Modern teknik gör hyvleriet effektivt och flexibelt

VÄr produktionsanlÀggning i Bergstena Àr en av Sveriges modernaste och omfattar 15 000 kvm produktionsyta. HÀr har vi ett eget hyvleri, CNC-kap, takstolstillverkning, fingerskarvning, mÄleri och lager. I denna artikeln tittar vi in i vÄrt moderna hyvleri.

I produktionsanlÀggningen finns maskiner för bÄde smÄ och stora volymer vilket gör oss otroligt flexibla. Förutom ett brett utbud av standardprodukter erbjuder vi Àven en mÀngd innovativa och kundanpassade produkter och tjÀnster som gör det enklare för vÄra kunder som exaktkapade stommar och takstolar, fingerskarvat virke, mÄlade paneler, vindskivor och rÄspontluckor. NÀr du som kund har specifika behov sÄ diskuterar vi gÀrna fram en lösning tillsammans med dig.

Modern teknik och traditionellt hantverk

För att vi hela tiden ska ligga i framkant och ha sÄ automatiserad och effektiv produktion som möjligt uppdaterar vi kontinuerligt vÄr maskinpark med ny teknik. Utvecklingen och tekniken gÄr fort framÄt, samtidigt Àr det mycket viktigt för oss pÄ Perssons att ta tillvara pÄ den kompetens och hantverksskicklighet som vÄra duktiga medarbetare i produktionen besitter.

Ända sedan starten Ă„r 1933 Ă€r hantverket nĂ„got som vi vĂ€rderar högt, vilket gjort att vi idag kan hĂ„lla den höga nivĂ„n som vi gör. Även om tekniken stĂ€ndigt utvecklas kommer det mĂ€nskliga ögat och handen alltid vara oersĂ€ttliga.

VĂ€lkommen in i hyvleriet

Första stationen i vÄrt fasadhyvleri Àr intaget dÀr all NorrlandsrÄvara lastas in. För oss Àr det viktigt att virket vi jobbar med hÄller högsta kvalitet, dÀrför anvÀnder vi oss alltid av rÄvara av gran som fÄtt vÀxa lÄngsamt i de norrlÀndska skogarna. Mer om det hittar du i vÄr artikel Gran som vÀxer lÄngsamt i Norrland ger bÀsta kvalitet.

Planken skickas direkt till vÄrt senaste tillskott i produktionen, en helt ny högeffektiv bandsÄg. I sÄgen klyvs Norrlandsplanken till brÀdor pÄ löpande band, det Àr hÀr de fÄr sin finsÄgade yta. De nysÄgade brÀdorna skickas sedan vidare till nÄgon av vÄra hyvlar dÀr de fÄr sin nya profil.

Under 2019 utökades produktionen med en toppmodern hyvel som har kapacitet att köra riktigt stora volymer. HÀr kan vi till exempel samköra olika fasadprofiler efter varandra, och det mesta styrs digitalt. Det Àr ett avancerat pussel för vÄra produktionsledare att planera produktionen sÄ den blir sÄ effektiv som möjligt.

Nu har vi totalt tre hyvellinjer i vÄr produktion. De olika linjerna Àr anpassade för olika produkter och gör att vi kan vara mycket flexibla. En av vÄra linjer Àr till exempel för regelvirke. Med vÄra flexibla hyvlerier kan vi hantera bÄde smÄ och riktigt stora volymer, samtidigt som vi kan tillverka specialprofiler och ta emot unika bestÀllningar.

Varje hyvel har flera uppsÀttningar kuttrar. Enkelt beskrivet bestÄr de av en cylinder med vassa skÀr som hyvlar virket pÄ önskat sÀtt nÀr det körs genom maskinen. Varje dag utsÀtts knivarna för hög pÄfrestning och slitage. För att hÄlla dem i toppform vÀxelkör vi varje uppsÀttning för att alltid ha frÀscha skÀr.

Om virket Àr bestÀllt omÄlat packas panelen i paket som plastas och skickas ivÀg till kunden. Mycket av virket ska dÀremot mÄlas, dÄ körs panelen istÀllet ivÀg till vÄra mÄlerier pÄ andra sidan gÄrdsplanen som Àr nÀsta led i produktionen. Vill du lÀsa mer om vÄrt mÄleri finns en artikel om det hÀr.

En mÀngd olika paneler

Eftersom att vi producerar den största delen av vÄra produkter sjÀlva hÀr i Bergstena kan vi vara oerhört flexibla och möta kundens önskemÄl och behov. Om vi tar ytterpanel som exempel kan vi göra speciallösningar och ta fram i princip vilken profil som helst. Bilden ovan visar en liggande falspanel till ett lösvirkeshus. Vi har sjÀlvklart ocksÄ ett standardsortiment med fasadpaneler baserat pÄ vad de flesta kunder Àr ute efter.

Allt spill blir ny energi

I vÄr produktion tar vi tillvara pÄ allt spill. SpÄnet frÄn samtliga delar av produktionen samlas upp och pressas till briketter som blir energi i fjÀrrvÀrmeverk.

Om du Àr intresserad av att veta mer om vÄr produktion visar vi dig gÀrna runt. Kontakta oss för att boka in ett besök hos oss i Bergstena!