Modern teknik gör hyvleriet effektivt och flexibelt

Vår produktionsanläggning i Bergstena är en av Sveriges modernaste och omfattar 15 000 kvm produktionsyta. Här har vi ett eget hyvleri, CNC-kap, takstolstillverkning, fingerskarvning, måleri och lager. I denna artikeln tittar vi in i vårt moderna hyvleri.

I produktionsanläggningen finns maskiner för både små och stora volymer vilket gör oss otroligt flexibla. Förutom ett brett utbud av standardprodukter erbjuder vi även en mängd innovativa och kundanpassade produkter och tjänster som gör det enklare för våra kunder som exaktkapade stommar och takstolar, fingerskarvat virke, målade paneler, vindskivor och råspontluckor. När du som kund har specifika behov så diskuterar vi gärna fram en lösning tillsammans med dig.

Modern teknik och traditionellt hantverk

För att vi hela tiden ska ligga i framkant och ha så automatiserad och effektiv produktion som möjligt uppdaterar vi kontinuerligt vår maskinpark med ny teknik. Utvecklingen och tekniken går fort framåt, samtidigt är det mycket viktigt för oss på Perssons att ta tillvara på den kompetens och hantverksskicklighet som våra duktiga medarbetare i produktionen besitter.

Ända sedan starten år 1933 är hantverket något som vi värderar högt, vilket gjort att vi idag kan hålla den höga nivån som vi gör. Även om tekniken ständigt utvecklas kommer det mänskliga ögat och handen alltid vara oersättliga.

Välkommen in i hyvleriet

Första stationen i vårt fasadhyvleri är intaget där all Norrlandsråvara lastas in. För oss är det viktigt att virket vi jobbar med håller högsta kvalitet, därför använder vi oss alltid av råvara av gran som fått växa långsamt i de norrländska skogarna. Mer om det hittar du i vår artikel Gran som växer långsamt i Norrland ger bästa kvalitet.

Planken skickas direkt till vårt senaste tillskott i produktionen, en helt ny högeffektiv bandsåg. I sågen klyvs Norrlandsplanken till brädor på löpande band, det är här de får sin finsågade yta. De nysågade brädorna skickas sedan vidare till någon av våra hyvlar där de får sin nya profil.

Under 2019 utökades produktionen med en toppmodern hyvel som har kapacitet att köra riktigt stora volymer. Här kan vi till exempel samköra olika fasadprofiler efter varandra, och det mesta styrs digitalt. Det är ett avancerat pussel för våra produktionsledare att planera produktionen så den blir så effektiv som möjligt.

Nu har vi totalt tre hyvellinjer i vår produktion. De olika linjerna är anpassade för olika produkter och gör att vi kan vara mycket flexibla. En av våra linjer är till exempel för regelvirke. Med våra flexibla hyvlerier kan vi hantera både små och riktigt stora volymer, samtidigt som vi kan tillverka specialprofiler och ta emot unika beställningar.

Varje hyvel har flera uppsättningar kuttrar. Enkelt beskrivet består de av en cylinder med vassa skär som hyvlar virket på önskat sätt när det körs genom maskinen. Varje dag utsätts knivarna för hög påfrestning och slitage. För att hålla dem i toppform växelkör vi varje uppsättning för att alltid ha fräscha skär.

Om virket är beställt omålat packas panelen i paket som plastas och skickas iväg till kunden. Mycket av virket ska däremot målas, då körs panelen istället iväg till våra målerier på andra sidan gårdsplanen som är nästa led i produktionen. Vill du läsa mer om vårt måleri finns en artikel om det här.

En mängd olika paneler

Eftersom att vi producerar den största delen av våra produkter själva här i Bergstena kan vi vara oerhört flexibla och möta kundens önskemål och behov. Om vi tar ytterpanel som exempel kan vi göra speciallösningar och ta fram i princip vilken profil som helst. Bilden ovan visar en liggande falspanel till ett lösvirkeshus. Vi har självklart också ett standardsortiment med fasadpaneler baserat på vad de flesta kunder är ute efter.

Allt spill blir ny energi

I vår produktion tar vi tillvara på allt spill. Spånet från samtliga delar av produktionen samlas upp och pressas till briketter som blir energi i fjärrvärmeverk.

Om du är intresserad av att veta mer om vår produktion visar vi dig gärna runt. Kontakta oss för att boka in ett besök hos oss i Bergstena!