Villa Kulle: Arkitekten som väljer Perssons-stommen

Vid Vänerns södra strand har siluetten av tre svarta trähus tornat upp sig mellan de höga tallarna. Arkitekturen pratar med resten av Kinnekulles alla lador samtidigt som enheternas placering flörtar med de gamla herresätena runt om i bygden. Ett tränat öga kan redan utifrån vägen ana att det inte är något kataloghus som gömmer sig bakom den mörka fasaden. I detta minutiöst genomtänkta huset har ingen centimeter lämnats åt slumpen.

Fasaden ska få en slutstrykning med svarttjära för att bli riktigt mörk.

1000 timmar arkitektur

Tina Karling Hellsvik är född och uppvuxen i Göteborg men har bott de senaste 17 åren i Skara. Från början är Tina både utbildad segelmakare och sjuksköterska men det var när hon bestämde sig för att utbilda sig till arkitekt som hon hittade hem på riktigt. Tina har ritat hus och ombyggnationer i alla möjliga stilar och former genom åren. Nu står hon tillslut i byggdammet och ser väggarna resas till ytterligare ett drömhus som hon har ritat. Nämligen deras eget!

Från vägen har huset minimalt med insyn med enhetliga små fönster.

Tina och hennes man Erik hittade tomten i Kinnekulle under våren 2022 och bestämde sig för att slå till. “Jag har säkert lagt ned 1000 timmar på att rita och projektera huset”, skrattar Tina. “Det går ju an när det är vårt eget. Jag har en väldigt tydlig bild av konceptet men alla detaljer är inte huggna i sten ännu. Många detaljer och idéer på detta huset gör att det blivit lite som ett pilotprojekt för både mig och hantverkarna”, berättar hon.

Utifrån vägen möts man av en stilren och enkel fasad där små kvadratiska fönster är den enda kontakten med omvärlden. När man kommer in i hallen får man en helt ny känsla. Här öppnar stora fönster och skjutdörrspartier upp rummen mot den omslutande innergården som låter ljuset flöda in på nedervåningen. Innergården blir en vindskyddad och solig oas helt utan insyn från några grannar. Ladhusformen pratar med resten av Kinnekulles alla lador medan placeringen av de tre byggnaderna flörtar med de gamla herresätena och dess flyglar.

På bilden ser man en del av Länken med ljus panel som binder samman de tre huskropparna.

“Länken” binder ihop helheten

Huset består av tre enheter där de två största rymmer garage, hall, kök, vardagsrum, orangeri och en privat del med sovrum, förvaring, gym och tvättstuga. På övervåningen byggs ett stort och ljust kontor för Tina och hennes man samt tre gästrum som står redo när deras fyra barn och barnbarn kommer på besök. I den tredje byggnaden blir det förråd vägg i vägg med en relaxavdelning med vedeldad bastu, badrum, ett sovloft för gäster samt utgång till en rund pool under pergolan.

De tre enheterna är strategiskt placerade för att skapa en ljus men vindskyddad innergård.

Som en del av husets märg har Tina skapat en “Länk” som binder samman de tre huskropparna på ett vackert och genomtänkt sätt. Länken löper längs med hela långsidan av huvudbyggnaden där gavlarna på de båda sidobyggnaderna sömlöst är påkopplade. Länken fyller estetiska, praktiska och tekniska funktioner för huset, både interiört och exteriört.

“Jag ville att länken skulle växla mellan inne och ute så alla delar av den utnyttjas. Den växlar från att vara förråd och port, till tak över vår sovrumsdörr, till sittbänk inne i vårt bibliotek, till sittbänk utomhus, till innerhall, till trädgårdsförråd och slutligen en port som leder in till trädgården. Det blev också väldigt praktiskt att gömma husets alla ledningar här”, berättar Tina.

 

Tina och killarna på Rönnåsens Bygg (Anton, Emil, Nils och Martin) jobbar tätt tillsammans i projektet.

Rönnåsens Bygg

Det blev till slut Martin Tobiasson som driver Rönnåsens Bygg som fick förfrågan att bygga “Villa Kulle” tillsammans med Tina och hennes man. “Vi kände inte till Rönnåsens Bygg tidigare, utan fick dem rekommenderade för oss. Det kändes rätt direkt! Martin och hans killar är extremt duktiga och lösningsorienterade. De vill mycket, är intresserade och väldigt kunniga. Vi är otroligt tacksamma att de ville ta sig an uppdraget. Det var sedan dem i sin tur som rekommenderade oss att använda färdigkapade stommar från Perssons i projektet. Vi beställde genom en lokal återförsäljare och allt funkade väldigt bra. Det är även väldigt smidigt att jag som arkitekt kan ha direktkontakt med konstruktören hos Perssons. Jag har flera kundprojekt på gång framöver där jag kommer vilja köra på samma koncept”, säger Tina.

