĂ„tten 34×45 mm och 34×70 mm i varierande placering. Det kommer skapa ett vackert skuggspel över fasaden. Fodret runt de yttre fönstren blir ocksĂ„ 34×70 mm för att förstĂ€rka den privata kĂ€nslan. NĂ€stan som ett par extra skygglappar. “Jag tycker att grunden pĂ„ nybyggda hus ser sĂ„ trĂ„kig ut sĂ„ jag fick idĂ©n att klĂ€ in den i plĂ„t som rostar med tiden. Det blir en spĂ€nnande koppling dĂ€r det rostiga och bruna förbinder huset med marken pĂ„ ett vackert sĂ€tt”, sĂ€ger Tina.

Som pricken över i har Tina ritat in ett vackert orangeri pĂ„ en av sidobyggnadernas gavel. NĂ€r man kommer in i hallen strĂ€cker sig siktlinjen rakt genom kök och vardagsrum, genom orangeriet och sedan ut över VĂ€nern. Orangeriet kommer frĂ„n Sweden Greenhouse och levereras i november. Grunden med den stĂ„tliga murstocken har redan kommit pĂ„ plats. “BĂ„da sidobyggnaderna har varsin murstock som stĂ„r som tvĂ„ utropstecken pĂ„ varsin sida om gĂ„rden. Muren och murstockarna Ă€r putsade med hydrauliskt kalk som var vanligt förekommande pĂ„ gamla kyrkor och slott hĂ€r runt Kinnekulle förr i tiden. Det Ă€r inget som hantverkare Ă€r sĂ„ vana vid att jobba med men vĂ„ra murare var superduktiga och lĂ€rde sig jobba med det under tiden. Det tog ett tag innan vi lyckades hitta den exakta nyansen jag ville ha. Muren kommer ljusna nĂ€r bruket hĂ€rdat”, berĂ€ttar Tina.

GÄrden kommer ha en altan som gÄr runt ytterkanterna med planteringar och grÀs i en stor kvadrat i mitten.

En plats att bli gammal pÄ

Tina och Erik drömmer om att fĂ„ leva tillsammans och bli gamla hĂ€r i Villa Kulle. “Vi har förberett huset sĂ„ det Ă€r helt tillgĂ€nglighetsanpassat för att vi ska kunna njuta av livet hĂ€r sĂ„ lĂ€nge som möjligt. Jag har ritat nĂ„gra demensboenden tidigare och tagit med mig bra idĂ©er dĂ€rifrĂ„n. Det har bland annat varit viktigt för mig att man kan röra sig runt i huset och pĂ„ gĂ„rden utan att stöta pĂ„ nĂ„gra hinder. InnergĂ„rden blir som en klostergĂ„ng dĂ€r man kan gĂ„ runt, runt, runt. Det ger en otrolig kvalitĂ© att kunna göra det. Inte bara för oss utan Ă€ven för barnbarnen nĂ€r de hĂ€lsar pĂ„. Barn Ă€lskar ocksĂ„ att kunna springa runt nĂ„gonting. Skulle vi bli dĂ„liga sĂ„ har vi skapat vĂ€ldigt bra förutsĂ€ttningar. HĂ€r kan vi gĂ„ runt runt runt med vĂ„ra rollatorer i framtiden”, ler Tina.

Renderingar frÄn ett tidigt stadie av projektet gjord av en kollega till Tina, Traian Cimpeanu.

Kort info:

  • Familj: Tina och Erik Karling Hellsvik
  • Arkitekt: Karling Hellsvik Arkitektur
  • Byggfirma: RönnĂ„sens Bygg
  • Ansvarig snickare: Martin Tobiasson
  • Byggstart: April 2023
  • Planerad inflyttning: Juni 2024