För Martin och hans tre kollegor är kvalitet viktigt, både när det kommer till produkt och service. “Jag har jobbat med Perssons produkter i 15 år. Förutom att det är bra kvalitet, konstruktion och täthet på husen så uppskattar jag den personliga servicen man får jämfört med hos större firmor. De bryr sig om att det ska gå bra för oss i projektet och engagerar sig. Det är en väldigt viktig aspekt för att vi ska kunna genomföra ett lyckat projekt. Man märker också tydligt att det är många på Perssons som har snickarbakgrund. Deras sätt att jobba i 3D och att man får bra digitala konstruktionsritningar gör att vi enkelt kan använda underlaget när vi ska jobba vidare med t.ex. Benders och andra leverantörer sen. Perssons är bra på att lyssna på feedback och anpassar sina produkter efter användaren. De har faktiskt anammat några av våra tips genom åren, vilket är både kul och hjälpsamt”, berättar Martin.

Martin motiveras av utveckling och är inte rädd för att göra många olika delar själv i projektet. “Vi kan lösa det mesta. Allt bygger på att man kan stanna upp och kolla upp saker noga innan man genomför olika moment. Här har vi t.ex. även gjort allt markarbete. Man utvecklas hela tiden genom att aktivt leta efter ny information. Det blir också billigare för kunden att slippa ta in fler hantverkare när vi redan är här”, säger Martin.

Huvudbyggnaden har ett ryggåstak och räknas som ett enplanshus med inredd vind.

Arkitektur med skogen som inspiration

Den stora kärleken till skog och mark har Tina plockat med sig som en grundidé för husets hela arkitektoniska koncept. Huset är ritat med trädet som inspiration där Länken löper genom huset som en ljus stabil märg i mitten av stammen. På den mjuka och trygga innergården omsluts man av de tre trähusen samtidigt som man kan vandra runt innergården likt årsringarna på ett träd. Fasaden på huset är mörk och varm likt en skyddande bark där fasaden varierar beroende på var man befinner sig.

Tina har jobbat mycket med husets fasad. Den levererades från Perssons, förberedd för slutstrykning med svarttjära för att få den riktigt mörk. Uttrycket på fasaden kommer att skilja sig beroende på var man befinner sig runt huset. Den mjukare innergården får en enkel stående Hakfalspanel som är 95 mm, vilken ger ett monotont och lugnt intryck. Länken har både liggande och stående panel som bryter av mot resten av huset och gör Länken mer framträdande.

Ut mot gatan och naturen blir fasaden hårdare med stående Hakfalspanel i bredderna 95 mm, 120 mm och 170 mm med helt oregelbunden placering. På ytterväggarna sätts även två olika lock med måtten 34×45 mm och 34×70 mm i varierande placering. Det kommer skapa ett vackert skuggspel över fasaden. Fodret runt de yttre fönstren blir också 34×70 mm för att förstärka den privata känslan. Nästan som ett par extra skygglappar. “Jag tycker att grunden på nybyggda hus ser så tråkig ut så jag fick idén att klä in den i plåt som rostar med tiden. Det blir en spännande koppling där det rostiga och bruna förbinder huset med marken på ett vackert sätt”, säger Tina.

Som pricken över i har Tina ritat in ett vackert orangeri på en av sidobyggnadernas gavel. När man kommer in i hallen sträcker sig siktlinjen rakt genom kök och vardagsrum, genom orangeriet och sedan ut över Vänern. Orangeriet kommer från Sweden Greenhouse och levereras i november. Grunden med den ståtliga murstocken har redan kommit på plats. “Båda sidobyggnaderna har varsin murstock som står som två utropstecken på varsin sida om gården. Muren och murstockarna är putsade med hydrauliskt kalk som var vanligt förekommande på gamla kyrkor och slott här runt Kinnekulle förr i tiden. Det är inget som hantverkare är så vana vid att jobba med men våra murare var superduktiga och lärde sig jobba med det under tiden. Det tog ett tag innan vi lyckades hitta den exakta nyansen jag ville ha. Muren kommer ljusna när bruket härdat”, berättar Tina.

Gården kommer ha en altan som går runt ytterkanterna med planteringar och gräs i en stor kvadrat i mitten.

En plats att bli gammal på

Tina och Erik drömmer om att få leva tillsammans och bli gamla här i Villa Kulle. “Vi har förberett huset så det är helt tillgänglighetsanpassat för att vi ska kunna njuta av livet här så länge som möjligt. Jag har ritat några demensboenden tidigare och tagit med mig bra idéer därifrån. Det har bland annat varit viktigt för mig att man kan röra sig runt i huset och på gården utan att stöta på några hinder. Innergården blir som en klostergång där man kan gå runt, runt, runt. Det ger en otrolig kvalité att kunna göra det. Inte bara för oss utan även för barnbarnen när de hälsar på. Barn älskar också att kunna springa runt någonting. Skulle vi bli dåliga så har vi skapat väldigt bra förutsättningar. Här kan vi gå runt runt runt med våra rollatorer i framtiden”, ler Tina.

Renderingar från ett tidigt stadie av projektet gjord av en kollega till Tina, Traian Cimpeanu.

Kort info:

  • Familj: Tina och Erik Karling Hellsvik
  • Arkitekt: Karling Hellsvik Arkitektur
  • Byggfirma: Rönnåsens Bygg
  • Ansvarig snickare: Martin Tobiasson
  • Byggstart: April 2023
  • Planerad inflyttning: Juni 2024